Толкова откази от търговци на едро за липса на лекарства

...
Толкова откази от търговци на едро за липса на лекарства
Коментари Харесай

В аптеките: Толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 години


Толкова отводи от търговци на едро за липса на медикаменти и толкоз мъчно да се работи не е било последните 20 години, коментира за БНР магистър фармацевт Анжела Мизова, зам. ръководител на УС на Българския фармацевтичен съюз (БФС). 

Притежателите на позволения за приложимост на лекарствени артикули ни демонстрират, че има импортирани по-големи количества от тези медикаменти, отколкото има изписани по Протокол по НЗОК. Оказва се, че те са при търговците на едро, само че не доближават до аптеките. Само Изпълнителната организация по лекарствата може да ревизира какво се случва през системата СЕСПА (специализирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен списък), изясни Мизова.

По думите на основния секретар на БФС магистър фармацевт Димитър Маринов има много порочни търговски практики да вземем за пример - наличностите на даден лекарствен артикул да бъдат забележими единствено за избрани " обичани " аптеки. Може да се окаже, че медикаменти се натрупат на склад, с цел да доближат количества свободни за реекспорт, уточни той и изясни:

Тук са купени на по-ниски цени и се изнасят в друга страна на по-висока цена. Има метод един склад да не крие наличия. Все още техническата реализация за достъп до СЕСПА не е реалност, само че се работи, добави Маринов.

Според него в случай че би трябвало да има някакви специфични позволения или условия на здравноосигурителния фонд за определяне и разпределяне на определен лекарствен артикул, това би трябвало да става още на равнище наставление. Този надзор - дали пациентът има право да получи медикамента, това би трябвало да се ревизира сега на изписването, преди пациентът да е пристигнал в аптеката. А не както е сега - доста неща не престават да се управляват, откакто аптеката от дълго време е отпуснала медикаментите и подава доклад, посочи Маринов.

Той посочи, че се изписват от ден на ден електронни предписания, само че сме доста надалеч от положителното съответствие сред хартиени и електронни. Зависи дали лекарските практики са влезнали в 21 век.

Според представителите на фармацевтичния съюз лекарствата по здравна каса у нас не са по-скъпи. 

Има покачване на цените на медикаментите без рецепта, тъй като има проблем с отстъпките към аптеките. Има и покачване на контролираните пределни цени при някои от медикаментите от Позитивния лист, като това става по формалния път. Там се трансформира формалната пределна цена, която се дефинира посредством рефериране с останалите страни от Европейски Съюз. Това се ревизира два пъти в годината, споделиха още специалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР