Тол полиция ще следи за плащане на винетки и пътни

...
Тол полиция ще следи за плащане на винетки и пътни
Коментари Харесай

Назначават 600 тол полицаи с нулев шанс за корупция

Тол полиция ще следи за заплащане на винетки и пътни такси по републиканските пътища от водачите. Това разгласи районният министър в оставка Николай Нанков пред „ Монитор “.

За задачата ще бъдат назначени 600 души, които ще патрулират по пътищата. За да извършват те службата си, от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) ще закупят 100 нови автомобила.

Преди дни районното министерство предложи смяна на структурата в пътната организация.

Под нейната шапка ще бъде основано ново звено „ Национално тол ръководство “. В него ще бъдат назначени нови 921 чиновници, които да ръководят тол системата за заплащане на пътни такси по републиканските пътища. Част от тази численост ще бъдат и новите тол служители на реда. Издръжката им ще коства на страната 1,3 млн. лв. на година, разгласи Нанков и добави, че сумата е два пъти по-малко от тази, препоръчана им от вътрешното министерство за същата активност. Около 3 млн. лв. са поискали от Пътна полиция, с цел да наблюдават дали водачите са изрядни.

Нанков твърди, че корупцията в работата им ще бъде невъзможна, тъй като всичко ще бъде „ цифровизирано “. „ Освен от камери надзор би трябвало да има и от хора. Новите чиновници ще бъдат назначавани на трудово правно отношение посредством състезания. Само 10 индивида от целия щат от новото звено ще бъдат в общата административна дирекция “, разяснява измененията в институцията министърът в оставка.

От документите излиза наяве, че за новото звено ще са нужни близо 3.7 млн. лв. на година. Новото звено " Национално тол ръководство " ще приготвя издаването на разрешителни, събиране таксите за придвижване на тежки и извънгабаритни транспортни средства и за рекламните уреди в обсега на пътя и в обслужващите зони, ще поддържа оборудванията и системите на системата. Първоначално е имало концепция цялата активност да се прави от външна компания, само че по гледище на двама министри – Горанов и Нанков, работата ще се прави в границите на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Към нея ще бъде основан център за култивиране на данни, в който ще се правят всички действия, свързани със събиране на данните за задачите на пътното таксуване, пресмятане на пътните такси и тяхното събиране. Отделно се планува основаването на прът център, в който да се получава информация за нередности, запитвания на ползватели на платените пътища и да бъде предоставяна информация и отговори на запитвания. Предвижда се до края на 2018 година да бъдат назначени до 393 чиновници, като поетапно през идната година ще се назначат и останалите чиновници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР