Токсичността на фалшивата информация в социалните мрежи прави все по-трудно

...
Токсичността на фалшивата информация в социалните мрежи прави все по-трудно
Коментари Харесай

„Провери фактите“: Разработва ли се биологично оръжие у нас и по света?

Токсичността на подправената информация в обществените мрежи прави все по-трудно разграничаването на истината от лъжата. От компанията „ Мета “, ръководеща Facebook, оповестиха, че стопират новините във Франция, Германия и Англия, точно тъй като логаритмите не могат да разпознават погрешната информация.

„ Докато дремя бях ухапана по глезена от нещо, което провокира сърбеж. На сутринта сърбеж нямаше, само че се усещаше лека болежка. Глезенът ми беше леко издут. До вечерта болката стана нетърпима и не можех да вървя. Консултирах се с двама лекари. Единият лекар отговори: „ Има модифицирани инсекти. В момента има доста наранени деца от същия проблем, само че действието на отровата им е за всеки организъм друга “.

Снимка: bTV

Този роман, интензивно популяризиран в интернет, е с неизвестен създател. Но тезата за рисковите комари, създадени като биологично оръжие от Украйна, има явен източник - високопоставени лица от Русия.

От Видин до Силистра по земя и въздух

„ Безпилотният аероплан би трябвало да достави резервоар с инсекти до даден регион и да ги освободи “, твърди генерал-лейтенант Игор Кирилов, шеф на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на Руската Федерация.

Снимка: bTV

При захапване комарите заразяват хората с патогени на изключително рискови болести. Заразен боец няма да може да извършва поставените му задания “, твърди и Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации.

Няма обаче доказателства, че в България, а и някъде по света са популяризирани такива инсекти - безапелационни са учени, работещи в лаборатории у нас, и в чужбина.

Какви са признаците?

„ Твърде неуместно е. Тези комари каква опция имат за заразяване? И все още няма такива данни. Аз осъждам по данните за разпространяване както у нас, по този начин и по света. Напротив, дори имаме много слаб сезон към излъчените с комари инфекции. Това е за внасяне на ужас “, безапелационна е проф. доктор Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Снимка: bTV

„ В научните среди, в които от години работя, в случай че открием сходни генно модифицирани комари, които могат да го вършат и да ги управляваме, би било извънредно забавно, тъй като по този метод може да изкореним, да вземем за пример, маларията и така нататък Подобни мнения са равносилни на това да оповестя, че има извънземни, които обикалят сред нас и се пробват да ни избиват “, твърди и доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

През идващия месец са планувани три обработки, настояват от локалната администрация

Внушението за рисковите комари у нас е последвано от още едно подозрително изказване в обявата. „ Знам, че в България има американски биолаборатории и от дълго време приготвят комари, които да „ имунизират “ хората “, се споделя в едно подправено изказване.

Тезата за секретни военни лаборатории, разработващи биологични оръжия с поддръжката на Съединените щати, не е нова. Тя беше употребена и в първите дни на войната в Украйна.

Снимка: bTV

„ Потвърждаваме появилите се по време на специфичната интервенция в Украйна обстоятелства на незабавното заличаване от режима на Киев на следите от военно-биологически стратегии, осъществени и финансирани от Съединените щати “, споделя Мария Захарова, представител на Министерството на външните работи на Русия.

Украйна и Русия взаимно се упрекват за разрушаването на язовира

„ Целта на тези и други финансирани от Пентагона биолгически проучвания в Украйна е основаване на механизма за прикрито разпространяване на смъртоносни патогени, ориентиран против Русия “, споделя и Елеонора Митрофанова, дипломат на Русия в България.

Снимка: bTV

Появи се и подстрекателство, че такива секрети лаборатории са построени и в България. Това настояват и някои български политици – да вземем за пример от АБВ и от „ Възраждане “. „ В американските биолаборатории, каквито явно има и в България, се търсят специфични патогени, които са рискови за човечеството ни “, написа в обществените медии Костадин Костадинов, водач на „ Възраждане “.

Това би трябвало да стане до 5 май

Руски медии снимаха документални филми за лаборатории, които съгласно тях са били основани в Украйна. В един от тях взе участие и българска журналистка Диляна Гайтанджиева. Именно тя е най-активна по тематиката в интернет, като добави нов подробност – „ опити с български бойци “. „ Военните учени на Пентагона ще бъдат основани в Националния център по заразни и паразитни заболявания - непознати военни опити върху наши военни “, твърди журналистката Диляна Гайтанджиева.

Снимка: iStock

„ Прочетох, че ще заразяваме войничета с не знам какви си тежки инфекции, с не знам каква си цел, какво ще се прави. Биолаборатории за опити измежду хора сигурно няма в системата на публичното опазване на здравето, с което съм осведомена. Мога да кажа изрично, че Националният център няма никаква опция и никакво предпочитание да взе участие в произвеждане на биологично оръжие, както и че единственото нещо, с което се занимава, е диагностика. Никога няма да направи нещо в ущърб на хората. Ние сме тук за положителното на хората “, безапелационна е проф. доктор Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Ето и какви са препоръките на здравното министерство

„ Няма нито едно доказателство за съществуването на сходни лаборатории в България. Само желая да отбележа, че се намираме в един политически интервал, в който пресъхнаха всички тематики на избрани партийни структури, мина пандемията, войната в Украйна се развива, както една нападната страна се пази сполучливо, твърди и доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

България е измежду страните, подписали Конвенцията за възбрана на биологичното оръжие през 1972 година. Документът влиза в действие три години по-късно.

Хора от бизнеса се усещат ощетени от неналичието на опция да аплайват за поръчките

„ България във всяка една декларация от 1975 година подава нулева декларация във връзка с стратегия за произвеждане на биологични сътрудници за военни цели. Такава стратегия ние не сме имали и нямаме и все още. Категорично в страна членка на Европейски Съюз сходно нещо няма по какъв начин да се случи – най-малкото, тъй като има цивилен надзор върху всички тези аспекти “, разяснява и Драгомир Заков, консултант на премиера по външна политика и сигурност, някогашен боен министър.

Според Организация на обединените нации също няма информация за съществуването на сходни стратегии за биологично оръжие.
„ По-скоро е направено като PR резултат – да бъде нещо злокобно, нещо ужасяващо, да се настроят хората внезапно, да скочат “, отбелязва проф. доктор Ива Христова.

Извършени са първите пръскания срещи комари и кърлежи

„ Трябва да е ясно, че има малко резултата на „ крадеца вика крадеца “. Източникът на тези хибридни офанзиви идват в действителност от страна, която има история обратно на нарушавания и на биологическата спогодба, и на химическата спогодба, и реторика, която води до вероятно нарушение на контракта за неразпространение на нуклеарното оръжие. България не е такава страна изрично. Опасността е, когато се нападна науката с сходна дезинформация, той като това е най-прекият метод за приключване на мозъци от България “, споделя Драгомир Заков.

„ Това са мечти, забавна тематика за научно-фантастични филми, само че сега няма нито едно доказателство, което да демонстрира, че има даже една капка истина “, счита и доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР