Токийският окръжен съд започва днес дело за небрежност срещу трима

...
Токийският окръжен съд започва днес дело за небрежност срещу трима
Коментари Харесай

В Япония започва съдебен процес за небрежност при аварията във „Фукушима -1”

Токийският областен съд стартира през днешния ден дело за немарливост против трима шефове на компанията оператор на атомна централа „ Фукушима – 1” - ТЕПКО.

Делото е първото, от което се чака да откри дали от компанията може да се търси наказателна отговорност, отбелязва Асошиейтед прес.

След като централата понесе тежки провали от опустошително земетресение и подбудено от него цунами през 2001 година, радиацията се популяризира в близките общини. Шест години след злополуката някои региони към момента са необитаеми.

Процесът е против някогашния президент на управителния съвет на ТЕПКО Цунехиса Кацумата (77-годишен) и двама някогашни вицепрезиденти – Сакае Муто (на 66 г.) и Иширо Такекуро (на 71 г.), показва Франс прес.

В началото на дебатите тримата някогашни ръководители обявиха, че са почтени, защото е било невероятно да се планува сходна злополука, и наред с това се извиниха, оповестяват японски медии.

При интервенциите за незабавна евакуация след бедствието в болница починаха 44 души, а други 13 (военни и чиновници на ТЕПКО) получиха контузии.

Властите настояват, че нито един от смъртните случаи не се дължи директно на радиацията от трите аварирали реактора на АЕЦ „ Фукушима – 1”. Те обаче признават публично смъртните случаи, свързани с последвалата евакуация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР