Токът, търгуван на свободния пазар в България, е по-евтин от

...
Токът, търгуван на свободния пазар в България, е по-евтин от
Коментари Харесай

Продаваният на свободния пазар ток в България бил сред най-евтините в ЕС

Токът, търгуван на свободния пазар в България, е по-евтин от този в множеството страни в Европейския съюз. Това разгласи от парламентарната естрада министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на народен представител поради недоволствата на консуматори на сила за нарасналите цени.

Министърът изясни, че среднопретеглената цена за тока на свободния пазар през изтеклата година е била 76.90 лева, или към 39 евро. В същото време в Румъния тя е била 48 евро, а в Унгария - 50 евро за мегаватчас.

Интегрирането на енергийния пазар на България с европейския е в ход и се задълбочава и това ще докара до в допълнение доближаване на цените, подсети Петкова. Още един път стартира тезата си, че цената на тока се образува като на всяка друга - от търсенето и предлагането, и че Министерството на енергетиката няма пълномощия да управлява свободния пазар на ток.

Обясни, че на българската енергийна борса даже се оферират повече артикули за търговия, в сравнение с някои по-развити пазари. Освен това волатилността (колебанието в цените) на българския пазар е доста по-ниска от тази в другите страни от Европейски Съюз.

Петкова разгласи още, че напълно има вяра в дейностите на Комисията за защита на конкуренцията, която стартира секторен разбор след сигналите за злоупотреби на свободния пазар на ток.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР