Тодор Токин, Труд О.р. Генерал Съби Събев е първият национален

...
Тодор Токин, Труд О.р. Генерал Съби Събев е първият национален
Коментари Харесай

О. р. генерал Съби Събев: Путин иска да унижи западните лидери и институции с тази агресия и да покаже тяхната нерешителност да действат по-твърдо на международната арена

Тодор Токин, " Труд "

О.р. Генерал Съби Събев е първият народен боен представител на България в НАТО в Брюксел от 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 година С него беседваме часове откакто Русия нахлу в Украйна.

Какво следва от това, какъв брой дълго ще продължи войната? Къде е България в тази обстановка? Очаквана ли бе войната на Путин против Украйна, военачалник Събев?
За мен персонално беше предстояща, въпреки че до последния миг имаше вяра разсъдъкът да надделее, имайки поради дипломатическите старания на западните политически водачи. Но все пак и макар уверенията на Путин, че нямат никакви проекти против Украйна, това се оказа безспорна неистина и то на най-високо държавно ниво.

И се стигна до нашествието, до войната с Украйна. Защото това си е война, има навлизане в Украйна от три направления - от Беларус, от Източна Украйна и от Крим, въпреки че оповестената интервенция от Путин беше единствено за Донбас - и това се оказа още една огромна неистина.

Какво съгласно вас цели Путин с тази война - да ликвидира Украйна като страна, да вбие чеп сред страните от Европейски Съюз и НАТО?
Според мен Путин явно желае да предотврати с всички вероятни средства включването на Украйна и Грузия в НАТО, желае евакуиране на всички съюзни сили, които са ситуирани сега в Прибалтика, Полша и Румъния и да получи писмени гаранции за своята сигурност.

Недоумявам по какъв начин една нуклеарна свръхдържава ще желае такива гаранции в това число от страни с доста стеснен стопански капацитет, каквито има в Европейски Съюз и НАТО. Така че това е главната му цел и може би да унижи западните водачи и институции с тази експанзия и да покаже тяхната колебливост да работят по-твърдо на интернационалната сцена.

Тази колебливост е явна, към този момент се вършат съпоставения с мюнхенското споразумение от 1938 година на западни водачи с Хитлер. Факт е, че Западът проспа превъоръжаването и модернизирането на съветската войска, което се извършваше показно пред очите им. Толкова ли му имаха доверие на Путин?
Те ненапълно имаха вяра, че той е разумен интернационален състезател. Виждаха задоволително индикации, изключително след нашествието в Грузия през 2008 година, че е податлив да употребява по-решително боен инструмент във външната политика. Но западните демокрации, в това число и Европейски Съюз и НАТО, са отбранителни съюзи. Те нямат нападателни планове по отношение на други страни, в това число и Русия.

Путин заплаши, че в случай че някоя страна окаже военна помощ на Украйна, ще последва отговор, който не е виждан в международната история. Може ли да се стигне до използването на нуклеарно оръжие?
Той предизвести страни, които биха се намесили в поддръжка на Украйна против Русия. Т. е. в случай че осъществят боен акт в поддръжка на Украйна, отговорът щял да бъде заплашителен. Това може да бъде удар с частична приложимост на нуклеарно оръжие. Русия има една такава идея, наречена " Ескалация посредством деескалация ".

Ако почнат съществено да губят на терен, с един предупреждаващ нуклеарен удар или нуклеарен гърмеж - може и на безвредно място - да предупредят, че в случай че не престават военните дейности против Русия, ще се пристъпи към по-широко потребление на нуклеарно оръжие. И по този метод към този момент обстановката ще деескалира, ще спрат военните дейности и ще се подписват съглашения, които ще бъдат в полза на Русия. Ескалация за деескалация.

Смята се, че една от задачите на войната е да се обезпечи сухопътен кулоар сред Крим и Луганск и Донецк?
Да, това беше един от сюжетите, които аз предвидих през 2014 година с анексията на Крим. За мен по-голямата цел би могло да бъде цялата Източна Украйна от левия бряг на река Днепър в това число и Одеса. Остава да забележим дали Путин си е сложил по-голяма или по-ограничена цел.

Това ще стане явно през идващите дни, само че той мощно се нуждае от този сухопътен кулоар, който да реши въпроса както с електроснабдяване, по този начин и с водоснабдяването на Крим по суша. - Реакцията на Запада - наказания, остро осъждаме, поддържаме и т. н - явно не въздействат на Путин.

Какви наказания може да наложат, с цел да го обиден?
Първите индикации демонстрират, че ще има доста по-тежки финансови наказания, заледяване на достъпа на Русия до западните финансови пазари, в това число заледяване на всички съветски активи в западни банки, може би изключване на Русия от интернационалната система SWIFT. Но аз чакам и по-масирана помощ към Украйна - финансова и материална, военни снаряжения.

Не изключвам и стичането на доброволци към Украйна - както от украинци, които живеят отвън страната, по този начин и от някои други страни. Очертава се мощен и обединен интернационален отпор на съветската експанзия. Очевидно Путин ще бъде жигосан като агресор в разнообразни интернационалните институции. Така че съгласно мен той неправилно оцени възможната интернационална реакция. Тази експанзия действително сплоти страните от Европейски Съюз и НАТО. Очаквам и вътрешна реакция в Русия към този нападателен акт на Путин.

Когато ковчезите стартират да пътуват назад от Украйна към Русия, чакам активизиране на съветското общество, колкото и то да е потиснато от разнообразни институции. Възможно е Европа да спре за избран интервал вноса на съветски газ, което ще удари мощно стопанската система на Русия.

Както направи президентът Рейгън с намаляването на цените на петрола...
Точно по този начин.
Господин военачалник, къде сме ние в цялата тази история или нервност, в случай че щете?

Има индикации, че ръководещият български политически хайлайф стартира да се разсънва. Имам поради изказването на президента. Мисля, че сме заставени да реагираме по-адекватно в обстановката. Не можем да кажем, че Русия е жертва, в случай че тя реализира експанзия. Считам, че България би трябвало да се причисли безапелационно към единството, което се ускорява в Европейски Съюз и НАТО и да стане съпричастна към ограниченията, които ще вземат тези два съюза със своя защитителен и възпиращ капацитет.

Според мен е време България да изиска развръщането на нейна територия на една съюзна батальонна бойна група, с което да се солидаризираме с ограниченията, които взема Алианса. Но също по този начин да се ускори въздушното и морското наблюдаване. Ние сме гранична страна откъм Черно море и би трябвало да има засилен air policing над България. Ако не ни доближават силите, да желаяме увеличаване на въздушните контингенти, които да следят освен въздушното, само че и морското пространство, с цел да може България да реагира съответно при изостряне на обстановката в Черно море.

Какво гласи член 4 от Северноатлантическия контракт?
Той планува всяка една страна член на НАТО, която се усеща застрашена, да има право да желае съвещания в границите на Алианса с всички останали страни, където да изложи своите опасения и закани за националната є сигурност и териториална целокупност. И надлежно Североатлантическият съвет да вземе решение по тези въпроси. Полша, Словакия, Прибалтийските страни и България са се позовали на този член и са поискали съвещания и Североатлантическият съвет би трябвало да разиска обстановката и да вземе решение.

Британският министър председател Борис Джонсън изиска среща на държавните ръководители на страните от НАТО и е допустимо тя да се състои още през днешния ден в Брюксел.

Нашият посетител През 1975 година Съби Събев приключва Висшето военновъздушно учебно заведение в Долна Митрополия компетентност " Щабни Военновъздушни сили " и излиза като лейтенант и инженер по радиоелектроника. През 1982 година приключва Военната академия в София. На 1 септември 1997 година е назначен за шеф на Оперативното ръководство на Гл. щаб на Военновъздушните сили, където дава отговор за бойната подготвеност, оперативното обмисляне и подготовка на Военновъздушни сили и присъединяване в учения по партньорството за мир. През 1998 година приключва курс за обмисляне на авиационни акции в Париж, Франция. На 3 май 1999 година е почетен с висше военно звание генерал-майор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР