Тодор Живков е пазен във Военна болница след неговия арест.

...
Тодор Живков е пазен във Военна болница след неговия арест.
Коментари Харесай

Тайната е разбулена: След 10 ноември са подготвяли убийството на Тодор Живков? Ето подробности

Тодор Живков е защитаван във Военна болница след неговия арест. Причината е, че ръководещите тогава се тормозили да не ги набедят, че са го умъртвили в болнични условия. Това споделя пред „ 168 часа “ някогашният шеф на ВВМИ проф. ген. Йовчо Топалов. „ През февруари 1990 година, когато Тодор Живков беше задържан на партийния конгрес, ме привикаха четиримата огромни – Петър Младенов, Добри Джуров, Андрей Луканов и тогавашният основен прокурор.

Казаха ми: „ Нас ни е боязън, че се приказва, че желаеме да убием Тодор Живков в болнични условия. Освен това там, където е задържан, няма условия за разходка – въпреки всичко той е някогашен държавен глава. Затова, споделят, сме решили да го преместим от ареста във Военномедицинска академия.

Това ми приказва Петър Младенов. На мен обаче директен шеф ми беше Добри Джуров и по тази причина аз се обърнах към него: “Другарю министър, това ли е вашата заповед? ” Вика: “Да. ” Казвам: “Добре тогава ще я извърша, само че желая писмо от основния прокурор, тъй като извършвам единствено писмени нареждания и в случай че не ми дадете такова, на следващия ден аз няма да го приема. И в действителност получих заповедта на бюрото си. Тогава организирахме всичко.

Първоначално щяха да го настанят на 6-ия етаж, само че се оказа, че на 13-ия етаж вършат ремонт и той целият е свободен. За задачата преградихме половината от етажа. Трябваше и чиновниците на Министерство на вътрешните работи да затворят по подобаващ метод прозорците, с цел да се предотврати опцията той да скочи оттова. Укрепиха със специфични мрежи и се разбрахме, че ще си го гледа болничното заведение на Министерство на вътрешните работи.

Веднага събрах персоналния състав и им споделих: От на следващия ден идва Тодор Живков при нас.

Ако се утежни положението му преди да предприемете каквато и да е операция, ще му вземете три кръвни проби. Притеснявах се да не му се случи нещо. И тогава ми подредиха да проверим здравния му статус. Поканих един другар експерт американец и той сподели, че Живков има единствено естествени възрастови промени. Френски кардиолози също идваха.

Те откриха напълно лека до умерена хипертония. Иначе нямаше други съществени болести. “ Като шеф на Военномедицинската академия по време на измененията проф. Топалов поема и управлението на Правителствената болница. Тогава лекарят се среща и с привилегиите, които е употребила някогашната номенклатура на Българска комунистическа партия при здравното си обслужване.

„ В тези години общо към 6000 души са имали право да се лекуват гратис в елитната болница – изяснява проф. Топалов. – Те са били разграничени на три групи. Категория А са тези, които имат право да настанят гратис всички членове на семейството си, Категория Б са били тези от функционерите на комунистическата партия, за които привилегията е важала единствено за членове на фамилиите им, а в третата категория са били тези, които са могли да я употребяват единствено персонално.

Имаше и лист на хора, които не плащаха за лекуването си. Учуди ме, че за този относително дребен кръг от евентуални пациенти са били разполагаем 200 кревати с 1200 души личен състав.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР