Точно в 14:00 часа превозвачите, които излязоха на протест пред

...
Точно в 14:00 часа превозвачите, които излязоха на протест пред
Коментари Харесай

Превозвачите прекратиха протеста си пред ГКПП Капитан Андреево

Точно в 14:00 часа превозвачите, които излязоха на митинг пред Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " , прекратиха проявата на неодобрение.

Тя стартира в 10:30 часа сутринта,

а митингуващите упорстваха за диалог с транспортния министър Николай Събев, който организираше среща с представители на турската страна във връзка усложнения тежкотоварен трафик от Турция за България.

Според протестиращите Събев се е скрил.

Според ръководителя на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев задачата на митинга е решение на проблемите с изчакването на границата.

"Нашите водачи чакат по 6 дни. Това са повече от 140 часа. Искаме съответни ограничения от страна на страната ", изясни той, представен от

Една от аргументите за опашките е прекъсването на фитосанитарната лаборатория.

"Пети ден протестираме, министър Събев не желае да води разговор с транспортния отрасъл. Очакваме да поеме персонален ангажимент по 2 000 камиона да минават през граничния пункт от през днешния ден ", съобщи oще Арабаджиев.

Превозвачите се заканиха, че ще продължат с митингите си.



Междувременно стана ясно, че до седмица ще има нарастване

на пропускателния потенциал на граничните контролнопропускателни пунктове "Капитан Андреево " и "Лесово " за прекосяването на камиони. Това поема като ангажимент българската страна.

Броят на камионите от Турция, които

ще бъдат обработвани през пункта "Капитан Андреево ", би трябвало да стигне до 2000, а този на преминаващите през "Лесово " – до 1000.

Това заяви транспортният министър Николай Събев след диалозите, които той организира със заместник-министъра на търговията на Турция Туна Турагай, с представители на властта в Одрин и с митническите управляващи в прилежащата страна.

За преодоляване на обстановката по границата ни с Турция се командироват и в допълнение чиновници

по 25 души от Гранична полиция и от Агенция "Митници ", уточни Събев.

Той бе на границата ни с Турция точно поради натрупалите се опашки от ТИР-ове през последните седмици там. Министър Събев заяви, че и сега на турска страна има запушалка от чакащи да влязат у нас над 3500 камиона.

"С ограниченията, които се вкарват, тази вълна би трябвало да бъде обрана и до седмица да се влезе в регулярен темп на работа ", уточни още транспортният министър.

Работата по разрешаване на казуса ще продължи. До месец септември Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево " би трябвало да усили потенциала си с още 50%, означи той.

Стана ясно още, че Агенция "Митници " ще даде постройка на пункта, където ще бъде ситуирана лаборатория за проучване на пробите. Сега те се изпращат за резултати до Референтната лаборатория в София.

Лабораторията на пункта ще проработи до 5 месеца.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР