Точно сега е времето на цъфтеж на старата родопска билка

...
Точно сега е времето на цъфтеж на старата родопска билка
Коментари Харесай

Стара билка, ползвана от дълголетници, расте в Родопите

Точно в този момент е времето на разцвет на остарялата родопска билка Лопен. Всички поляни в Родопите, където е изсъхнало и слънчево, са покрити с него, написа Марица.бг. Дълголетниците от село Чурен също го събират и сушат. Освен лечебните си свойства билката доближава височина 2 метра и е идно от най-красивите български планински цветя.

В остарели времена са го наричали Бабяк, Богородична хурка, овча опашка и царска свещ. Една от забавните особености на лопена е, че е двугодишно растение. Всеки негов цвят цъфти единствено един ден. Сутрин се отваря, а вечерта – увяхва.

Когато го берете за билка – взимайте единствено венчето и срасналите се с него тичинки. Прецъфтелите цветове не се взимат. Събраното не би трябвало да се мачка. Събраният лопен би трябвало незабавно след набирането му да се суши. Венчетата се разстилат на рамки или стелажи, застлани с хартия в проветриви стаи.

 Стара билка, употребена от дълголетници, пораства в Родопите Лопен

След като влагата изчезна – билката може да се доизсуши на слънце. От 10 кг сухи цветове може да се получи кило изсъхнал лопен. Билката е употребена още по времето на античните траки. Помага при всевъзможни ларингити и досадни кашлици.

Запарката оказва помощ за при отхрачване и при възпаления на хранопровода, стомаха и червата.

Чудотворната отвара
Преди да приготвите отвара от лопен – направете консултация с лекуващ доктор. Сложете една супена лъжица от сухата билка в 300 грама вряла вода. Прецедете течността.

Подсладете я с малко мед. Пие си три пъти преди лягане.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР