Точно преди година фондация Прочети София постави началото на Литературни

...
Точно преди година фондация Прочети София постави началото на Литературни
Коментари Харесай

Войната и мирът са темите на летните "Литературни срещи" в София

Точно преди година фондация " Прочети София " сложи началото на " Литературни срещи ". През пролетта на 2023 година стартира второто издание на поредицата от литературни събития, които се организират няколко пъти в годината с разнообразни посетители, акценти и в разнородни формати.

На 24 и 25 юни ни чака неговото лятно издание, което ще се организира в партньорство с Театрална работилница " Сфумато ". По същото време в театъра стартира и годишният фестивал " Малък сезон ", отдаден на креативната работа на най-младите в другите изкуства. " Войната и мирът " е тематиката, която сплотява програмата и на двете събития.

 Много дебюти, ателиета и полемики: Много дебюти, ателиета и полемики: " Сфумато " разгласи програмата на " Малък сезон " 2023

Сред главните задания, заложени във формата на " Литературните срещи " е да оглеждат разнообразни аспекти в литературата по най-разнородни способи: детайлно, прецизно и от близко или контекстуално - положени в необятната картина на взаимоотношения с изкуствата, политиката, общественото и настоящото. В регистъра на тъкмо тази умелост и с чувството, че се намираме в характерна междинна точка, от която да погледнем войната и стремежът към мир, ще продължи и лятното издание на формата.

Неговият главен акцент няма да бъде напълно нормален. Летните " Литературни срещи " ще съсредоточат вниманието върху разнородни типове писане, върху свидетелския (дори устен) роман, върху литературната публицистика, репортажа, есеистиката и писмата - върху писането, което споделя, проучва и документира.

Програма на летните " Литературни срещи ":

24 юни (събота)


Разбира се, войната е тематика на доста литературни творби и точно художествените текстове безусловно ще ни отведат до първото събитие от програмата на " Литературни срещи " - звуковата и образната апаратура " Убежища " , която в границите на два дни ще се обитава в зала Underground. Публиката ще бъде поканена на място, където са експонирани онази движимости, които крепят персоналния мир в изключителната обстановка - движимости, които пазим, с цел да помним нормалността. " Убежищата " могат да са укритие, несъмнено място, само че и това място, в което непредвидимо и грубо събитие като войната може да захвърли съществуването. Всеки човек от публиката ще има опция да се включи, като остави собствен лист на тези вещи-убежища и уютни скривалища. С тези споделяния няма да се симулира положението на война, а противоположното - ще бъде изработен опит да се види материалното, което пази мира.

Откриването на " Убежища " ще стартира на 24 юни, тъкмо в 19:30 ч. от фоайето на ТР " Сфумато ", незабавно след представлението " Времеобичане " по романа на Георги Господинов - " Времеубежище " , който режисьорът Василена Радева прави дружно със студенти от департамент " Театър " на Нов български университет. От 18:00 ч. той пък ще сложи началото на " Малкия сезон " на ТР " Сфумато ". Цялата образна среда на " Литературни срещи " ще бъде готова от Боряна
Зафирова.

Първият ден на " Литературни срещи " ще продължи с главното събитие от 20:00 ч. на Голяма сцена, наречено: " Разкази за войната и мира: седем персонални истории " . Войната в Украйна вкара мисленето за войната и мира напълно съответно в дневния ред на цяла Европа. Проследяването на всяка война по света, генезисът на войната изобщо и разбирането за непрекъснатото изпитание, което мирът изисква, постоянно попада в регистъра на нереалното или на преобладаващо експертния разбор. Личните истории обаче рисуват ясна картина и ни приближават до научаването на това какво точно претърпяват хората по време на война, за какво е значимо да поставяме повече старания за мира.

Това може да са истории от позицията на публицист, боен кореспондент, книжовен теоретик и стихотворец, доброволец, само че и историите от първо лице на хора, които бягат от войната. Тези седем истории няма да са истории за геройства. Те ще слагат на напред във времето вероятността и отговорността на очевидеца, който се стреми към или към момента живее в мир. Част от участниците в " Разкази за войната и мира " ще са публицистите Мария Черешева и Георги Милков, издателят Манол Пейков, поетът и учител Йордан Ефтимов.

25 юни (неделя)

В сходна, само че строго литературна логичност, продължава вторият ден на " Литературни срещи ". В 17:00 ч. в Камерна зала писателите Албена Тодорова, Албена Стамболова, Петър Денчев, Петя Кокудева и Тодор П. Тодоров ще прочетат своите особено написани за събитието и непубликувани на никое място до момента " Писма за фронта " . Текстовете ще останат за публиката на " Литературни срещи ".

 " Хагабула " на Тодор П. Тодоров завоюва премията " Роман на годината "

От 18:00 ч. в Голяма зала на " Сфумато " ще бъде и централната полемика: " Репортажи от разломите на света " , отдадена както на жанровете, по този начин и на вероятните разкази на някои от най-стъписващите събития в актуалната ни история.

Специално за нея в България идва английският публицист, публицист и историк Оуен Матюс . Той е роден в Лондон, а неговата майка е от Краков. Матюс приключва съвременна история в Оксфорд, преди да стане публицист на свободна процедура в Босна. През 1997 година Оуен Матюс става сътрудник на списание " Нюзуик " и отразява втората чеченска война, както и съветската политика и общество. Между 2001 и 2006 той живее в Истанбул и отразява споровете в Афганистан и Ирак. Матюс е помощник на BBC, CNN, NBC и доста други. След 2006 управлява и списание " Нюзуик " в Москва. Още първата му книга Stalin`s Children: Three Generations of Love and War ( " Децата на Сталин: три генерации на обич и война " ) е била в късия лист на Guardian First Books Award, Orwell Prize за политическо писане и френския Prix Medicis Etranger. Книгата е преведена на 20 езика и в действителност наблюдава персоналните истории на три генерации от фамилията на Оуен Матюс в Русия.

Последната книга на Матюс (Overreach, 2022) е следствие, което преглежда началото на войната в Украйна през исторически връзки, какво се е случило по време
Covid-периода и проектите на Путин, вътрешна информация, обвързвана с Кремъл и пропагандната машина, сведения от съветски и украински бойци. Книгата не наблюдава само аргументите за войната, само че и по какъв начин се разпростират военните дейности в първите шест месеца. Книгата бе в късия лист на Parliamentary Book Awards. Оуен Матюс е създател и на книгата " Безупречен разузнавач ", която е преведена на български и е отдадена на житейската история на един от известните шпиони на Съветския съюз. Матюс е създател и на романи, основани на действителни житейски истории. Книгите му са преведени на повече от 28 езика.

Друг главен участник в събитието ще бъде журналистът и стихотворец Димитър Кенаров , чиято книга " Диктатори, трактори и други завършения " излезе преди броени дни. Кенаров е учил в Американския лицей в столицата, а през 2004 година получава бакалавърска степен по американска и съветска литература от Мидълбъри колидж (САЩ). Дипломната му работа върху поезията на У. Х. Одън и Йосиф Бродски е удостоена с три университетски награди. Димитър е приключил Мидълбъри колидж и Университета " Бъркли ". Негови стихове, преводи, есета, репортажи и пътеписи са оповестени в българската и задгранична преса. Носител е на годишната премия за журналистика на сп. " Вирджиня куотърли ревю ". Работил е като стажант в " Литературная газета " (Русия) и " Атлантик мънтли " (САЩ). Стихосбирката му " Пътуване към кухнята " печели специфична премия в Националния конкурс за книжовен дебют " Южна Пролет ". Димитър Кенаров живее близо 12 години живее в Съединени американски щати и написа репортажи за издания като The New Yorker, Foreign Policy, Boston Review и други Част от тези репортажи той събира в книгата " Диктатори, трактори и други завършения ". Той също по този начин превежда и художествена литература.

 Димитър Кенаров, публицист: Струва ми се, че живеем в брежневска ера на застой и липса на небосвод Димитър Кенаров, публицист: Струва ми се, че живеем в брежневска ера на застой и липса на небосвод

Модератор на полемиката ще бъде литературната теоретичка и преподавателка Биляна Курташева . Тя е лекар по доктрина и история на литературата, доцент в Нов български университет. Автор е на книгите " По ръба на сравнението. Яворов и Ролинг Стоунс и други не/възможни нтертекстове " (2018, номинация за национална премия " Христо Г. Данов " ) и " Антологии и канон: антологийни модели на българската литература " (2012, Национална премия " Южна пролет " за литературна история и критика). Биляна Курташева е съосновател и редактор на самостоятелното списание за литература " Витамин Б ", а от 2000 година е основен редактор на " Следва ", списание за университетска просвета и хуманитаристика, издавано от Нов български
университет.

Въпреки че това издание на " Литературни срещи " ще бъде фокусирано най-вече върху нехудожествената литература, документа и свидетелството, поезията постоянно има своето значимо място във всички литературни събития на фондация " Прочети София ", по тази причина и летните " Литературни срещи " ще завършат с четене на лирика от антологията " Поезия против войната " . То ще стартира в 20:00 ч. на сцената пред ТР " Сфумато ". Събитието ще бъде съпроводено и с музиката на Свилен Ноев от група " Остава. Нейни съставители са Георги Гаврилов, Стефани Дънева, Райчо Ангелов и Анна Лазарова. " Поезия против войната " включва стихотворения на 101 създатели, 80 от които български поети. Издадена преди година, приходите от продажбите на антология се подаряват на фондация Ukraine Support and Renovation (представлявана от Наталия Еллис).

Веднага след поетическото четене (в 21:00 ч.) публиката може да види и " Приказки за мъртвата царкиня " от Николай Коляда, под режисурата на Ана Батева на Голяма сцена и част от " Малкия сезон ".

Всички събития са със свободен достъп.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР