Точно преди две години Алексей Навални лети от Германия до

...
Точно преди две години Алексей Навални лети от Германия до
Коментари Харесай

Какво се случва с руската опозиция 2 г. след завръщането на Алексей Навални - Свят

Точно преди две години Алексей Навални лети от Германия до летище Шереметиево. Задържан е още на граничния надзор. Провеждат се манифестации в поддръжка на политика, които приключват с арести и наказателни каузи. Навални е в пандиза от съвсем 2 година, а доста негови сътрудници и други съветски опозиционери са в пандиза или в заточение от Русия.

Какво се случи с протестното придвижване в Русия през последните 2 година през погледа на Би Би Си.

Алексей Навални

През 2021 година: най-изтъкнатият опозиционен политик в Русия

През 2023 година: в наказателна колония с оптималната сигурност и обвиняем по нови каузи

През последните месеци на 2020 година Навални е в Германия, където се възвръща от отравяне с " Новичок " и проверява опита за личното си ликвидиране дружно с екипа си и журналиста Христо Грозев.

" Въпросът " да се върна или не " в никакъв случай не е стоял пред мен. Просто тъй като не си потеглих. Озовах се в Германия, дойдох в реанимация по една причина: пробваха се да ме убият ", написа тогава Навални в обществените мрежи. - Аз оцелях. А в този момент Путин, който даде заповедта да ме убият, крещи из целия си бункер и споделя на прислужниците си да се погрижат да не се върна.

След завръщането на Навални първо заменят условната му присъда с действителна по остарялото дело " Ив Роше ". След това е добавена нова присъда за изборна машинация и пренебрежение към съда - още 9 година в наказателна колония с оптималната сигурност. Разследва се и друго дело против Навални - за основаване на екстремистка общественост.

Засега политикът се намира в наказателна колония със непоколебим режим, където постоянно е наказван с изпращане в карцера за дребни прегрешения като разкопчаване на копчето на затворническата му риза. Той се оплаква от здравословното си положение и от доста тежките условия: да вземем за пример Навални споделя, че в килията му е настанен пандизчия с неприятна миризма, а в прилежащата килия седи психологично болен човек, който непрекъснато крещи.

Любов Собол

През 2021 година: след манифестации против ареста на Навални се оказва в следствието

През 2023 година: в заточение

Собол стартира работа като юрист на Навални; тя се причислява към екипа му като една от първите през 2011 година След изборите за Московската градска дума през 2019 година, белязани от всеобщи митинги, тя се трансформира във изтъкнат опозиционен политик. Нейната гладна стачка с искане да се разреши на самостоятелни претенденти да вземат участие в изборите беше един от главните епизоди на тези митинги.

След завръщането на Навални Собол е упрекната по " санитарното дело ": то е формирано против тези, които през януари 2021 година са свикали протест в поддръжка на Навални и по този метод, съгласно чиновниците на реда, са " подтикнали към нарушение на санитарните и епидемиологичните правила ".

Осъдена е на година и половина отнемане от независимост, което включва възбрана да напуща страната. Все отново Собол съумява да напусне Русия. Сега живее в Европа и ръководи канала в YouTube Navalny LIVE. Собол е търсена от Русия и е включена в листата на Россфинмониторинг с екстремисти и терористи.

Мария Альохина

През 2021 година: след митингите против ареста на Навални се озова под домакински арест

През 2023 година: в заточение

Изпълнителката от Pussy Riot също е измежду обвинените по " здравното дело ": през 2021 година тя е упрекната, че е призовала за митинг в поддръжка на Навални, който може да разболее хората от ковид.

В края на януари 2021 година Альохина е сложена под домакински арест, а през септември е наказана на една година лимитирана независимост. Когато напролет на 2022 година излиза наяве, че тази присъда ще бъде сменена с действителен затвор в наказателна колония, Альохина бяга в чужбина. Тя напуща дома си, облечена като пощальон на " Delivery Club ", с цел да не бъде видяна от полицията пред дома си. Мария отпътува за Европа през Беларус. Сега тя изнася концерти по целия свят като член на Pussy Riot.

Олег Степанов

През 2021 година: след манифестации против ареста на Навални се оказва под следствие

През 2023 година: в заточение

Ръководителят на московския щаб на Навални също стана обвинен по " здравното дело " незабавно след завръщането на Навални и прекара няколко месеца под домакински арест.

Съдът го призна за отговорен за подстрекателство към нарушение на санитарните правила по време на протест в поддръжка на Алексей Навални през януари 2021 година През есента на същата година Степанов получава една година лимитирана независимост. Но деятелят въпреки всичко съумява да напусне Русия. Сега той е разгласен за търсене, а през юни 2022 година към този момент е с действителен неприсъствен затвор.

Лилия Чанишева

През 2021 година: началник на щаба на Навални в Уфа

През 2023 година: в следствения арест, грозят я до 18 години затвор

Чанишева напуща работата си в огромната консултантска компания " Делойт ", с цел да оглави щаба на Навални в Уфа, когато той се кандидатира за президент на Русия през 2017 година

През април 2021 година щабът на Навални беше разгласен за екстремистка организация. Структурите на Навални оповестиха закриването си, с цел да предпазят някогашните си чиновници от обвинявания. Не се получава: през ноември Чанишева, в качеството си на някогашен началник на централата, беше упрекната в съдействие с екстремистка организация. Повече от година тя е в следствения арест, където я чакат до 18 години затвор.

Много от координаторите на щаба на Навални напуснаха Русия, а от тези, които останаха - повече от дузина, се оказаха обект на следствие.

Иля Яшин

През 2021 година: началник на общинския съвет в Москва

През 2023 година: наказан на 8,5 години затвор

Опозиционен политик, отдал повече от 20 година от живота си на протестното придвижване, другар на Борис Немцов и общински народен представител, спечелил изборите в Красноселския регион на Москва през 2017 година, Яшин не желае да напуща страната по принцип. Той не напуща Русия даже след пълномащабното навлизане в Украйна и продължава да споделя за протичащото се в канала си в YouTube. Арестуван е и наказан на осем години и половина затвор за това, че приказва за убийствата на цивилни жители от съветските военни в Буча.

Евгени Ройзман

През 2021 година: политик, някогашен кмет на Екатеринбург

През 2023 година: в очакване на правосъден развой

Популярният опозиционен някогашен кмет на Екатеринбург е бил на митинг, когато Навални е бил задържан на летището. След началото на войната той отхвърля да напусне Русия и подлага на критика държавното управление. През пролетта е санкциониран няколко пъти за " дискредитиране на армията " - общоприет член, по който руснаците са наказвани за рецензия на войната. Ройзман беше санкциониран и за пренебрежение към държавното управление: в обществените мрежи той разяснява язвително изказванията на външния министър Лавров.

В края на август политикът е задържан по обвиняване в дискредитиране на армията. Наказателният член е вменен едвам след сходни нарушавания по административния член (член 20.3.3 от Административния кодекс на Руската федерация), по който Ройзман е санкциониран три пъти през март и април с 50 000 рубли.

В момента Ройзман чака правосъден развой: няма право да употребява интернет и да посещава публични места.

Андрей Пивоваров

През 2021 година: провежда конгрес на общинските депутати в Русия

През 2023 година: наказан на 4 години затвор

Изпълнителен шеф на " Отворена Русия " на Михаил Ходорковски. Когато през май 2021 година Държавната дума взема решение да затегне закона за нежеланите организации, " Отворена Русия " се саморазпуска с вярата да избави членовете си от бъдещи обвинявания и санкции.

Ликвидирането на придвижването е оповестено на 27 май, а единствено два дни по-късно Андрей Пивоваров е свален от полет за Варшава и задържан по обвиняване в управление на нежелана организация.

От следствения арест политикът води предизборна акция за Държавната дума от листата на " Яблоко " в Краснодар. Сега той излежава четиригодишна присъда в наказателна колония.

Владимир Кара-Мурза

През 2021 година: съветски опозиционен деятел, прочут на Запад

През 2023 година: в прелиминарен арест по няколко обвинявания, в това число за държавна измяна

Кара-Мурза пътува доста до Съединените щати, оказва помощ за основаването на листата " Магнитски " и беседва със западни политици. Силовиците стартират да го преследват за това през 2022 година

Формално Кара-Мурза е задържан по дело за " военна имитация ". Разследването взема решение, че на 15 март 2022 година, по време на тирада в Камарата на представителите в Аризона, Кара-Мурза, " действайки на основата на политическа ненавист ", е популяризирал " умишлено погрешна информация ", че съветските военни бомбардират жилищни региони, родилни домове, лечебни заведения и учебни заведения в Украйна.

Докато той чака да бъде съден в центъра за авансово задържане по първото дело, против него се водят нови каузи. Първо за присъединяване в работата на нежелана организация, а по-късно се появява и най-тежкото обвиняване - в държавна измяна.

Лев Шлосберг

През 2021 година: член на Областното заседание на депутатите в Псков

През 2023 година: началник на псковския клон на " Яблоко "

Псковският политик Шлосберг дълго време е един от най-изявените представители на партия " Яблоко ". Председател на псковския клон на партията, той е избиран няколко пъти за народен представител в районния парламент. Сега той е един от дребното опозиционери, които към момента са на независимост в Русия. В своя канал в YouTube Grazhdanin TV Шлосберг, дружно с други псковски деятели, приказва за локални проблеми и международни вести, в това число за войната в Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР