Тлеещото напрежение между депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф.

...
Тлеещото напрежение между депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф.
Коментари Харесай

Разпад! ПП скочи срещу свой министър, ще хвръкне ли главата на проф. Христо Хинков?

Тлеещото напрежение сред депутати на ПП-ДБ и здравния министър проф. Христо Хинков, определен от тяхната квота, стана напълно очевидно. Депутатът Васил Пандов съвсем непосредствено изиска оставката на министъра и остро го разкритикува в обществен пост във фейсбук. Формалният мотив за коментара е самопризнание на проф. Хинков, че е бил пред алтернатива да напусне или да продължи да се бори. В по-големия подтекст на споровете в здравната система обаче въпросът опира до разногласието кой е отговорен за дефицита на медикаменти на нашия пазар.

„ Аз мъчно мога да въздействам на решенията на министър-председателя и алтернативата ми е дали аз би трябвало да си подам оставката или да продължа да се боря и аз взех решение да се боря “, сподели министърът пред „ Евроком “. Коментарът му бе за кадрови решения в подопечното му ведомство, от които той се разграничи – назначението на проф. Илко Гетов за зам.-министър и уволнението на другия зам.-министър Бойко Пенков. „ Повече смени в екипа ми не трябва да има “, разяснява проф. Хинков и уточни, че има червени линии, които няма да премине.

Казаното от министъра има предистория в споровете, които излязоха нескрито в последно време. Когато Пенков бе изненадващо освободен, министърът не скри несъгласието си с решението на премиера Денков. Пред „ Евроком “ пък призна, че проф. Илко Гетов не е негов избор за зам.-министър. В същото време депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов постоянно подлага на критика самия министър. Масло в огъня налива и някогашният здравен министър Илко Семерджиев, който от дни приказва, че Хинков не взема самичък решенията в Министерство на здравеопазването и че този, който би трябвало да си върви, е Илко Гетов, а не Пенков, защото носел виновност за неуспеха с лекарствената политика и изтеглянето на два значими здравни плана от Плана за възобновяване.

Реклама

На целия този декор през днешния ден Пандов смъкна всичките си карти против министъра. „ Когато един министър има алтернатива дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има единствено един заслужен ход – да си подаде оставката! “, написа депутатът във „ Facebook “. „ Мисля, че отговорът на алтернативата на министър Хинков не е сложен. Когато кажеш толкоз мощни думи, би трябвало да си подготвен да действаш. В противоположен случай, или не знаеш за какво си споделил това, или го правиш само, с цел да дестабилизираш държавното управление, като „ се бориш с решенията му “, добавя той.

В дълго ревю Пандов изброява всички кавги от последните месеци, с които „ запомнихме министър Хинков “. Наред със здравната карта, той твърди, че никой не е удовлетворен от основания публичен съвет за детската болница. Разкрива, че изпълнителният шеф на компанията за строителство на болничното заведение е заменен тихомълком с неразбираеми претекстове. Недоволства, че няма дейности за възстановяване на профилактиката, не е ясно каква ще е промяната в болничната помощ и така нататък

Пандов не крие, че благосклонностите му са на страната на проф. Илко Гетов, който назовава „ единствения експерт в екипа му “.  В същото време упреква министъра, че е назначил в политическия си кабинет и като шеф на дирекция лица, за които има подадени сигнали в прокуратурата за съществени финансови злоупотреби в огромна болница. Не пропуща дори да съобщи, че не вижда стъпки за смяна в региона, в която проф. Хинков е експерт – психологичното здраве на нацията.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР