Титлата Европейска столица на културата не се печели всеки ден,

...
Титлата Европейска столица на културата не се печели всеки ден,
Коментари Харесай

Пловдивчани провалиха кмета Иван Тотев

Титлата Европейска столица на културата не се печели всеки ден, по тази причина и градовете домакини се приготвят дълго за звездния си момент. Не единствено с цел да впечатлят културните европейци, само че и с цел да изпълнят значими за града планове, до които другояче мъчно биха опрели заради липса на финансиране.

Обикновено в тази подготовка не се залага на импровизацията, а на методичното осъществяване на заложеното в апликационната форма за кандидатстване.

Преди съвсем 5 години и ние спечелихме борбата за ЕСК и изпаднахме в еуфория. След мощен залп на локален национализъм община Пловдив общинската фондация „ Пловдив 2019 “ и доближени помагачи се хванаха да бистрят плановете. И макар че извършиха неголяма част от тях, не стопираха да се хвалят какъв брой сполучливо са се справили. Пловдивчани обаче излязоха неблагодарни и не оцениха напъните в името на града. 46% от тях настояват в анкета на marica.bg, че по нищо не проличава Пловдив да е Европейска столица на културата, а 35 на 100 възкликват: „ Каква културна столица? Целият град е разкопан! “.

Да се чуди човек за какво съгражданите ни, другояче интелигентни и културни хора, се изричат неподготвени. Още преди месеци кметът Тотев им изясни, че дефектът от ремонтите на площада елементарно и артистично може да се трансформира в резултат. Не схванаха ли, че градоначалникът, строейки концепцията си за културна столица, се управлява от философията на гениални създатели. Отдава дължимото на Ван Гог, който поучава „ в случай че чуеш интуиция, който ти споделя: " Не можеш да рисуваш ", рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне “. Музицира като Майлс Дейвис с ясното схващане, че публиката се прекланя пред надарената импровизация. Прави поклон на Труман Капоти, съгласно който неуспехът е подправката, даваща усет на триумфа.

Но си остана неразбираем. Това проличава от второ допитване на marica.bg, в което мнението на читателите е мощно поляризирано. 41% настояват, че кметът Тотев носи цялостната отговорност за триумфа или неуспеха на Европейската столица на културата. 40 на 100 обаче са на мнение, че за надробеното през знаковата 2019-а сме отговорни всички ние. Истината - както постоянно, е по средата. Ако се окаже, че ЕСК е сполучлива, заслугата ще е напълно на кмета Иван Тотев, изнесъл тежестта от семейството на личния си тил. Ако пък лъсне неуспех, отговорните ще сме всички ние, пловдивчани, защото услужливо помогнахме на градоначалника да разгърне цялостния си капацитет. В реалност обаче си го направихме сами - първо, като го избрахме, и второ - като го изтърпяхме.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР