Титанова челюстна кост бе имплантирана успешно в главата и шията

...
Титанова челюстна кост бе имплантирана успешно в главата и шията
Коментари Харесай

Пациент с рак получи първата в света 3D принтирана титанова челюстна кост

Титанова челюстна кост бе вградена сполучливо в главата и шията на пациент с рак. Невероятното достижение е резултат от близо 4 години, прекарани в проучвания, от страна на Нидерландския раков институт и компанията Mobius 3D Technology (M3DT).

За да пасне идеално, челюстната кост е реконструирана благодарение на 3D ядрено-магнитни изображения и компютърна томография.

Всяка година съвсем 600 000 души се разболяват от рак на главата и шията. При тези, при които е засечен рано, нормално е нужна относително минимална хирургическа интервенция, от време на време могат да бъдат употребявани и лазери или радиационна терапия.

При други обаче е нужен по-агресивен метод и част от долната челюст би трябвало да се отстрани. Както можете и сами да се досетите, сходно нещо би оказало голямо въздействие върху качеството на живот на пациента, който към този момент няма да може да приказва, да дъвче и така нататък Дори няма да загатваме естетичната страна на нещата.

Ето за какво хирурзите реконструират челюст благодарение на кости, взети от други елементи на тялото (обикновено от фибулата в долната част на крака). Това обаче не постоянно е допустимо поради съществуването на васкуларни тъкани.

Дори и всичко да е наред и процедурата да може да бъде осъществена, тя върви ръка за ръка с голям брой дефекти. Операцията е дълга и комплицирана и трае приблизително 12 часа. Освен това костта би трябвало да се оформи по подобен метод, че да пасне на челюстта на индивида.

Титановият имплант постоянно е вид. За страдание обаче (поне до този момент), той не постоянно е бил най-привлекателният – пациентът получава само титанова плочка, а дефектът се запълва с спомагателни локални тъкани. Нещо повече – в 40 % от случаите тези импланти пробиват лигавицата или кожата в устата, а винтчетата, които ги закрепват, могат да се разхлабят.

Ето за какво тази 3D-принтирана челюст съставлява толкоз значима крачка напред. Тя освен че пасва идеално на анатомията на пациента (както като форма, по този начин и като тегло), само че и е доста по-здрава от гореспоменатите титанови плочки. От една страна, това се дължи на обстоятелството, че се употребяват нови и усъвършенствани техники за стягане. А от друга, в импланта е сложена специфична мрежеста конструкция, която хем го укрепва, хем не усилва в допълнение тежестта му.

Това е едвам първата сходна сполучлива процедура. Хирурзите и инженерите, виновни за новата титанова челюст, се надяват, че до две години тя ще стартира да се употребява всеобщо. Междувременно откривателите се пробват да открият по какъв начин да приложат тази техника за основаването на импланти и в други елементи на лицето и черепа.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР