Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария

...
Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария
Коментари Харесай

В Гърция, Румъния и Унгария са Европейските столици на културата за 2023 г.

Тимишоара в Румъния, Елефсина в Гърция и Веспрем в Унгария са Европейските столици на културата за 2023 година Те ще поемат щафетата от тазгодишните столици Еш, Люксембург, Каунас, Литва и Нови Сад, Сърбия.

Инициативата " Европейска столица на културата ", основана през 1985 година, слага културата в центъра на вниманието на европейските градове с целогодишна финансова поддръжка за събития в региона на културата и изкуството. Целта й е да покаже благосъстоянието и многообразието на културите в Европа, да поддържа приноса на културата за развиването на градовете, да ги разпространява, да насърчи туризма и да предизвика и локалните поданици, и всички европейци да изпитат чувството за принадлежност към обща културна среда, разяснява пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Процедурата по асортимент на европейска столица на културата стартира години преди оповестяването на определените обитаеми места. Страните членове на Европейски Съюз стартират да набират кандидатури измежду градовете си шест години преди избора посредством министерствата на културата. Градовете, които демонстрират интерес, го декларират, съпроводен с оферти за културни събития. Независими специалисти в региона на културата и градоустройството правят оценка предложенията в няколко стадия въз основа на единни критерии и предлагат кандидатурата на един град от страна. Властите в страните членки официално афишират предложения град за претендент за Европейска столица на културата. Европейска комисия управлява използването на единните правила в процедурата.

Кандидатките за участие и страните от Европейската асоциация за свободна търговия могат да излъчват претенденти за европейска столица на културата за 2022 година, 2024 г, 2028 година, 2030 година и 2033 година Процедурата за избор при тях е по-различна - всеки от искащите градове се конкурира директно с останалите и Европейската комисия провежда процедурата за избор.
Официално посочените за Европейски столици на културата разполагат с четири години преди началото на семейството им, с цел да възнамеряват и приготвят стратегиите си, да ги разположат в дълготрайна културна политика, да ангажират европейските жители и да приготвят нужната инфраструктура. Независимите специалисти и Европейска комисия поучават и наблюдават подготовката на градовете. В края на интервала на мониторинг те дават рекомендация дали Европейска комисия да изплати на градовете Наградата " Мелина Меркури " от 1,5 милиона евро от бюджета на Програма " Творческа Европа ".

Европейската комисия разгласява всяка година отчет с оценка на подготовката за семейството, от 2019 година определените градове се регистрират пред Европейска комисия за активността си като Европейска столица на културата до края на годината след семейството.

Европейските столици на културата до 2026 година към този момент са известни. Догодина това ще са Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия. Германският град Кемниц и словенският Нова Горица ще са културните центрове на Европа през 2025 година На идната година Европейските столици на културата ще са две - Оулу във Финландия и Тренчин, Словакия. Латвийският град Лиепажа чака формалната позиция на националните управляващи за домакинство през 2027 година Предстои Португалия да избере другата Европейска столица на културата за същата година всред претендентите Авейро, Брага, Евора и Понта Делгада.

Българският град Пловдив бе Европейска столица на културата през 2019 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР