ТИМЪТИ РУУКС, DW Пари при пари отиват. Един пример от

...
ТИМЪТИ РУУКС, DW Пари при пари отиват. Един пример от
Коментари Харесай

Коя е най-богатата жена в света?

ТИМЪТИ РУУКС, DW

Пари при пари отиват. Един образец от Франция добре онагледява тази сентенция. В края на декември положението на Франсоаз Бетанкур Майерс надвиши границата от 100 милиарда $ и тя стана първата жена в света, натрупала толкоз доста пари, по данни на „ Блумбърг “. През 2023 година тя е прибавила нови 28,6 милиарда $ към благосъстоянието си.

Въпреки че при започване на новата година то спадна до 96,2 милиарда $, Бетанкур Майерс към момента е най-богатата жена и 13-ият по благосъстояние човек в света, съгласно изчисленията на „ “Блумбърг “. Списание „ Форбс “, което също прави ранглиста на милиардерите, я слага на 15-о място. Но тя е една от дребното дами и в двата листата.

Как е станала толкоз богата?

Бетанкур Майерс е внучка на създателя на козметичната компания L’Oreal Йожен Шулер. Майка ѝ, Лилиан Бетанкур, бе най-богатата жена в света до гибелта си през 2017 година, когато умря на 94-годишна възраст. Тогава тя остави на щерка си положение от 40 милиарда $ – главно дялове от компанията. Тъй като Франсоаз е само дете, също както и Лилиан бе само дете на създателя на компанията, след гибелта на майка си Франсоаз получи всички нейни акции и през днешния ден тя има 34,7% от дяловете на L’Oreal.

Сложните връзки сред Франсоаз Бетанкур Майерс (вдясно) и майка й (в ляво) станаха даже мотив за документален филм по „ Нетфликс “

Заместник-председателка е на 16-членния ръб на шефовете на L’Oreal. Двамата ѝ синове – към този момент четвърто потомство в фамилния бизнес – също са в управителния съвет. През годините Бетанкур Майерс е получила големи парични суми от дивиденти на компанията, само че най-ценното, което има, са самите акции на L’Oreal.

L’Oreal е учредена през далечната 1909 година, а през днешния ден френският конконцерн е най-големият производител на козметика в света, притежаващ марки като „ Ланком “, Kiehl’s, „ Мейбълин “ и „ Гарние “. В него работят повече от 85 000 души по целия свят. През 2022 година компанията е отчела доходи от над 38 милиарда евро.

Но това не постоянно е било по този начин. Дълго време акциите бележеха застой, само че от 2011 година насам те са във възходяща наклонност. През 2012 година цената им доближи 100 евро за акция и продължиха да нарастват – като изключим единствено времето на пандемията от Ковид-19. На 19 декември 2023 година цената доближи исторически връх от 460 евро за акция, което означаваше пазарна капитализация от над 240 милиарда евро. Именно това изстреля Бетанкур Майерс нагоре в класацията на най-богатите хора със положение от над 100 милиарда $.

Тя обаче не е най-богатият човек във Франция. Тази купа принадлежи на Бернар Арно, притежател на групата за първокласни артикули LVMH и краткотрайно най-богатият човек на планетата. По данни на „ Блумбърг “той има 179 милиарда $.

Трудното нанагорнище до върха

Бетанкур Майерс обаче не стигна елементарно до върха. Отношенията с майка ѝ са обтегнати, стигна се и до обществена кавга, която медиите дефинираха като най-големия скандал във Франция. Той стана и мотив за сериал от три елементи, сниман от „ Нетфликс “, наименуван „ Аферата Бетанкур “.

По време на дългите и епични правосъдни борби Бетанкур Майерс съумя да отстои позицията си и да резервира по-голямата част от положението на майка си. След гибелта на майка си Бетанкур Майерс пое напълно ръководството и единствено година по-късно нейното име към този момент фигурираше в класациите с най-богатите хора. Дотук тя е съумяла да усили наследените от майка си 40 милиарда $ повече от два пъти – с помощта на невижданото повишаване на акциите на L’Oreal.

Освен в акции на L’Oreal, тя и фамилията ѝ влагат и в други планове посредством фамилната холдингова и капиталова компания Tethys.

Франсоаз е най-богатата жена в международната история

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР