Тим ​​Шоу беше посветил живота си на футбола и мечтаеше

...
Тим ​​Шоу беше посветил живота си на футбола и мечтаеше
Коментари Харесай

ИИ подобрява комуникацията на хора с нарушена реч

Тим ​​Шоу беше посветил живота си на футбола и мечтаеше да играе професионално. На 23 годишна възраст фантазията му се сбъдна, когато беше нает и прекара шест години като NFL linebacker. През 2013 година, Тим стартира да усеща по какъв начин тялото му се трансформира. Първо бяха дребни мускулни потрепвания или конвулсии на бицепса; един път, бутилка прясно мляко се изплъзна от ръката му, до момента в който разтоварваше покупките от магазина. По време на игра, когато той беше съвършено ситуиран спре съперника си, ръката му не можеше да увисне и играчът се плъзна около него. Играта му продължи да се утежнява и малко преди сезона за 2013 Тим бе уволнен от Титаните.

Пет месеца по-късно е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС, известна още като болест на Лу Гериг). Без известна причина или метод да се излекува, ALS освен въздейства върху придвижването, само че може да затрудни говора, преглъщането и даже дишането. Чрез нашето партньорство с Института за развиване на лечението на ALS се срещнахме с Тим и научихме, че неспособността за другарство е една от най-трудните елементи на живот с заболяването.

За доста хора с ALS загубата на гласа може да бъде един от най-пагубните аспекти на болестта. Но технологията на Гугъл има капацитет да помогне. В началото на тази година обявихме проучвателен план, наименуван Проект Euphonia, който има за цел да употребява изкуствен интелект за възстановяване на връзката за хора с нарушена тирада, породени от неврологични положения, в това число ALS. Когато чухме историята на Тим, помислихме, че може да имаме метод да му помогнем да си върне част от самоличността, която е изгубил – гласа си.

Настоящата технология за преубвазуване на текст с гласа на даден човек изисква най-малко 30-40 минути запис, с цел да сътвори първокачествен синтетичен глас – който хората с ALS не постоянно имат. В случая на Тим обаче успяхме да съберем една банка от гласови проби от многото изявленията, които беше направил, до момента в който играеше за NFL. Екипите на DeepMind, Гугъл AI и Проект Euphonia сътвориха принадлежности, които съумяха да създадат тези записи и да ги употребяват за основаване на глас, наподобяващ по какъв начин звучи Тим, преди речта му да се влоши; той даже съумя да употребява гласа, с цел да прочете писмото, което неотдавна беше написал на по-младото си аз. Въпреки че липсва изразителността и контролируемостта на същински глас, това демонстрира, че тази технология е обещаваща.

„ От доста време не съм звучал по този начин. Чувствам се като нов човек “, сподели Тим, когато за първи път чува пресъздадения си глас. „ Чувствах се като че ли изчезнала част се е върнала на мястото си. Удивително е. “

В гореспоменатото писмо Тим споделя на по-младото си аз да се „ разсънва всеки ден и да въздейства позитивно на хората към него. “ Нашите проучвания и работа с Тим ни кара да се надяваме, че можем да създадем тъкмо това посредством възстановяване на информационните системи и в последна сметка да дадем на хората с нарушена тирада повече самостоятелност.

„ Ще направя всичко допустимо да оказа помощ на този план. Дори и това да значи, че ще дам последния си мирис за него “ споделя Тим.

*По публикацията работи: С. Тодоров

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР