Тиквата е ароматна, вкусна, но и много полезна. Тя богата

...
Тиквата е ароматна, вкусна, но и много полезна. Тя богата
Коментари Харесай

Непознатите лечебни свойства на тиквата

Тиквата е ароматна, вкусна, само че и доста потребна. Тя богата на хранителни субстанции и има голям брой здравословни изгоди. Ето някои от тях, които са подкрепени от научни проучвания:

Богата на антиоксиданти

Тиквата съдържа високи равнища на антиоксиданти, като бета-каротин, витамин С и витамин Е. Тези антиоксиданти оказват помощ да се понижи възпалението в организма и защищават клетките от увреждане от свободните радикали.

Но тя e и изключително потребна, зaщoтo cъдъpжa няĸoи мнoгo pядĸo cpeщaни в pacтитeлнaтa xpaнa витaмини – К, oтгoвapящ зa дoбpoтo съсирване нa кpъвтa , и D , изĸлючитeлнo нeoбxoдим пpeз зимните мeceци.

Haй-yниĸaлeн oбaчe e мaлĸo извecтният витaмин T, ĸoйтo пoдпoмaгa лeчeниeтo нa aнeмии .

Подобрява зрението

Бета-каротинът , който се намира в тиквата, се трансформира във витамин А в организма. Витамин А е значим за здравето на очите и може да помогне за възстановяване на зрението и попречване на разнообразни очни проблеми, като да вземем за пример макулна недъгавост и катаракта.

Мастноразтворимите витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К са нужни за поддържане на положителното здраве, защото тялото ни има способността да ги съхранява в черния дроб и в мастната тъкан и да ги употребява, когато се нуждае от тях.

Подкрепя здравето на сърцето

Тиквата е богата на калий, магнезий и фибри , които са значими за здравето на сърцето. Калият оказва помощ да се поддържа естественото кръвно налягане , магнезият оказва помощ за контролиране на сърдечния темп, а фибрите оказват помощ да се понижи равнището на неприятния холестерол.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР