Тик ток, Инстаграм и Снапчат. Така се подреждат по предпочитания

...
Тик ток, Инстаграм и Снапчат. Така се подреждат по предпочитания
Коментари Харесай

5 пъти на ден българските деца са в TikTok, Instagram, Snapchat

Тик ток, Инстаграм и Снапчат. Така се подреждат по желания обществените мрежи измежду българските деца. Проучването измежду 1000 възпитаници от 6, 7 и 8 клас в град Пловдив е извършено от Държавната организация за протекция на детето взаимно с Регионално ръководство на образованието - Пловдив и Българска академия за сигурност.

Над 61 % от интервюираните деца споделят, че ги употребяват повече от 5 пъти дневно. Освен времето в тях, 70,8 % от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31 % отделят от деня си от 2 до 4 часа, с цел да са в мрежата.

Над 83 % от децата знаят по какъв начин и сами задават настройките за дискретност. Въпреки това 23% от тях са получавали покана за персонална среща от непознати в интернет. На 20% са предлагани дарове от изцяло непознати. Близо 46 % играят онлайн игри с непознати.

Над 11 % признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Българска академия за сигурност прави такива изследвания от три години и се открояват трендове.

Положителна наклонност е покачването на доверието на децата за шерване с техните родители за прекарванията им в онлайн пространството.

В съпоставяне на резултатите от 2022 година и 2023 година се следи понижаване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна тирада, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за метода, по който някой изглежда). Също по този начин позитивна е наклонността, че понижава и броят на децата, които са попадали на фотоси и видеа с неуместно за тяхната възраст наличие. През 2022 година 41 % от децата са дали отговор, че не са попадали в никоя от посочените ситуации; през миналата 2023 година процентът нараства до 48.

През 2023 година Държавната организация за протекция на детето започва чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, с цел да може децата да имат още един вид, който е и непосредствен до метода им на връзка, с цел да потърсят съвет, поддръжка или да оповестят за дете в риск.
 Европейска комисия проверява Meta и TikTok поради дезинформация
Европейска комисия проверява Meta и TikTok поради дезинформация

Социалните платформи разпространявали подправена информация за спора в Близкия изток
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР