Тихомир Стоянов от НВУ “Васил Левски” е щастливецът, който тази

...
Тихомир Стоянов от НВУ “Васил Левски” е щастливецът, който тази
Коментари Харесай

К-19 принуди курсантите от Търново да вадят кръста от надуваем басейн СНИМКИ

Тихомир Стоянов от НВУ “Васил Левски” е щастливецът, който тази година във Велико Търново, точно на Богоявление, извади от водата Светия кръст. Заради пандемичната конюнктура и наложените противоепидемични ограничения ритуалът се организира във Военния университет и в конкуренцията участваха единствено трима негови ученици, написа dnesbg.com.

20-годишният победител е второкурсник в компетентност “Материални средства, напредване и транспорт”.

“За мен беше чест да хвана кръста в този празничен ден. Скачам за втора година. Миналата не съумях, само че тази бях късметлия. Надявам се това да ми донесе най-много здраве, изключително в обстановката, в която се намираме”, показа щастливецът, малко откакто излезе от водата.



По традиция късметлията ще получи като премия от НВУ и няколко дни отпуск. Началникът на Военния университет бриг. военачалник Иван Маламов съобщи, че този обред е една от нашите обичаи, в които той държи да бъдат възпитавани курсантите, с цел да запазят българския дух.

“Днес ние освещаваме бойните ни флагове дружно с българската православна черква и по този начин демонстрираме единение сред два съществени стълба на държавността, каквито са армията и църквата. Щастлив съм, че макар пандемията въпреки всичко успяхме да проведем този ритуал”, съобщи бриг. военачалник Маламов.



Победителят беше приветстван от десетките посетители и публични лица. На ритуала участваха народните представители Станислав Стоянов и доцент доктор Милен Михов, регионалният шеф проф. Любомира Попова, кметът на В. Търново Даниел Панов, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ полк. Иван Маламов, локални парламентаристи, общественици и други
Малко преди този момент великотърновският митрополит Григорий освети бойните флагове на НВУ, на Областната и Общинската организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Богоявление е един от най-старите християнски празници, на който свършват така наречен „ мръсни дни “. На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари в християнските храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се считат за пречистени.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР