Тихомир Каменов е основател на фирмената група на Търговска Лига

...
Тихомир Каменов е основател на фирмената група на Търговска Лига
Коментари Харесай

Тихомир Каменов: Идва нов световен икономически ред. България напуска руската зона на влияние

Тихомир Каменов е създател на фирмената група на Търговска Лига и експерт по интернационално обществено и частно право; единственият българин старши член на Световния Икономически Форум, Давос и Европейската финансово-икономическа конференция ‚Амброзети‘

- С Вашия дълготраен теоретичен интерес, опит, осведоменост и голяма международна съгласуваност по какъв начин оценявате развиването на света, какво следва пред човечеството, накъде вървим, господин Каменов?

- ‚Към светли съдбини, които ще усетим не напълно скоро‘, е моят къс и закачлив отговор на този всеобемен и дори метафизичен въпрос.
Преди сериозния отговор, да ви кажа, че моето показване пропуща, че моята купа е „ мъдрец “ (забравена в днешно време заради ниски стремежи) и доста значима страна от моето предприемачество – Търговска Лига и аз в никакъв случай нищо не сме приватизирали в България, което е печат за непорочност и иновативност!
Всичко, което ще Ви кажа и предвиждам, е единствено под едно само изискване, че нуклеарното възпиране, което ми е компетентност от 46 години (от 17-годишна възраст, като възпитаник на врачанската математическа гимназия), продължава да работи както бе през последните 77 години и не се стигна до международна нуклеарна война.

- Нима допускате това самоизтребление на човешкия жанр?

- Емоционалната част от упованието ми е един израз от песента на Стинг, че „ руснаците също имат деца и ги обичат “, рационалната част е от поговорка на основателя на разделянето на управляващите, великият мъдрец Монтескьо, че с каквото и неорганизираните народи, организации (фирми) и фамилии да се оправдават, те всички се влачат на опашката на историята‘! Забележете единствено по какъв начин, в миналото славната Червена войска, беше спряна в този момент и отстъпи на Киевския фронт пред сърцатите и добре проведени украински герои. Главната ми паника произтича от изявление, което се преписва на Путин: " Ако я няма Русия (разбирай Велика Русия) на този свят, за какво е този свят‘ – ужасно нали!

Иначе, в изискванията на мир животът ще се промени сензитивно и не към по-лошо, глобализацията ще се преформатира, ще докара, несъмнено, до повишаване, тъй като ще се създава повече в страните, където трудът е по-скъп и по тази причина ще способства в допълнение идното затваряне на Китай заради новата Ковид-вълна. При новото равнище на стабилизация, развитият либерален свят на демократичната пазарна стопанска система, воден от Съединени американски щати и Европейски Съюз, при новата мощна роля на НАТО, ще остане водещ в надпреварата с автократичните режими в Китай и Русия.

- Как войната ще промени Европа? Виждаме мощното сближение на Европейски Съюз против Русия, това ще се резервира ли и в бъдеще?

- Агресията на Русия против суверенна Украйна и потресаващите жестокости на съветската окупационна войска след 24 февруари и през последните 7 седмици сложиха дефинитивно завършек на „ политиката на приобщаване “, възприета от развития либерален свят към Русия след Горбачов и ускорена след интеграцията на Източна Европа. Политическата и ценностната илюзия, че посредством интензивна търговия и вложения Русия на Путин може да бъде приобщена, интегрирана, реформирана и демократизирана, в този момент рухна. Тази насърчителна и толерантна политика беше подхранвана от ползите на част от слабата политическата класа в Западна Европа, която търсеше бързи и лесни решения на националните обществени проблеми и, несъмнено, законните ползи на огромната промишленост в Германия и Италия, преди всичко, за обезпечаване на достъп до евтини първични материали и енергийни носители.

Само си спомнете, че преди пандемията съвсем всички западноевропейски пенсионери правеха по 2 почивки в Югоизточна Азия годишно с включени в наличната цена трансконтинентални полети, а в този момент петролните колоси изоставиха в Русия многомилярдни вложения. Рухнаха, за дни, олигархичният, клептократски модел и корупционната скица на Путин – вижте какъв брой известни някогашни държавни глави скорострелно ‚дезертираха‘ от бордовете на съветските енергийни компании и банки.

Европейският съюз сподели, че е на първо място общественост на полезности и по-късно на ползи. Постигнатото непознато равнище на единение, взаимоотношение и единодушие е изключително обнадеждаващо за ускорение на стъпките към Европейска междудържавна/над-държавна конфедерация. Победата на Макрон може да форсира процеса.

- Службите и Министерството на финансите на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Зеленски ще имат ли някакве специфична роля в реденето на новия международен пъзел?

- Съединени американски щати имат 16 профилирани организации и организации със задания в региона на националната сигурност, където в така наречен „ съветски отдели “ се прави значима работа за запазване ползите на демократичния свят. Естествено, конспирациите от предвоенното време се ревизират по време на война и това, което стана явно в последно време, е, че „ американските и европейските “ отдели в службите на Русия не демонстрират особена предвидливост и ефикасност, а да не приказваме за неуспехите в съветската войска, която от самото начало имаше комфорта на ‚собствено небе‘. Прибягването до деградиращи човешката същина и предизвикващи надълбоко омерзение жестокости, като се изключи че са тежки интернационално и национално инкриминирани действия, демонстрират непоправими недостатъци в съветската войска по всички посоки и на всички равнища. Дори военната агитация на Русия е смехотворна, когато приписва обстоятелства и инсценировка на непознати и украински служби.

Путин попадна в клопката на личните си автократични идеологеми и тайни схеми, като не можа да разбере, че всеки народ, който е усетил свободата и просперитета на демократичния капитализъм, въстава против всякаква форма на абсолютизъм, изключително външна брутална експанзия.

Зеленски стремително изгря като нов огромен европейски трибун и народен лидер, а неговото доста сплотено държавно управление, партия и депутати се трансфораха в герои. Очаквам след края на войната мощно възобновяване с двуцифрен стопански напредък, тъй като те са разбрали, за разлика от други политици в Европа, че самочувствието на всеки народ е правопропорционално на неговия Брутният вътрешен продукт.

- Само че Европейски Съюз е прекомерно подвластен от съветските енергийни източници и това прави част от европейските водачи неуверени във връзка с политиката си към Русия даже в този миг!

- Европейски Съюз търси самостоятелност от съветските енергийни и суровинни доставки посредством цялостна диверсификация и по едно и също време с това опазване на съветската взаимозависимост от европейските покупки, които са към 3/4 от 26-те милиарда $ заплатен месечен износ на газ и петрол от Руската федерация. В Брюксел и Вашингтон схващат добре, че цялостното уединяване на Русия, доколкото е допустимо, без значение от цената, не е оптималният курс за осъществяване на задачите на мира и стабилността. Китай, Индия и Турция не са подготвени и не са в положение да се конфронтират с високотехнологичния и финансово всесилен либерален свят поради Путин и проектите на неговия режим – просто се радват краткотрайно на рекордните отстъпки при покупката на съветски първични материали.

На 4 април Министерство на финансите на Съединени американски щати забрани потреблението на 117 милиона от блокираните 670 милиарда $ запаси на Русия в американски банки за разплащане по външния дълг, деноминиран в долари. Това изправя Путин пред алтернативата да заплаща с новосъбрания кеш от енергийните покупко-продажби или да освободи запаса в злато, или да изпадне в несъблюдение по външния дълг (debt default), което не се е случвало от Болшевишката гражданска война през 1917-1918 година Руският народ има мъчителен спомен от неизпълнението по вътрешния дълг от 1998 година и това положение ще нагнети напрежението вътре в страната в допълнение. Рублата в последно време е на мощна ‚допингова‘ стимулация, а китайският юан няма никакви шансове да се трансформира в съществена интернационална разплащателна валута, тъй като този „ статут “ следва основополагащата мощ на националната стопанска система на емитента.

- Как ще приключи войната? Ще бъде ли разграничена Украйна, както предвиждат някои анализатори? Други пък плашат Русия с интернационален арбитражен съд, това допустимо ли е?

- Едва ли Украйна ще събере толкоз доста мощ, че да изтласка изцяло агресора (руската армия) от окупираните територии на изток и югоизток, изключително от Крим. Така че се върви към „ корейско “ решение без пълностоен кротичък контракт, или без контракт изобщо, и по този начин с доста, доста неуредени следвоенни въпроси.

А за непринудено заплащане на репарации или признание на юрисдикцията на интернационален углавен арбитражен съд и дума не може да става.

Моят призрачен сън е откритата към момента действителна опция, в случай че Русия отива към цялостен погром, да употребява „ лимитирано “ тактическо нуклеарно оръжие, посредством свръхзвукови носители или други оръжия за всеобщо заличаване, като химическо или биологично, за да пречупи волята на Зеленски и неговите герои за цялостно национално избавление.

Женевските конвенции от 1949 година и протоколите към тях от 1977 година и 2005 година за отбрана жертвите на войната са подписани и утвърдени от Руската федерация и безусловно ангажират нейната отговорност и тази на отговорните лица – освен бойците и полевите командири, а и техните непосредствени висшестоящи от постоянната държавна войска – а също по този начин и командната верига по вертикалата. Има и огромна процедура по конструиране и произвеждане на профилирана юриспруденция в интернационалните трибунали за съдене и наказване на военнопрестъпници.

Със сигурност ще бъде търсена наказателна и имуществена отговорност от Русия и отговорните в Хага или другаде, съгласно събраните годни доказателства. През октомври 2019 година Русия обаче се отдръпна от член 90 на Първия протокол, който преди този момент през 1989 година беше утвърдила, и по този начин не признава Международната филантропична комисия за определяне на обстоятелства, основана през 1991 година – държание, което е типично при подготовката за отказване на жестокости от режими, склонни към тяхното осъществяване.

Реализирането на отговорността на Руската федерация се затруднява и от непризнаване на наложителната подсъдност на Международния съд на Организация на обединените нации в Хага. Заповедта на съда за прекъсване на експанзията на Русия в Украйна от 16 март 2022 година въпреки и наложителна (приета с 13 глас „ за “ и два „ срещу “ – на Русия и Китай), остава неизпълнена. И по този начин, казусът с бързата реализацията на отговорността по интернационалното право против втора нуклеарна мощ в света и непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации остава задълго.

- Какви ще са макроикономическите последствия за България от тази война? Прогнозите на " тежък газов режим " са много притеснителни.

- България напуща съветската икономическа зона на въздействие с ускорени темпове, която под разнообразни форми се беше запазила след 1989 година Голяма наслада – напущаме неорганизирания свят на Путин и мужиците, и техните български прислужници ще се преориентират най-сетне. Приемането ни в еврозоната и укрепването на югоизточния фланг на НАТО ще подкрепи този развой изключително в случай че българските политици възприемат високоекспертна и прагматична политика на стопански напредък посредством поощряване на конкуренцията, почтено и мъдро потребление на европейските фондове и в действителност нулева приемливост към корупцията. Засега – приказки доста, обстоятелствата не са насърчителни!

- Какво научи Европа и света от присъединяване на българския вицепремиер и министър на финансите Асен Василев във водещия европейски конгрес Амброзети, където Вие го препоръчахте?

- Няма еднопосочен отговор – евентуалните непознати вложители и интересуващите се хора, след общителните ръкопляскания най-после, питат мен като огромен народен вложител какво става, преодолян ли е корупционният модел или продължава в нови форми и с нови артисти, какъв е климатът в новото ръководство, има ли господство на правото (?). Въпреки неговите уверения, че въведената възбрана за издаване на позволения на нови лечебни заведения и нови болнични действия, изключително за огромните градове, се съблюдава, стана ясно обаче, че неговата министърка на опазване на здравето си прави каквото желае и издаде едно позволение за София [Припомнете си публикацията в Епицентър. бг „ Съмнителни контракта на министър Сербезова….. “] и в този момент скоро се гласи да издаде ново за огромна болница в Бургас. В същото време стотиците пациенти, записали се за щадящо, минимално травматично оперативно лекуване с робот в ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, чакат с месеци, тъй като Министерство на здравеопазването просто без никакво съображение не издава разрешението за прилагане.

- Казахте ли го това на вицепремиера Василев?

- Да, говорихме, че инструктираната от Асен Василев, де факто ръководителка на Народно събрание на НЗОК, Естел Василева, макар направените задълбочени инспекции на осъществената активност за първите три месеца на т.г., незаконно блокира заплащането на осъществената активност във всички лечебни заведения в страната. Възприетите индикативни стойности на самостоятелни бюджети на база историческата 1/12-та са отживялост и доведоха до там, че неработещи или нелекуващи пациенти „ лечебни заведения табелки “ получават пари „ на калпак “ за неподходящи условия на работа (НУР), а осъществената активност и лекуването на десетки хиляди души в лечебните заведения ‚Сърце и Мозък‘ и тези на Българския Кардиологичен Институт, да вземем за пример, единствено за първото тримесечие, остават неизплатени с месеци наред.

- Виждам, че сте последна неудовлетворен от настоящето управление на Министерство на здравеопазването. Какви стъпки ще предприемете?

- Ние лекуваме 2,6 милиона българи през последните 12 година и това е огромна национална отговорност, огромна мощ и не може навоизлюпени служители да упражняват своите умозрителни концепции за сметка на живота и здравето на хората. Представете си, апелирам, такава имитацията на ръководство за угнетяване на свещената конкуренция по качество, а и некомпетентността прозира отвред – само че те в действителност не знаят, че в случай че не престават тази арогантна политика, ще катастрофират скоро – ще го опиша документирано на всички комисари и нагоре (смее се), европейските медии! Неопитни, алчни и глупави решения не могат да лишават хората от правото на здравна помощ и незабавно лекуване, като се задържат наложително събраните от всички здравни вноски.

- За страдание здравната промяна, която даде обещание Политическа партия, не се случва. Чувства се непросветеност, липса на визия. А вие намеквате и за злоупотреби.

- Здравната промяна е най-важната за живота и здравето на популацията, а и за икономическия разцвет, тъй като човешкият капитал е решителен за растежа. Ето да вземем за пример, не може да спираш конкуренцията в болничната помощ в София, където половината от лицензираните кревати не са заети, има дори „ лечебни заведения табелки “ както прочее и в цялата страна, а в огромни държавни лечебни заведения се откриха злоупотреби в изключително огромни размери. " Сърце и Мозък " София (Казичене) е най-модерният (с площадки за хеликоптери) и най-проверяваният план от цели 18 месеца и в този момент е блокиран от незаконосъобразното безучастие в Министерство на здравеопазването, където издават светкавични позволения за нови лечебни заведения в София, а други приготвят в Бургас и Търговище. Какво е това, в случай че не схеми.

- Какво ви дават отговор за всичко това от екипа на министър Сербезова?
- От Министерството на финансите ми изясняват, че щели да вършат нова здравна карта, само че не забранителна, а гарантираща минимална широкодостъпна незабавна помощ и до най-отдалечените обитаеми места. Това е една куха парадигма и словосъчетание, която се раздува през последните 33 година без огромен прогрес макар милионите изхарчени за нови и нови коли за спешна помощ, а в този момент идват и хеликоптерите, които сами по себе си животоспасяване не вършат. А и в центровете на градовете, където са заварените лечебни заведения, хеликоптери не могат да кацат. Моето решение за незабавната помощ в периферията и цялата страна е просто и дейно – обясних на Асен Василев – направено е във всички европейски развити здравни системи, където транспортните решения имат решаваща роля единствено след издигане на качеството на опазването на здравето и здравната помощ, а водеща е конкуренцията по качество сред високотехнологичните лечебни заведения в огромните центрове, които са гръбнакът на същинската промяна и развиването на медицинския потенциал и кадровия капацитет.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР