(The Death of Seneca, c.1615 by Peter Paul Rubens) Нравствени

...
(The Death of Seneca, c.1615 by Peter Paul Rubens) Нравствени
Коментари Харесай

Неравни се раждаме, умираме равни ♥ Луций Аней СЕНЕКА

(The Death of Seneca, c.1615 by Peter Paul Rubens)

Нравствени писма до Луцилий

…Неочакваните неща тежат по­вече. Неочакваността дава спомагателна тежест на нещастията и всеки смъртен скърби повече, когато е сюрпризиран.

Затова нищо не би трябвало да бъде неочак­вано за нас. Душата би трябвало да предхожда всичко и да размишлява не какво обикно­вено се случва, а какво може да се случи. Какво е това нещо, което ориста, не би погубила посред разцвета му? Какво не би нападнала и раздрусала толкоз по-страш­но, в сравнение с мощно то свети? Кое е мъчно, кое е недостъпно за нея? Тя не идва постоянно по веднъж, не го изминава до края. Понякога ни поразява посредством личните ни ръце, от време на време, удовлетворена от своите собст­вени сили, намира рискове без провинен. Никое време не е отвън опасност; в самите удоволствия се пораждат аргументи за бол­ка. Война се подвига измежду мир.

И средства за сигурност стават опас­ност; от приятел – противник, враг – от съдружник. Летните затишия минават във неочаквани стихии, по-страшни от зимни­те. Без зложелател претърпяваме враждебни неща и аргументи за провали се намират, в случай че други липсват, в чрезмерното благополучие. Бо­лест застига и най-въздържаните, най-здра­вите – туберкулоза, най-невинните – нака­зание, най-уединените – безредици.

Понякога казусът избира нещо ново, за което събира всички свои сили, като че сме не запомнили за него. Каквото е постро­ила дългата поредност от старания и снизхо­дителността на боговете, един ден се раз­пръсва и унищожава. Който е нарекъл „ ден “ бързо протичащите се несгоди, им е дал дъ­лъг срок; задоволителен е час, момент за погубване­то на държави; щеше да бъде облекчение за нашата уязвимост, в случай че всичко загиваше по този начин постепенно, както се поражда; само че повишаването става постепенно, бърза е разрухата.

Не е несъмнено нито частното, нито държавното; и на хората, и на градовете ориста се трансформира. И измежду най-спокойни­те съществува смут и въпреки че няма ни­каква външна причина за безредици, бедите излизат оттова, откъдето минимум ги очакваш. Царства, които устояват на вътрешни и външни войни, рухват без ни­какъв подтик. Колко страни са претърпели доста благополучие? Значи би трябвало да се мисли за всичко и би трябвало да се укрепва душата против всичко, което може да се случи. Да се размишлява за изгнания, мъчения, заболявания, войни, корабо­крушения.

Случаят може да ти отнеме родина­та, може да те остави на насаме мяс­то, може да направи пустиня там, където доскоро си се задушавал от тълпата. Нека пред очите ти бъде всичко, което е дял от човешката орис, дано подготвим душата си не за това, което става най-чес­то, а за най-лошото, в случай че не желаеме да бъдем подтиснати или стъписани от необичай­ните неща, като че ли в никакъв случай няма да се случат; за ориста би трябвало да се мисли изцяло.

Не единствено направеното от човешка ръка си отива, времето не унищожава единствено направеното от човешкото изкуство и труд; срутват се планинските вериги, цели области хлътват, места, от които море­то не се е виждало, биват покривани от вълните. Огънят е унищожил хълмове, преди този момент осветявани от огньове, разру­шил е и високи върхове – успокоение на мо­реплавателите, и е сривал наблюдателни кули. Творбите на самата природа се ру­шат, по тази причина би трябвало да понасяме умерено гибелта на градовете. Те са основани, с цел да паднат. Всички ги чака един и същи край, дали вътрешна мощ и напорът на сдържа­ното дихание отхвърля притискащата го тежест, или се отприщват затворените скрити потоци, или напорът на пламъка раздира плътната плоча, умъртвил старост­та, от която нищо не е предпазено, побеж­дава лека-полека, било тежкият кли­мат прогонва народите и пустинята уни­щожава градовете. Дълго време е нужно за изброяване на всички пътища на ориста. Едно само нещо знам: всички каузи на смъртните са наказани от смъртността, живеем измежду загиващото.

Нещастие­то постоянно прави място на по-добра орис. Много градове починаха, с цел да бъдат издиг­нати като по-хубави. Затова дано укрепим душите си за раз­биране и търпене на своя чоп и да се знае, че ориста дръзва всичко; против дър­жавите тя има същото законно право, което и против ръководещите, против гра­довете толкоз, колкото и против хората. Но не би трябвало да негодуваме – влизаме в този свят, в който се живее по тези за­кони. Харесва ти – подчинявай се, не ти харесва – излизай, по който път искаш. Негодувай, в случай че някаква неправда е открита единствено в теб, в случай че тази необходи­мост обвързва стоящите и нависоко, и на ниско, живей в единодушие със ориста, която позволява всичко. Няма за какво да ни измер­ваш по отношение на гробниците и паметниците, които са по пътя, разнообразни по своята голе­мина. Неравни се раждаме, умираме равни.

Из: „ Нравствени писма до Луцилий “ (Том 2), Луций Аней Сенека, превод Райка Николова, изд. „ Хеликон “, 2020 година
Картина: The Death of Seneca, c.1615 by Peter Paul Rubens; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР