Тези мъченици за вярата били монаси на българския Зографски манастир

...
Тези мъченици за вярата били монаси на българския Зографски манастир
Коментари Харесай

Почитаме паметта на тези мъченици, кои са те

Тези мъченици за вярата били монаси на българския Зографски манастир " Св. Георги " в Света гора , само че потърпевши за православната си религия и по тази причина ги почитаме като преподобномъченици.

Те потърпевши по този начин. През 1274 година византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим. Макар Източната и Западната черква да били разграничени по съществени вероизповедни аргументи повече от двеста години, императорът се опитвал с тази уния да получи от Запада помощ против арабите. През 1278 година той издал и декрет унията с Рим да се вкарва посредством всички ограничения. Така потърпевши доста епископи и други клирици в другите елементи на империята.

Светогорските монаси изпратили обръщение до императора, в което твърдо отстоявали несъгласието си с унията и го молили да държи това обучение, което е приел от светите отци. Скоро във Византия и Света гора пристигнали папски пратеници, с цел да ревизират използването на Лионската уния. Някои манастири ги приели от боязън, само че други отказали да поддържат връзка с католиците и по тази причина потърпевши. Сред тях бил и българският Зографски манастир. Обителта била нападната от скитащи рицари кръстоносци. Игуменът Тома предиздвикал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери към манастира. А той с 21 монаси и четирима миряни се заключил в манастирската кула. Но кръстоносците нахлули и запалили кулата от всички страни. Затворените вътре 26-ма бранители на православието починали измежду пламъците. Това се случило на 10 октомври 1284 година

От всички единствено духовник Партений не умрял в пламъците, а паднал от кулата. Той живял още 30 дни и по този начин имал опция да опише всичко на братята, завърнали се по-късно в обителта.

През 1873 година зографските монасите издигнали на мястото на кулата монумент, в който непрекъснато гори кандило пред иконата на 26-мата преподобномъченици.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР