Тези фактори затрудняват борбата със смъртоносните горски пожари в Мауи

...
Горските пожари в Мауи се разпространиха бързо и станаха смъртоносни,
Коментари Харесай

Горските пожари в Мауи се разпространиха бързо и станаха смъртоносни, зашеметявайки местните служители, които бързо бяха съкрушени.

06 хавайски пожари ураган Дора Алън Дикър/TMX

„Много е странно да се чуе за тежки горски пожари в Хавай – влажен, тропически остров – но странните събития стават все по-чести с изменението на климата“, каза Дженифър Марлон, изследовател и преподавател в Училището по околна среда на Йейл, пред CNN.

Подхранвани от комбинация от силни ветрове и сухи условия – и усложнени от географията на острова – пожарите са убили най-малко 36 души.

„За тези от нас, които са работили по този проблем, това просто ни кара да се чувстваме зле“, каза Клей Трауернихт, асистент специалист, който изучава тропическите пожари в Хавайския университет в Маноа.

Това са някои фактори, затрудняващи борбата с пожарите, които хвърлиха щат, известен със зашеметяващата си природна красота, в безпрецедентна криза:

Сушата допринася за разпространението на пожара

Някои пожари горят на места на острова, изпитващи суша. Умерената суша обхваща повече от една трета от Мауи, като някои райони изпитват тежка суша, според американския мониторинг на сушата.

Изсушената земя и растителност могат да осигурят гориво за горски пожари, които след това могат бързо да се превърнат в смъртоносни, ако силните ветрове помогнат да разпалят пламъците към общностите.

01 хавайски пожари ураган Дора Клинт Хансен от радиото за недвижими имоти в Мауи

Докато учените се опитват да разберат напълно как климатичната криза ще се отрази на Хаваите, те казаха, че сушата ще се влоши с повишаването на глобалните температури: По-високите температури увеличават количеството вода, което атмосферата може да поеме – което след това изсушава пейзажа.

Условията на суша стават все по-екстремни и често срещани в Хавай и други тихоокеански острови, според Четвъртата национална оценка на климата на САЩ, публикувана през 2018 г. Валежите като цяло намаляват в Хавай с течение на времето, като броят на последователните сухи дни се увеличава, отбелязват учените в Докладът.

А климатичната криза причини засушавания, които преди това можеше да се случват само веднъж на десетилетие, сега да се случват 70% по-често, съобщиха световни учени през 2021 г.

„Комбинирането на изобилие от горива с топлина, суша и силни пориви на вятъра е перфектна рецепта за извънконтролни пожари“, каза Марлон по имейл.

„Но това е, което правят промените в климата – това е изключително зареждащо екстремно време. Това е още един пример за това как все повече изглежда причиненото от човека изменение на климата.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР