Тези дни страната беше залята от серия леви мероприятия -

...
Тези дни страната беше залята от серия леви мероприятия -
Коментари Харесай

Леви мераци, левашки трикове -див капитализъм

Тези дни страната беше залята от серия леви мероприятия - Българска социалистическа партия си направи следващ партиен конгрес и ясно съобщи, че има големи мераци да вземе властта като катурне ръководещите още на евроизборите. Дали ще стане, ще забележим.Левият президент регистрира двугодишният си престой на "Дондуков " 2 и предстоящо в мрачноватата си поредна тирада ни заплаши, че на следващия ден, вдугиден най-късно всички ще измрем без грам вяра и оптимизъм. Но пък той ще ни избавя от бездушните чивновници и институции с някакъв следващ съвет, който щял бил да сътвори. По същото това време хиляди българи останаха без ток и вода. А безогледни търгаши в Пампорово необезпокоявани и по разпоредбите на чистия пазар и капитализъм продаваха туба вода за 10 лв.!

Знаем си, че живеем в страната на парадоксите, но чак пък толкова! Валят леви закани, но си живеем в зверски капитализъм.
Оказва се, че неналичието на регулации, както и разпоредбите на свободния пазар не са лъжици, които могат да заситят алчността и лакомията както на политиците ни, по този начин и на търговците.
"Според гостуващи туристи през уикенда, търговците се възползвали от спряното водоподаване в курорта и нараснали с близо 300% цената за туба вода ", заяви през днешния ден Нова тв.

Оказа се, че водата в този зимен наш курорт е била спряна още в петък вечерта. Както се схваща от тази рецесия незабавно са се възползвали търгашите, които очевидно нямат позор нито от хората, нито от Бога. Зер, нали по тази причина и Христос ги е прогонил от храма.
Любопитен въпрос без отговор обаче е, за какво хотелите в този курорт не са планували благоприятни условия за своите клиенти да не вървят жадни и неумити, когато се случи повреда? Там не за първи път се случва сходна рецесия - и преди непознати и наши туристи са се жалвали от безхаберието на хотелиерите, които вземат скъпо и прескъпо за услугите, които дават.
Още по-лошо е, че потребителите нямат никакви законови права в такива случаи. Защото живеем в свободни пазарни правила в изискванията на див капитализъм.

"Никой не управлява свободния пазар. Луд е оня, който дава пари за толкоз скъпи услуги. Какви права да имат? Цените са свободни. Това, че има някаква действителна монополна обстановка, която разрешава на този търговец да желае 10 лв., е различен въпрос. Ръкводството на курорта би трябвало да носи отговорност, в случай че е разрешило да съществува единствено един търговски обект и да няма опция да се продава вода и в различен ", разяснява ръководителят на Асоциацията на дейните консуматори Богомил Николов.
Той напомни за сходен проблем на летището, където 1-2 барчета до неотдавна продаваха на безумни цени, в това число и вода. Монополната обстановка би трябвало да се позволи и водата тогава няма да е по 10 лева. Затова има смисъл да се приказва и разяснява по тези проблеми, до момента в който не бъдат решени.

Както излиза наяве, няма кой да принуди търговците да не издевателстват над драгите консуматори. Защо обаче продавачи не пазят своята известност и положително комерсиално име, няма изясненост. Нито пък какво би станало, в случай че купувачите и туристите решат да бойкотират курорта поради тези и сходни безобразия?! Тогава несъмнено няма да им върви по вода, нито пък ще я продават по 10 лв. тубата. Така хем ще вървят по вода, хем ще са жадни...

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР