Тези дни повечето индекси завършват сесиите на зелена територия, с

...
Тези дни повечето индекси завършват сесиите на зелена територия, с
Коментари Харесай

Финансист: Вдигането на лихвите в момента е, за да могат бизнесите да се преборят с инфлацията

Тези дни множеството показатели приключват сесиите на зелена територия, с повишаване,. Една от аргументите за е това, че централните банки, Фед и ЕЦБ започнаха да виждат резултат от своите дейности – инфлацията се охлажда, икономическата интензивност се покачва. Това сподели финансистът Диляна Тодорова от " Експат Капитал “ в предаването " Денят на фокус “ по радио " Фокус “.

Колко време е належащо тези промени да повлияят на инфлацията

2020 година се раздаваха пари на калпак и доста от държавните управления прекалиха със тласъците. Целият кеш, който се изсипа преди три години, докара до тази висока инфлация, която от своя страна пък разболя доста бизнеси, тъй като те пострадаха и като разноски, и като интензивности. Вдигането на лихвите сега е подбудено от това да се преборят със самата инфлация от позиция на крайния консуматор и от хората, които имат стопански интензивности.

Пазарът на недвижими парцели

Всички чакаме промяна. Пазарът на недвижими парцели беше доста рисков и минно поле през последните две-три години, тъй като от една страна имаше супер цикъл на суровините, който вдигаше цените на материалите.

В България най-големият % от покупко-продажбите с парцели – към 72, се случват на зелено. Имаше наклонност, в която множеството строители не се наемаха да подпишат прелиминарен контракт за последна цена и използваха като вълшебен думи инфлацията и непрекъснато качващите се цени на материалите.

Как се развива секторът на софтуерните компании

Технологичните компании като цяло бяха доста осъдени и разпродадени. Големите имена устояха. Целият бранш сега е на водещи позиции в показателите, и в S&P, и в другите бенчмаркови показатели на страните. Те пребориха и опасенията за криза, и COVID-19, и генерират положителни доходи.

Промени ли се финансовият пазар след появяването на OpenAI?

Промени се и не се промени. От една страна, доста хора залагат на изкуствения разсъдък. Според мен гражданска война в тази област би била сложна в близко бъдеще. Вярвам, че бизнесът с данни, търговията с данни, оптимизацията на данни и всевъзможни типове алгоритмични начини е бъдещето и нещо, което доста, доста занапред ще се развива и употребява, тъй като анализът на цифри и на информация икономисва извънредно доста време и носи доста изгоди.

Китайската стопанска система

За доста вложители Китай е черна кутия. Това е доста структуриран пазар и стопански най-хубавите прогнози дават тези анализатори, които са живели или работили там, тъй като в реалност това е доста характерен сегмент.

Новината от през днешния ден е ограничението на AI и неговото протоколиране от държавното управление на Китай. Те са хора на крайностите. Тепърва държавното управление ще разсъждава по какъв начин да го употребява оптимизационно и да се пребори с многото негативи, които може да донесе.

Очакват ли ни стопански разтърсвания в по-дългосрочен проект

По-скоро не. Ние изживяхме рецесията няколко пъти.

Вече би трябвало да се обръщаме към фундамента на акциите, на облигациите. Има браншове и сегменти, които постоянно са наказвани – Централна и Източна Европа са доста подценени и доста разпродадени на моменти, бидейки покрай най-горещата точка геополитически.

Къде да вложим парите си

Важно е да консултираме с експерт това, което желаеме да реализираме. На първо място е хоризонтът – дълъг, пай, средносрочен, а по-късно – рисковият профил. Много вложители на доктрина са рискови играчи, а на процедура се усещат доста обезпокоени и под паника желаят да изтеглят парите си, когато видят даже 5% надолу в някакъв средносрочен интервал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР