Тези, дето сега бранят пилона, както се брани бащино ти

...
Тези, дето сега бранят пилона, както се брани бащино ти
Коментари Харесай

Тези, дето се умиляват от пилона, довчера за всяка друга кампания викаха: Е, това ли ни е най-важното?!

Тези, дето в този момент бранят пилона, както се брани бащино ти огнище, като ги виждам, са почти същите, които – като видят самодейност за помощ (животни, почистване, сираци) – викат: „ Е, ТВА ли ни е най-важното?!?! “

Започне акция с капачки, викат: къде е страната, наша работа ли е? Не че не са прави баш за това, де, само че „ къде е страната “ е въпрос с елементарен отговор. Започне акция за отбрана на животните на България, предпазени типове и така нататък, отново викат: „ Е-е-е, всичко ни е наред, та с тва сме седнали да се занимаваме! “ 

Сега имаме градеж посред красивата ни природа, с която сякаш патриотично се гордеем, хората им споделят: унищожава се българската ни природа, а идеята не си заслужава; и… ле-лееее, все едно залъка от устата им взимат. 

И следват два некачествени сюжета за оправдаване – единият е опит да ти отклонят вниманието (мирният): „ Е-е, това ли ни е най-големият проблем?! “ („ ТВА ли ни е най-важното?! “ става „ ТВА ли ни е най-големият проблем?! “)

Ами, не, не е най-големият проблем, само че тя България е цялостна с не-най-големите-проблеми-баш-сега – до ушите сме нагазили в такива, очевидно няма да ги решаваме, щото все нещо друго е по-важно. 

Другият фалшив сюжет е предстоящото – експанзия. Без причини, без нищо, почват да наскърбяват на „ жълтопаветници “, на „ умнокрасивитет “, на „ евроГейски джендъри “ – цялата палитра, дето им е спусната от кремълските гниди. 

Между другото, организацията, дето събира пари за пилона от Турция, е Неправителствени организации. Някой, нещо? Нали беше: „ не на НПО-тата, НПО-тата вън! “ Сега какво вършим? Имаме ли лист с „ положителните “ и „ неприятните “ НПО-та или по „ патриотизма “ да ги познаваме?

От страницата им в интернет, учудващо (не може да бъде!) изчезна секцията със листата с донорите. Това стана, откакто на хората им стана къде смешно, къде тъжно, че измежду донорите е БДЖ. Същото БДЖ, дето е постоянно банкрутирало, влаковете му са жалки, а клиентите му са постоянно пренесени с машина на времето най-малко 50 години обратно. 

Та, същото БДЖ, което всички ние финансираме с налозите си и от десетилетия и все го спасяваме, „ подарява “ за стълб. „ Дарява “ от нашите налози, т.е.: всички сме дарили за пилона. Някой няма ли да се изцепи в този момент: „ Е-е-е, ТВА ли ни е най-важното бе! Всички проблеми ли си взеха решение БДЖ, че потеглиха да подаряват за пилотни?!?!?!? “

Някой? Не?

В същото време дървета падат върху коли, върху деца, „ патриотите “ подвигат плещи, „ Тука е по този начин “; оня ден в София, през вчерашния ден – в Русе. Градската среда се разрушава, дивата природа се бетонира, никой, нищо. 

На мене персонално по-патриотично щеше да ми е да се подари за акция за безвредни дървета в градовете; за детска болница; за екологична индустрия; за разчистване на планината, а не за бетониране и цапане. 

Горе, до Рожен, в случай че вярно разбирам, е скотщина сега – тиня, коловози, багери, след това ще има бетон, стълб, ще се съберат, ще ядат, пият, ще хвърлят чашките и планината, ще с**ат по храстите, ще хвърлят хартийките, ще има фасове, пластмасови чинии, вилици, кенчета от бира, всичко – патриотично пръснато из планината, която сякаш обичаме и сякаш се гордеем с нея и викаме, че по света НЯМА такива хубости. 

Като си бетонирахме морето, що да оставиме планината незас**на… това ли ни е мотото?

И ще се конкурираме с Гърция, като пускаме подправени вести, че към този момент няма безвъзмездни шезлонги с кафето по плажовете там? Абсолютно нищо учудващо не намирам в това, че хората, които измислиха пилона като родолюбив жест, можаха да измислят, че ще се конкурират с Гърция по туризъм, като пуснат менте вести по вестниците и уеб страниците, че в Гърция не давали към този момент шезлонг, като си купиш кафе. 

Мене обаче друго доста ме интересува – по какъв начин един стълб със знамето ни от горната страна може да бъде знак на национализъм и да накара толкоз доста хора да се обединят към него? Защо (повтарям се, само че и ще се потретя, в случай че трябва) не се обединят към акция за опазване на планината? Какво – като знак – има в стълб със знаме? За чието издигане ще се за…цапат поляните в близост? 

Някой беше написал неотдавна във Facebook, че на тия от „ върховете на Гинес “ май е почнало да им писва от нас: най-дългата баница, най-дългото хоро, най-това, най-онова, най-дългият стълб за знаме в този момент.

Нали знаете приказката за рецесията на междинната възраст и на какво викат penis extension? Който може да си го разреши, си купува скъпа спортна кола без покрив и компенсира за омекналата… горделивост. Толкова ли ни е омекнала националната горделивост, че се постанова с подобен extension да го помпаме? Поне положителната вест е, че очевидно не сме небогати, щом можем толкоз пари за един стълб да дадем. 

Спомням си предходната година, когато прочетох „ Съветистан “ на Ерика Фатланд, където тя разказва по какъв начин арабски и централно-азиатски страни се състезават кой ще построи най-високия стълб за знаме и по какъв начин на всички по света им е необичайно и не могат да схванат по какъв начин това подвига националното самочувствие; и по какъв начин единствените, които печелят, са хората от компанията, дето строи пилоните…

… припомням си по какъв начин ми стана смешно. А си припомням и когато тази година чух рекламата по радиото за акцията, че и ние – под патронажа на президента – ще строим същия (централно-азиатски) стълб, по какъв начин внезапно „ смешното “ ми мина и ми стана тъжно. Там ли се наредихме по хрумвания и идеали? В Централна Азия? И не, аз нямам проблем с обстоятелството, че пилонът ще го доставят от Турция, само че не съм сигурен за патриотарските патриоти, които обичат да наскърбяват на „ турчин “ – те по какъв начин се усещат по тематиката? 

Осъзнавате ли по какъв начин стоят нещата? Погледнато в профил? Махнете всичките напомпани от менте воеводите усеща на „ национализъм “ и огледа в профил. Знаете ли какво ще видите? Ще видите хора, които си хвърлят боклука по улицата на родината си, гледат да цакат близък – къде за пари, къде за развлечение, чистят си пепелника на колата на светофара, плюят по улиците, крадат едни от други, крадат от страната, не оказват помощ на сираците си, не закрилят предпазените си типове, циментират морето, бетонират планината, пускат си отходните води върху главите си по плажовете, хвърлят си кенчетата от бира по поляните, най-после си подвигат един стълб със знаме и тъй като е доста висок, сядат под него, удовлетворени, че са изпълнили патриотичния си дълг и се усещат горди. 

Ако го бяхте прочели в новините за друга страна и народ, какво щяхте да си помислите за тях? 

Дори няма да подхващам тематиката с това какъв брой от „ даренията “ могат да се окажат „ дръпнати “ и какъв брой джобове могат да се изпълнят с парите на народа, който патриотично ще се умилява при типа на пилона, че може и сълза да пусне, до момента в който част от „ основателите “ ще посръбват шампанско в новата вила, която са си построили със сифонираните пари от „ плана “. Просто съмнение, нищо повече, несъмнено, но… познаваме си се, тука е по този начин. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР