ТЕЦ Варна на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред

...
ТЕЦ Варна на Ахмед Доган не работи заради задължения. Пред
Коментари Харесай

Росен Христов: Смених директора на АЕЦ „Козлодуй“ заради потенциални връзки с Русия


„ Топлоелектрическа централа „ Варна ” на Ахмед Доган не работи поради отговорности. Пред съглашение сме, което да обезпечи цялостно заплащане и всички лихви. Съгласни са да платят над 40 млн. лв. дружно с лихвите “.

Това съобщи в предаването „ Защо, господин министър? “ министърът на енергетиката Росен Христов.

„ От Украйна има интерес за оборудването от АЕЦ „ Белене “, само че няма конкретика. Далеч сме от предоставяне на оборудването. За „ Белене “ би трябвало да се вземе решение на база на всички числа и разбори. За момента няма такава подготвеност. Няма предложение от Украйна. Министърът им на енергетиката изясни, че имат план за централа и ни питаха дали сме обмисляли продажба “, изясни той.

Снимка: Редакторски екип


АЕЦ „ Козлодуй “ и глобите „ Магнитски “

Двама някогашни шефове АЕЦ „ Козлодуй “ бяха глобени по закона „ Магнитски “.

„ Официално няма компании, работили с АЕЦ „ Козлодуй “, които да са благосъстоятелност на тези лица. Фирмите, които в този момент работят с централата, са построили пълномощия и имат лицензи. Новите компании са за периферни услуги. За годишния планов ремонт – няколко са компаниите в България “, сподели Христов.

„ Смених управлението на централата в първите си месеци като министър поради отчети от службите за евентуални връзки на управлението с Русия и корупционни схеми “, изясни служебният министър на енергетиката.

„ В отчета се загатваше името на Александър Николов, който смених. Той в този момент е в листата „ Магнитски “, акцентира той.

„ Газпром “

„ Очакваме през април да имаме отчет за претенциите от наша страна и за отбрана на претенциите от страна на Русия. Наели сме една от най-хубавите интернационалните адвокатски фирми, която има добър лист със извоювани каузи по арбитраж. Ако имаме добър късмет и това да е в полза на страната, ще заведем арбитражно дело “.

Проверките на Европейската прокуратура

„ Христо Ковачки, по публични данни, е съветник в няколко сдружения, свързани с топлофикации. Проверките на Европейската прокуратура е за неспазване на разпоредбите на отчитане на въглеродни излъчвания “, разяснява Христов.

Юридически адвокатски фирми предложиха на АЕЦ „ Козлодуй “ подписа правосъдно съглашение и да заплати 25 млн. лв. на компании, свързани с Ковачки, посочи министърът.

„ Направихме инспекция. От всички документи и отчети се вижда, че АЕЦ „ Козлодуй “ няма по-добра алтернатива от правосъдно съглашение. Консултантите споделят, че преди 2 години е могло по различен метод да се реагира. Дружествата на Ковачки желаят понижаване на цените от АЕЦ „ Козлодуй “. Централата отхвърля. От там потеглят взаимни искания. На първа инстанция сдруженията печелят “, сподели Христов.

Дружествата на Христо Ковачки главно се занимават с топлоенергия, посочи министърът.

Маришкият басейн

„ Изпълняваме всички задължения за декарбонизацията без да затваряме централите през 2025 година. Не можем да осъществим ангажимент от Плана за възобновяване, който считаме да го предоговорим “.

„ Аз имам вяра, че европейските институции работят в полза на Европа. Интересите на България, като част от Европа, би трябвало да съответстват с тези ползи. Ние не сме опитно зайче. Не може Европа да ни кара да вършим нещо, което ще нарани енергийната и националната сигурност. Имаме мощни причини “, добави той.

Според него никоя друга страна не е поемала ангажимент за затваряне на 40% от районни мощности. Служебният кабинет ще предложи и други възможности.

„ Не се планува държавна поддръжка за Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “. Там би трябвало да се създадат старания за усъвършенстване на процесите и да бъде един от пазарните играчи “.

„ Не сме в предишното с въглищата, тъй като дълго време сме нямали тактика и не е правено нищо за насърчаване на мощности от възобновими източници. Затова създаваме визията за електроенергетиката, с цел да не сме подвластни от въглищата “, сподели още енергийният министър.

Росен Христов изрази вяра през лятото да има постоянно държавно управление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР