ТЕЦ Марица-изток 2 продължава да работи на загуба и отново

...
ТЕЦ Марица-изток 2 продължава да работи на загуба и отново
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица изток" 2 отчете 210 млн.лв. загуба за 2019 година

ТЕЦ " Марица-изток " 2 продължава да работи на загуба и още веднъж търси помощ от БЕХ, с цел да продължи активността си.

© Цветелина Белутова Изкуственото поддържане на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " излиза все по-скъпо. Въпреки антипазарните ограничения от страна на енергийното министерство и непозволената държавна помощ за близо 600 млн. лева от БЕХ, централата продължава да е в сериозно финансово положение. Отчетената за 2019 година загуба е 202 млн. лева, с която общо насъбраната загуба става 821.4 млн. лв.. Задълженията също се усилва - с над 250 милиона за миналат година и към този момент са близо 1.57 милиарда лв..

Ситуацията се утежнява още през първите три месеца на 2020 година, когато е регистрирана нова загуба от съвсем 64 млн. лв.. Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 за следващ път декларира, че не е в положение да покрива разноските си и разчита напълно на поддръжката на Българския енергиен холдинг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Централата оправдава ситуацията, в което е изпаднала, с високата цена на въглеродните излъчвания. Но действително през последните години не са правени никакви оптимизации и съкращения, макар че производството на електрическа енергия непрестанно понижава, а присъединяване на ТЕЦ-а на борсата е съвсем невероятно поради високите цени на силата му.

Перспективите също не са положителни - с постепенната реализация на Зелената договорка на Европейски Съюз цените на CO2 излъчванията ще продължи да пораства, а с предстоящото пазарно обединяване на българската енергийна борса с европейските ще ускори още повече ценовата конкуренция.
КАПИ i Топлоелектрическа централа МАРИЦА ИЗТОК 2 ЕАД Собствен капитал 258,0 Печалба -331,9 Активи 1587,2 Пасиви 1329,3 Брой заети 2408 Приходи 658,3 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Изкуствено дишане

Напрактика Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " трябваше към този момент да е банкрутирала, в случай че през март тази година не бе получила държавна помощ в размер на близо 600 млн. лв.. Това стана откакто Българският енергиен холдинг капитализира част от дълга на централата. Увеличаването на капитала на ТЕЦ-а на процедура е непозволена държавна помощ, само че се случи поради решение на Народното събрание, с което министърът на енергетиката бе длъжен да избави от банкрут сдружението макар неналичието на позитивно мнение от Европейска комисия.

От доклада за първото тримесечие на 2020 година обаче се вижда, че тази скъпа интервенция не е довела до необикновен резултат. Дълговете на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " са близо 1 милиарда лева, а загубата продължава да пораства. Сега минусът е 63.9 млн.лв., а за съпоставяне през същия интервал на 2019 година Отрицателния финансов резултат е бил 33.6 млн. лева Това е реалност макар пониженото с 35% произвеждане на ток, от което директно зависят разноските за въглеродни квоти. За интервала януари-март те са 57.4 млн.лв. или с 29.34% по-малко в съпоставяне със същия интервал на м.г., когато са били 81.3 млн.лв.

Да работиш на мощ

Ако в България електроенергийният пазар беше изцяло либерализиран и всичко се определяше от търсенето и предлагането, по всяка възможност Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " нямаше да успее да продаде съвсем нищо. От докладите на сдружението се вижда, че присъединяване му на енергийната борса непрекъснато понижава, защото предлаганата сила е на неконкурентни цени.

Също по този начин високите индустриални разноски на ТЕЦ-а не разрешават той да бъде включен в енергийния микс, който Комисията за енергийно и водно контролиране насочва към НЕК за обезпечаване на контролирания пазар, от който се доставят семействата. При оптимално възможни по закон 98 лева./мВтч (за интервала до 30 юни 2020 г.) токът на централата коства над 135 лева./мВтч. От 1 юли " Марица-изток " 2 отново желае да получи квота за контролирания пазар, този път с цена от 139.55 лева./мВтч, само че сигурно и тя ще бъде с повече от 10-процентното възможно отклоняване от прогнозната пазарна стойност, която КЕВР дефинира.

Точно за това министърът на енергетиката Теменужка Петкова издава изключителни заповеди, с които задължава Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да работи, а НЕК да и заплаща, колкото е належащо. Тези свръх-разходи за стотици милиони на година се покриват по-късно от Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", вместо парите да се влагат в енергийна успеваемост или нови технологии, каквато е главната им цел.

Като цяло обаче, макар тези дейности, приходите от оперативна активност на държавната централа понижават с 36% през първото тримесечие на тази година и са 122.5 млн. лева при регистрирани за същия интервал на м.г. 191.7 млн. лева
Документ
Финансов доклад за Q1 на 2020 година

Всичко както досега

На този декор централата явно не прави никакви вътрешни оптимизации. Това проличава и от регистрираните разноски за личен състав, които към края на първото тримесечие са 27.5 млн.лв. или с 1.1 млн.лв. повече по отношение на година по-рано. За цялата 2019-а пък разноските за личния състав са 112.6 и нараства с 2 млн. лева на годишна база.

Към края на февруари 2020 година Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " има близо 2374 чиновници, а година по-рано са били с 13 повече. В същото време междинната натовареност на мощностите е към 33% - при налични 1620 мВт мощ работят към 540 от тях.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР