ТЕЦ Брикел изправи едни срещу други жителите на Гълъбово и

...
ТЕЦ Брикел изправи едни срещу други жителите на Гълъбово и
Коментари Харесай

ТЕЦ „Брикел“ разделя жителите на Гълъбово и работниците в него


Топлоелектрическа централа Брикел изправи едни против други жителите на Гълъбово и служащите в централата. Едните защитаваха правото си да дишат. Другите правото си да работят.

 
Въздухът в Гълъбово е замърсен, дотолкоз замърсен, че той се вижда под формата на фини въглищни частици, които летят във въздуха, от време на време хрупат сред зъбите и се лепят на всички места, лепят се в домовете ни, лепят се в дворовете ни, по колите ни и най-страшното е, че се лепят по дробовете на родителите ни децата ни.
Весела Георгиева, гражданин на Гълъбово

Юли месец, след редица инспекции, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ беше затворен със заповед на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора. Ръководството на централата апелира това решение и „ Брикел “ още веднъж стартира да работи. Ситуация, която се повтаря няколко пъти през миналите години - екоинспекцията затваря централата - съдът възобновява работата й. Сега управлението споделя, че е изработен ремонт и замърсяване няма.

 
Това, което направихме след запалването на централата е видно, че работи в пъти по-добре, преди затварянето на централата.
Янилин Павлов, шеф Топлоелектрическа централа „ Брикел “

Според районната ревизия обаче няма данни за възстановяване на въздуха в Гълъбово, както и на работата на „ Брикел “

“За страдание ние нямаме данни, които да удостоверяват, че този ремонт е бил задоволително сериозен, което да лимитира нездравословните излъчвания. Това се вижда от всеки, който мине през Брикел, че той пуши отвред. Ние назоваваме това неорганизирани излъчвания, това би трябвало да излиза през комина, само че то излиза отвред другаде, от прозорци, от стени, отвред ”, споделя Диана Искрева - шеф Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора.

“Този дим, който се появи доскоро, това е от котлите, се пускат за разхлаждане и някои прахови формирания, които има по тракта. Не, не излиза от постройката, излезе от комина за няколко минути ”, твърди шефът на „ Брикел “.

Топлоелектрическа централа Брикел стартира работа преди 60 години и съгласно специалисти инсталациите му са извънредно остарели и поради това централата е в непрестанно нарушаване на разпоредбите за запазване на околната среда. Бивш чиновник на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ описа, че централата не може да продължи да работи както до момента и има потребност от сериозен ремонт.

Заради дългогодишното замърсяване поданици на на Гълъбово споделят, че децата им страдат от съществени респираторни болести.

В момента ориста на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ е в ръцете на съда, а жителите на Гълъбово се надяват замърсяването да спре. А в случай че замърсяването на спре, страната може да бъде санкционирана поради редовно наруаване на европейските наставления за запазване на околната среда.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР