Терминът емоциална интелигентност“ е доста популярен в последните десетилетия. Зад

...
Терминът емоциална интелигентност“ е доста популярен в последните десетилетия. Зад
Коментари Харесай

Съвет от ФБР: Как общуват хората с висока емоционална интелигентност

Терминът „ емоциална просветеност “ е много известен в последните десетилетия. Зад него могат да се крият доста черти и качества, само че в най-общи линии това е способността на един човек да схваща себе си, както и да може да разчита страстите на другите. Оттам да се досеща за претекстовете зад дейностите им и знае по какъв начин би могъл да ги накара да създадат едно или друго. 
Високата прочувствена просветеност се счита за позитивно качество, изключително за тези, на които постоянно им се постанова да поддържат връзка с разнообразни хора или са на управителни позиции. 
В своята книга „ Скритият талант “ писателката от български генезис Павлина Маринова Помплиано разсъждава върху това по какъв начин се държат хората, които имат висока прочувствена просветеност. 
  В материал за CNBC тя споделя, че един от тези, които са я впечатлили доста, е някогашният сътрудник на ФБР Крис Вос. Тайната, съгласно Вос, е да знаеш по какъв начин да слушаш и тълкуваш желанията на другите.   Той работи за службата в продължение на 14 години, занимава се със заплетени случаи и също така е експерт по договаряния с нарушители. През 1993 година да вземем за пример той един от договарящите с двама мъже, взели трима заложници в банката „ Чейс Манхатън “ в Бруклин.  
От позицията на човек, на който постоянно му се е налагало на база на нищожна информация и в рискова обстановка да разгадава хората насреща, той разказва три техники, които ползват притежаващите висока емиционална просветеност. 

1. Говорят успокояващо

По време на договарянията през 1993 година Вос употребява техника, която припомня на държанието на радиоводещ. В какво се показва тя? Спокоен и декларативен и глас, с височина на тона, който се намалява в края на изречение или фраза, с цел да съобщи възприятие за сигурност и престиж. 
Този звук провокира неврохимична реакция в мозъка, която успокоява слушащия и основава неволното чувство, че е в сигурност. 
„ Ако говорите с равномерен, успокоителен глас, в действителност можете да успокоите и себе си “, споделя Вос.

2. Повтарят чутото като въпроси
Това е така наречен огледално държание, за което се счита, че кара отсрещния човек несъзнателно да симпатизира. При образен контакт то може да се реализира и с жестове – да вземем за пример събеседникът скръства ръце, вие също, допира лицето си, вършиме го и вие. 
Когато диалогът е по телефона обаче е по-различно. Тогава се употребява повтарянето на основни думи от неговата тирада. През 1993 година един от похитителите в банката му декларира: „ Имах доста тежък ден, устоявам на огромен стрес “. На това Вос отвръща: „ Подложен си на стрес? “. 
Иначе казано – когато индивидът насреща разказва прочувственото си положение, е добре да се включите, питайки го за повече детайлности. Така диалогът постоянно може да бъде удължен. А връзката е основна при всевъзможни договаряния. 

3. Етикетират страстите на събеседника

Вос споделил на втория банков обирджия: " Не беше по твоя виновност, нали? " и " Съжаляваш, че това се случи, нали? ".

Целта е да го убеди, че е на негова страна. И да го накара да повярва, че просто е попаднал в неприятна обстановка, от която обаче има излаз.

Етикетирането се употребява за вербално идентифициране и наименуване на страстите на другия. Но е добре да не се дават крайни оценки. Идеята е по-скоро да се прави под формата на въпрос. Например: „ Изглеждаш малко под напрежение. Добре ли си? “. Или: " Изглежда, че си неудовлетворен от това по какъв начин са се развили нещата ".

Високата прочувствена просветеност изисква с стратегическо слушане

Вос е съумял да накара банковите обирджии да се предадат и да освободи заложниците, тъй като е направил нещо, което множеството от нас евентуално не биха създали в разгара на спор под високо напрежение: той е слушал.

За да сте сполучливи в такива диалози, в никакъв случай не трябва да пропускате какво ви споделя индивидът насреща. Неадекватните мнения, оценки, грубостта съвсем наложително водят до крах. 
Отвличане и договаряния за освобождение на заложници в действителност е необикновена обстановка. Но посочените техники за справяне с нея могат да се употребяват и в всекидневието. Все отново постоянно е по-добре спорът с сътрудник, другар и сътрудник да се позволи без викове и обиди. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР