Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за

...
Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за
Коментари Харесай

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 15 октомври

Териториалните поделения на Националния застрахователен институт ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 15 октомври, в това число.Последната дата, на която хората могат да постъпват в бази по програмата, е 16 октомври.

От института напомнят, че тази година за профилактика и рехабилитация са заделени над 20 милиона лв. и досега от програмата са се възползвали 43 хиляди души.

Документите, които лицата с диагностично конкретизирано заболяване би трябвало да показват пред Националния застрахователен институт, с цел да им бъде издадено уверение за прилагане на парична помощ за профилактика и рехабилитация са следните:

1. Медицинско направление

Медицинското направление (Бл. Министерство на здравеопазването № 119а'98.) за диагностично конкретизирано заболяване се издава от лекуващият доктор в два екземпляра и в него той документира болестта, за което е належащо осъществяване на профилактика и рехабилитация, съпътстващите болести, в случай че има такива, медицинските претекстове за рехабилитацията, както и съответните медицински проучвания. Като здравното направление би трябвало да е издадено не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при изпълнителя на активността по профилактика и рехабилитация.

2. Документ за идентичност

3. Документ, който удостоверява осигурителните права на лицето

Това е Приложение 1 - служебна записка от работодателя. Образеца можете да намерите и свалите от файла, прибавен в края на обявата.

4. Лична амбулаторна карта и/или здравна документи

Тя служи за засвидетелствуване на актуалното и предишното здравно положение - епикризи, проучвания, рентгенови и други фотоси, електрокардиограми и други документи, съгласно съответния случай.

Необходимо е да се показа цялата здравна документи, която потвърждава съществуването на болестта, отразено в здравното направление като показано за вторична профилактика и рехабилитация.

5. Eкспертно решение на ТЕЛК/НЕЛК

Това е за лицата, които имат страйно понижена продуктивност 50 и над 50 на 100.

6. Експертно решение за признание на професионална болест

Нужно е за лицата с професионална болест.

Посочените нагоре документи се показват в Национален осигурителен институт - териториалното отделение по непрекъснат или сегашен адрес, в период до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на активността по профилактика и рехабилитация.

Хората, обезпечени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова акцидент и професионална болест при приемането на удостоверенията за профилактика и рехабилитация попълнят декларация по пример, в която заявяват, че при преустановяване на трудовия контракт или обезпечаването им към датата на постъпване в центъра за рехабилитация няма да употребяват правата, предоставени им с удостоверението. Бланката на декларацията се дава от длъжностните лица на съответното териториално отделение, можете да я намерите и в прикачения към обявата файл.

Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за осъществяване на профилактика и рехабилитация.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР