Теориите на конспирацията могат да варират от дребни и невинни

...
Теориите на конспирацията могат да варират от дребни и невинни
Коментари Харесай

Как да говорим с теоретик на конспирацията

Теориите на конспирацията могат да варират от дребни и почтени до искрено aбсурдни и рискови за живота. И може да е елементарно да пренебрегнем хората, които имат вяра да вземем за пример, че „ държавното управление, медиите и финансовият свят се управляват от група педофили, поклонници на Сатаната, които ръководят и световна мрежа за трафик на деца за секс “. Но не е толкоз елементарно да пренебрегнем, че 15% от възрастните американци са съгласни с горното изказване, съгласно изследване от 2021 година

Харесва ни или не, евентуално рано или късно ще влезем в контакт с човек, който има вяра в конспирации, било то член на фамилията ни, другар или сътрудник, тъй че е най-добре да знаем по какъв начин да приказваме съответно, когато някой ни каже, че Земята е куха.

Първо обаче, дано да разгледаме за какво въобще хората имат вяра на тайни теории.

 Dollarnote siegel hq

Окото на Провидението или всевиждащото око на Бог, което се вижда тук на банкнотата от 1 щатски $, е признато от някои като доказателство за интрига сред бащите-основатели на Съединените щати и илюминатите.

Заради нашите глупави мозъци…

„ Човешкият мозък е надъхан да вижда модели, които да ни оказват помощ да оцелеем “, изяснява неврологът Шанън Одел във видеоклип в YouTube през 2019 година „ Разпознаването на модели може да избави живота ни. Обработката на модели става все по-сложна с разширението на мозъчната кора, изключително префронталната кора и районите, участващи в обработката на изображения. Това е много потребно – да вземем за пример, добре е да можем да разпознаем връзката сред мехурчетата в блатото и офанзивата на алигатор. Понякога обаче този механизъм сглупява и минава от метод да запазим живота си до това чичо ви да ви споделя с часове по какъв начин терористичните събития от 11 септември са проведени от държавното управление. “

Ето по какъв начин стартират теоретиите на конспирацията. По сходен метод селяните от 200 година прочие н. е. са решили, че реколтата им от ряпа е по-малка точно в годината, в която са не запомнили да принесат в жертва девственица на вулкана.

 Buzz Aldrin and the U.S. Flag on the Moon (9460188482)

Бъз Олдрин и знамето на Съединени американски щати на Луната

Проучванията демонстрират, че хората, които усещат, че им липсва надзор над живота или събитията към тях, са по-склонни да имат вяра в теории на конспирацията. Едно изследване през 2020 година открива, че хора, които са били съществено наранени от торнадо, оповестяват за подобен понижен надзор, което от своя страна предсказва вярването им в теориите на конспирацията. По-високите равнища на меланхолия и тревога също могат да предскажат по-силни вярвания в конспирациите.

Едно забавно изследване на Цюрихския институт за проучване на публичните въпроси допуска, че хората може да имат вяра в теории на конспирацията заради това, че са удивително зле по математика.

В изследването доброволци са помолени да прочетат измислени вести, в които публицист получава инфаркт. В разнообразни версии е написано, че неговият доктор е предположил, че има 1%, 25%, 50%, 75% или 95% късмет да получи сърдечен удар. След това те са помолени да оценят какъв брой евентуално е журналистът да е получил инфаркт или да е бил погубен.

Когато фиктивиният репортаж декларира, че сърдечния удар е малко евентуален, участниците са по-склонни да повярват, че журналистът е бил жертва на ликвидиране. При втори опит им е казано, че журналистът неотдавна е докладвал за корупция в държавното управление. При този сюжет повече участници считат, че той е бил погубен.

„ Колкото по-ниска е вероятността за обещано събитие, толкоз по-силно участници одобряват тайните пояснения “, пишат създателите на проучването. „ Конспиративното мислене, заключаваме, евентуално съставлява когнитивна евристика: механизъм за справяне с несигурността. “

Да им се майтапя ли, до момента в който млъкнат?

Не. Колкото и да е мъчно, когато някой ви каже, че Австралия не съществува или че когато някой стигне до края на света, той се телепортира от другата страна, подигравките не са ефикасен метод да накарате човек да промени решението си.

Всъщност изследванията демонстрират, че като убедите хората да повярват, че в действителност сте на тяхна страна (напр. посредством потреблението на съгласителни изявления като „ Разбирам “, „ Виждам гледната ти точка “, „ Прав си “ и т.н.), можете да накарате хората да станат по-възприемчиви към вашите лични хрумвания и доказателства.

Да употребявам ли доказателства?

Едно от най-разочароващите неща при работата с теоретиците на конспирацията е, че откакто са се отдали на своите вярвания, е съвсем невероятно да се опровергаят с доказателства. Няма да убедите някой, който счита, че кацането на Луната е подправено, тъй като знамето се вее, до момента в който в действителност няма вятър, като му посочите, че „ развяването “ е породено от самото забиване на стълба в почвата.

Все отново обаче има доказателства, че връзката със здравни специалисти може да понижи вярата в теориите на конспирацията към COVID-19 и връзката сред потреблението на обичайните медии (определени телевизионни канали и вестници, за разлика от новините посредством Фейсбук, YouTube и т.н.).

Кога е най-добре да приказваме с тях?

Най-доброто време да разсеете тайните теории е преди хората изобщо да са ги прочели. В изследване от 2017 година на участниците са показани причини против интрига във връзка с имунизациите преди или след причини в нейна изгода и по-късно те са запитани дали биха ваксинирали детето си (ако сега имат такова).

Установява се, че причините против теорията усилват желанието за имунизиране, само че единствено в случай че бъдат показани на участниците преди причините в поддръжка на конспирацията. На всичкото от горната страна предишна религия в тайни теории против имунизациите също прави по-малко евентуално те да изберат да имунизират въображаемото си дете, даже откакто видят контрадоказателствата.

„ Тези констатации допускат, че хората могат да бъдат „ имунизирани “ против евентуално нездравословните резултати на теориите на конспирацията против имунизациите “, написа екипът в изследването, „ само че и че един път възприети, теориите на конспирацията може да са сложни за поправяне. “

Пълен игнор

Ако вярата в теориите на конспирацията се свеждашe до доказателства, теорията за плоската Земя щеше да изчезне сега, в който изображението на нашата планета бе снимано от космоса.

Както обаче споменахме нагоре, вярата в конспирациите е обвързвана доста повече с възприятието на безпокойствие, меланхолия и неналичието на надзор. Точно както хората намират разтуха в тези неуместни теории, с цел да си обяснят за какво светът е против тях, когато се усещат отвън надзор, даването на чувство за надзор на хората може също да им помогне да понижат вярата си в теориите.

Така с цел да помогнете на родственик или другар да се отдалечи от това съвременно зло може да се наложи не да ги разубеждавате, а да лекувате повода която ги е довела до там – възприятието, че са отвън надзор.

За страдание, да накараш хората да се почувстват в надзор на събитията в живота си може да не е толкоз елементарно във време на климатични рецесии, пандемии, войни и тем сходни. Затова би трябвало да сме търпеливи.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР