Теоретичният и леко противоречив метод за ин-витро оплождане на яйцеклетка

...
Теоретичният и леко противоречив метод за ин-витро оплождане на яйцеклетка
Коментари Харесай

Бебето с трима родители може да бъде реалност

Теоретичният и леко спорен способ за ин-витро оплождане на яйцеклетка с в допълнение включване на гени от трети човек има много дълга история, напомня IDG.

След години лимитирани проучвания и проби с донори, учени от Университета на Нюкасъл сполучливо организираха опит с тяхната терапия за замяна на митохондии (MRT) в живи човешки ембриони за пръв път. Ако методът се окаже задоволително безвреден, скоро могат да стартират и клиничните проби – до две години.

MRT подменя дефектните митохондрии, които са предадени от майка на ембрион със здрави версии от различен женски донор. Митохондриите са дребните заводи на клетките – те обезпечават сила на организма – недостатъци в тези структури водят до дегенеративни болести в бебетата. Бебето с трима родители наследява множеството гени от бащата и майката, а третия донор има принос едвам 0,2% към гените, никои от тях не управляват характерности като растеж, цвят на косата и други

Екипът от Нюкасъл още през 2010-а сподели, че MRT работи и от този момент учените усъвършенстват метода. В по-ранните опити, част от дефектните митохондрии се предаваха на ембриона. Сега, след 200 сполучливи MRT процедури, 79% от тестовите ембриони са имали под 2% дефектни митохондрии (деца с под 30% нормално не развиват дегенеративни заболявания). Методът обаче не е съвършен – някои от вградените кафези са посочили висок % недостатъци в ДНК след разделяне. И защото не се знае по какъв начин ще се отрази метода на повече от едно потомство, евентуално първите проби с хора ще бъдат извършени с мъжки ембриони (само дамите могат да предават дефектни митохондрии).

Правителството на Англия даде позволение за проби с яйцеклетки от донори през февруари 2015-а, макар митинги от Църквата на Англия и други организации.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР