Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки

...
Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки
Коментари Харесай

Тези две 6-годишни близначки се борят геройски със страданието – да им помогнем!

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на неработоспособност надлежно 95 и 100%. Турската клиника дава вяра на фамилията, че с подобаващата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи, оповестява „ Български вести “.

Сумата от 8000 лева за един курс за двете момиченца е непостижима за фамилията, а даже не е ясно още какъв брой курса ще бъдат нужни за оптимален резултат.

Диди и Теди са умни и слънчеви дечица. Като всички останали те обичат да редят пъзели, да плуват, да гледат филмчетата на Дисни. Харесва им да посещават детската градина, а обичаното им време от годината е Коледа. Те чакат и Дядо Коледа с неспокойствие всяка година. Най-големият подарък, който си пожелават всяка година, е да могат да тичат дружно със сестричката си Калина по пясъка на морето.

Въпреки ежедневни частни рехабилитации вкъщи и цяла България, за жалост с тях се реализира само прохождане за Диди, само че походката й е изкривена и това може да докара до съществени промени в таза, които да наложат комплицирана интервенция. За сестричката й Теди обаче независимата походка към момента е мираж. На децата са правени и интервенции в чужбина, само че и от тях не са реализирани видни резултати.

За първи път семейство Терзиеви отиват в клиника в Турция предходната пролет, с цел да създадат шини на двете деца. Тогава те посещават южната ни прилежаща 2 месеца по три дни поради самите шини, само че виждат какъв брой деликатно се работи там с други пациенти. Есента съумяват да съберат известна сума с пари и отпътуват с Теди.

За 12 лечебни дни я изправиха на крайници, беше потрес преди този момент тя падаше като талпа, а до октомври месец броихме до 100, показа Мария – майката на момиченцето.

В момента семейство Терзиеви са още веднъж в Турция. Те към този момент са провели няколко лечебни курса и на двете момиченца, вследствие на които положението на децата се е подобрило, само че е належащо лекуването да продължи, с цел да не изгубят постигнатия напредък. Терапията би трябвало да се организира ежемесечно, като цената на всеки лековит курс е към 8000 лева Тя обаче е непостижима за фамилията.

Прогресът на едно дете до крачката се мери като стълбица – най-ниското ходило е стоене право 30 секунди, след това до 100 и да се задържиш, идващото е да стоиш прав и да си зает да правиш нещо с ръце, а след него и да правиш опит за ритване на топка прав. В момента

Теди се намира сред последните две стъпала, като фамилията се надява до края на лятото да успее да си вдигне крачето. За задачата те не би трябвало да стопират лечебните курсове.

Според офертата, която клиниката е предложила тази седмица, цената на процедурите ще се усили от 90 на 100 евро дневно (с 40 евро повече за двете деца). Това прави по 400 евро дневно за двете дечица. За идващите 6 месеца на Теди са планувани 36 сеанса, като за тях ще са нужни 21 600 евро. А даже не е несъмнено, че и те ще бъдат задоволителни, с цел да може да проходи. Отделно фамилията би трябвало да обезпечи средства за ЕЕГ, което е по 1000 лири, и 1200 за невролог, който да ги разчете, както и за хотел, който е сред 1200-1500 лева

Всеки, който желае да помогне на Теди и Диди, може да подари средства по банковата сметка на съображение „ За Теодора и Диляна Терзиеви “:

Банка ДСК ЕАД – клон Разград
IBAN BG06STSA93000004182913
BIC STSABGSF
Димитър Трифонов Терзиев

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР