Теодора Георгиева има повече от 20 години опит като стратегически

...
Теодора Георгиева има повече от 20 години опит като стратегически
Коментари Харесай

Усилията ни са насочени към това интерконекторът с Гърция да заработи през юли 2022 г. |

Теодора Георгиева има повече от 20 години опит като стратегически управител и началник на значими планове в разнообразни стопански браншове. Била е изпълнителен шеф на OMV България и е отговаряла за плана „ Набуко “. В момента Георгиева е изпълнителен шеф на " Ай Си Джи Би АД ", както и член на Съвета на шефовете на плановата компания. Отговаря за цялостното ръководство и развиване на междусистемната газова връзка сред Гърция и България.

- Г-жо Георгиева, за какво се забави толкоз доста строителството на интерконектора България - Гърция?

- Ще стартира с къса ретроспекция, защото в медиите е постоянно срещано изказванието, че газопроводът се строи от 12 години, което не е напълно правилно. Аз се включих в мениджмънта на плана през 2015 година, когато за него към момента нямаше обезпечено финансиране. Преди този интервал е имало направен Оценка на въздействието върху околната среда, обстоен организационен проект, само че действително когато започнахме работа множеството неща към момента бяха единствено на хартия. Нямаше и задоволително наети хора. А приказваме за един извънредно значим план за диверсификацията на газовите доставки. Връзката Гърция – България ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, позволявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ. След реализацията му планът ще бъде първият газопровод, по който страна ни ще получава газ, друг от съветския.
Инвестиционното решение за реализацията на IGB беше признато в края на 2015 година, което трансформира концепцията за газопровода в действителна опция освен за двете страни, само че и за редица търговци, които имат интерес да доближат до нови пазари. В рамките на 2016 година организирахме и първия пазарен тест за изследване на интереса към запълване на потенциала на газопровода, като резултатите бяха повече от впечатляващи за план в такава ранна фаза на развиване. От общо 3 млрд.м3/година потенциал половината беше запазен и то дълготрайно, като четирима от петимата търговци са напълно нови за българския пазар и за пръв път ще оперират на него. Това е и един от ясните индикатори, че планът IGB ще се радва на огромен интерес оттатък националните граници на Гърция и България.

Финансирането на плана е на обща стойност 240 млн. евро и цялостното му обезпечаване беше дълъг и тежък път, който трябваше да извървим. 45 милиона евро са обезпечени по линия на Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), 39 млн. евро се отпускат по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 “, като акционерите също вземат участие със личен капитал. Останалите 110 млн. евро са отпуснати като заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и са с държавна гаранция от България. Договорът за заема от Европейска инвестиционна банка беше подписан в края на 2019 година, което финално обезпечи финансовата реализация на плана и действително разреши старта на мобилизацията за осъществяване на строителни действия. Сериозният дялна европейски средства в плана е и една от аргументите за извънредно засилени контролни механизми върху усвояването и разходването, които подсигуряват, че всеки финансов транш се усвоява от ICGB единствено при засвидетелствуване на законосъобразно и качествено осъществени действия.

- Каква е структурата на плана и по какъв начин се вземат решенията в него, защото е форма на държавно-частно партньорство?

Проектът се осъществя от взаимното сдружение ICGB, в което с равни дялове взе участие българската страна през БЕХ и гръцко-италианският акционер IGI Poseidon (с равно посланичество на DEPA и Edison). Дружеството се ръководи от Съвет на шефовете, състоящ се от 8 души.

Съставът на Съвета се номинира на паритетен принцип от двете акционерни сдружения – 4 индивида от българска страна и 4, номинирани от другия акционер. Решенията на равнище акционери се вземат на Общо заседание единствено с единогласие, всички решения с материално изражение над 70 000 лв. са в компетенциите на Съвета на шефовете. Изпълнителните шефове са двама. Аз съм от българска страна, а господин Константинос Караянакос - от гръцка. Ние представляваме сдружението само дружно и с мандат, даден от Съвета на шефовете.

Предвид описаната конструкция на ръководство на сдружението, нито едно основно решение по ръководство на плана IGB не може на бъде взето еднолично, а огромни решения, свързани с промени на периоди и финансови средства, се взимат само единомислещо от Общо заседание.

- Говорите за комплицираната структура на този капиталов план. Това ли докара до бавната му реализация?

- В някаква степен и това има значение, този модел на работа не е елементарен, тъй като въпреки всичко би трябвало да се схванеш и с непознати вложители. Те се стряскат от нашия Закон за публичните поръчки, от опциите на моменти даже да се злоупотребява с него. Знаете, че най-малко година и половина бяхме забавени от обжалвания на извършените процедури по Закон за обществените поръчки - и за инженер-консултант, и за избора на изпълнителя за планиране, доставка и строителство на плана. Работата значително бе блокирана от компании, които не биха могли да изпълнят сходен план, което е уязвимост на законодателството. Имаше обжалвания от винарна, от производител на млечни артикули, което е парадокс. Все отново постигнахме цялостна бистрота на избора по процедури по Закон за обществените поръчки, което е хубаво, само че се натрупа и съществено закъснение.

- И откакто се отпушиха процедурите след обжалванията, пристигна COVID-а, по този начин ли?

- През октомври 2019 година всичките документи бяха подготвени, завършиха инспекциите и по този начин наречените due diligence процедури, бяхме подготвени с всички значими контракти и с обезпечено финансиране. Тогава започва и мобилизацията на строителните действия, а дейната им фаза значително съответства с Коронавирус епидемията, която прекатурна живота, бизнеса и естествения темп в целия свят. Наложи се доста бързо да намерим способи да реорганизираме плануваните работни процеси по този начин, че да опазим живота и здравето на всички чиновници на терен, само че и в същото време да позволим на всички действия да се случват. През множеството време темпото на работа не беше такова, каквото беше заложено в първичните графици на плана. Заради пандемията компанията строител изиска удължение на контракта за създаване на плана до края на 31.12.2021 година и настояването беше почетено от ICGB и от националните регулатори на Гърция и България, защото това в действителност беше форсмажорно събитие. Несъмнено интервалът е сложен и пандемията продължава да води до провокации пред плана, само че имаме вяра, че с цялостна готовност и мотивация на строителните екипи нещата могат да се случат. IGB към този момент е в необратима фаза на осъществяване и планът ще бъде действителност през 2022 година

- Какви благоприятни условия за съгласуваност и нови източници на газ ще ни даде осъществяването на този план?

В този план има заложени доста изгоди за България. Една трета от количествата природен газ за IGB са от Азербайджан, планът ще е част от Южния газов кулоар и несъмнено е един от най-хубавите и конкурентни направления, по които можем да получаваме природен газ, друг от съветския. Говорим и за съгласуваност с ТАП и ТАНАП, имаме капацитет за EastMed. Другият ни капацитет като компания - това са терминалите за полутечен газ в Гърция и най-много този при Александруполис, в който българската страна към този момент е акционер, и колкото по-бързо той стане, толкоз по-добре за IGB. Засега прогнозите са да бъде приключен през 2023 година Въвеждането в употреба на терминала ще отключи целия капацитет на интерконектора с Гърция.

- Какво имате поради?

- Капацитетът на IGB ще бъде доближат в цялостен размер, когато получим газ от терминала в Александруполис. Истинския късмет да се оползотвори оптимално чисто търговски този маршрут е когато Александруполис стане подготвен и неслучайно българската страна се включи като акционер в този план. Той е на към 60 километра от Комотини. Малко хора имат вяра, само че това ще се потвърди с времето – за мен Александруполис през IGB ще е най-благоприятен маршрут за транспорт на газ към Австрия, за какво не и към Украйна. Другите търговски капацитети са свързани с всичко, което се случва по Зелената договорка и с Маришкия басейн. Предстои промяна, било то на газ или на водород. Така че има хрумвания. Може да транспортираме газ до Маришкия басейн и там да се употребява като преходно гориво за въглищните централи до цялостното им прекосяване на водород. Така че, в случай че това се утвърди, нашият план ще помогне, само че това е тематика на новото постоянно държавно управление.

- Правилно ли ви разбирам, че преди да е подготвен терминалът в Александруполис по тръбата на интерконектора ще минават единствено контрактуваните количества от Азербайджан, които за 1 милиарда куб. м годишно?

- Ще минават цялостните количества на азерския газ по контракт, както и количествата, резервирани от останалите търговци, които са запазили дълготрайно потенциал при първия пазарен тест. След въвеждане в употреба ICGB ще организира и втори пазарен тест за запълване на останалия потенциал до 3 милиарда куб. м. и упованията са, че ще има сериозен интернационален интерес към този потенциал. Както означих към този момент, след сполучливата реализация на LNG терминала при Александруполис има възможност да успеем да достигнем и до 5 милиарда куб. м. годишно, което ще бъде голям триумф и за плана, и за енергийната политика на България.

- И въпреки всичко тази година се получи голяма разлика сред съветския газ, който стана доста по-скъп от азерския, за който имаме контракт, само че не можем да получим поради това, че не е подготвен интерконекторът.

- Ние като метафоричен оператор нямаме директна връзка с определянето на цената на газа. Има обходен маршрут през Неа Месемвриа, по който има опция да получаваме количества по азерския контракт като краткотрайно решение до въвеждане в употреба на интерконектора. IGB в реалност остава най-краткият и преференциален маршрут за импорт на азерски газ и отчитайки тази основна роля на интерконектора, насочваме всички старания към въвеждането му в комерсиална употреба следващата година. Надявам се, че стъпването на нови търговци на нашия пазар ще докара до по-засилена конкуренция, което ще се отрази и на крайните цени към бизнеса и потребителите.

- И идваме до главния въпрос за периодите за създаване и въвеждане в комерсиална употреба. Преди дни служебният министър на енергетиката Андрей Живков към този момент разгласи, че се чака ново закъснение.

- Към началото на декември 177 км от 182-километровото трасе са положени, цялата траншея е подготвена. Хидротестовете на територията на Гърция към този момент завършиха, с което строителството на линейната част в Гърция към този момент е финализирано. По плана са изпълнени 50 от общо 54 пресичания на уреди от към този момент съществуващата в района инфраструктура (пътища, ж.п. линии, напоителни канали и др.) чрез хоризонтално сондиране. Много напреднало е и построяването на газоизмервателната станция до Стара Загора и на диспечерския център до Хасково. По плана са изпълнени и механически най-предизвикателните моменти – пресичанията под коритото на р. Марица и бент. „ Студен бунар “.

Това, което ни тормози съществено, са доставките на крановите възли, за които има контракт с италианска компания, която ги създава в Китай. Те са създадени и трябваше към този момент да са пристигнали, само че световните проблеми по веригата на доставките оказват съществено въздействие и тук. Поискали сме и институционално подпомагане по този проблем, поставят се старания на всяко равнище процесът да се забърза и се надявам, че ще имаме резултат.

Отделно има още работа по линейната част на българска територия, а построяването на газоизмревателната станция при Комотини стартира с сензитивно забавяне. През цялата фаза на строителство ICGB организира постоянни срещи с изпълнителя и упорства за оптималната готовност по всички действия, в това отношение има подпомагане и на политическо равнище. Проектът е от извънредно стратегическо значение за България и държим на гаранции от строителя, че планът ще бъде изпълнен допустимо по-скоро.

Българската страна в лицето на министъра на енергетиката към този момент неколкократно съобщи, че ще търси неустойки в размер на 90 хиляди евро дневно, които могат да се начисляват от 1-ви януари 2022 година по изискванията на контракта, който имаме подписан с компанията строител „ Авакс “. Всички старания остават ориентирани към това IGB да бъде въведен в употреба през юли 2022 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР