Теньо Минчев е икона на Берое и капитан на отбора,

...
Теньо Минчев е икона на Берое и капитан на отбора,
Коментари Харесай

Теньо Минчев пред Nostrabet: Ако ТЕЦ-ът врътне кранчето, Берое ще изчезне от футболната карта

Теньо Минчев е икона на Берое и капитан на тима, който донесе единствената шампионска купа по футбол на Стара Загора. Със заралии е бил също трети в елита, три пъти финалист за Купата на България и повторен притежател на Балканската клубна купа. За 14 сезона има 308 мача и 23 гола за Берое. Играл е за отбра и в Европа, в това число в историческите два мача с Ювентус.

какво показа Теньо Минчев по отношение на неразбираемото бъдеще на обичания си отбор, откакто стана ясно, че генералният спонсор на клуба има големи отговорности и е понижил с 40% бюджета на Берое за новия сезон.

Г-н Минчев, по какъв начин приехте новината за фрапантното понижаване на бюджета на Берое?

Това е неприятно, само че аз не съм сюрпризиран, тъй като зная каква е повода.

Задълженията за милиони, които Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ има и за които енергийният министър призна обществено. Това ли визирате?

По-точно е да се каже по какъв начин се стига до тези отговорности. От мои другари знам, че Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ работи на огромни загуби, тъй като заплаща отговорностите на всички Тецо-ве в България. Ако Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ покриваше единствено своите задължения, щеше да действа обикновено и нямаше да има причина да понижава бюджета на Берое.

Сега Тец-ът понижава бюджета, само че допускате ли, че след време може да се откаже изцяло от Берое?

Да. Аз доста пъти съм казвал, че рано или късно ТЕЦ-ът ще врътне кранчето. Сега ще Ви кажа още нещо. Разбрах, че е допустимо Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ да бъде приватизиран, в случай че продължава да работи на загуба. Така че ориста на Берое е в ръцете на бъдещото държавно управление.

Доста стряскащо звучат тези думи, казани от човек като Вас, който е икона на Берое?

Нещата би трябвало да се споделят такива, каквито са. Притеснен съм, че в случай че ТЕЦ-ът остави клуба, моят обичан Берое ще изчезне от футболната карта на България. Защото всички играчи ще избягат и ще отидем в трета дивизия.

Няма ли вид локалният бизнес да помогне?

Не. Когато трябваше, ние не си построихме къщичката. Сега е късно, в този момент се разчита единствено на парите на Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ и в случай че те извърнат тил на тима, Берое потъва.

Защо Берое не си построи къщичката?

Изтървахме златен миг. Имаше сериозен човек, който даваше пари на Верея. Но Верея не е Берое. Едно е да инвестираш във Верея, друго - в Берое. Пропуснахме да притеглим този човек в Берое, с него щяха да дойдат и други предприемачи. И още нещо. Верея можеше да стане дублиращ отбор на Берое във Втора или Трета лига. Ако не Верея, подобен можеше да е Ботев Гълъбово. В сходен дубъл на Берое щяха да играят наши надарени юноши, каквито във всички набори имаме. Който от тях покажеше, че се развива, щяхме да си го връщаме в Берое.

Намеквате, че Берое не разчита на беройци?

Точно по този начин. Нашите младоци, като излязат от юношеска възраст, отиват под дърво и камък, само че не и в Берое, тъй като не им дават късмет да се наложат. Сега да вземем за пример имаме наши момчета в Арда, а видяхте Арда до каква степен стигна. Захранваме с беройци и други клубове в България, че и в чужбина, единствено в Берое няма беройци. Това е сбъркана политика.

Друго какво е комплицирано, че и с доста пари до този сезон, представянето и класирането на Берое не беше съответно на бюджета?

Тотално сбъркана е трансферната политика на клуба. Вземат се чужденци на кг и със съмнителни качества, играли във втора и трета дивизия в други страни. Те няма по какъв начин да ни свършат работа. С този бюджет до момента трябваше да сме втори след Лудогорец или да не излизаме от тройката, а вместо това едвам влязохме в шестицата и там ни биеха наред.

Възможно ли е някой да се е облагодетелствал от тези многочислени прехвърляния на чужденци през годините?

Не имам вяра, защото договарянията за възнаграждение на легионерите се водят с представителите на Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ в клуба, а заплащанията се правят по банков път. Сега, в случай че някой, се е схванал на четири очи с въпросен чужденец той да му дава % от заплатата си поради това, че е притеглен в Берое, е обособен въпрос. Но все си мисля, че тази процедура е отшумяла. Тя беше на мода, когато аз играех и малко по-късно. Знаеше се и кои треньори обичат футболистите да им се регистрират за признателност, ча са ги взели в тима.

Вие, славните ветерани, планирате ли диалог с управлението на Берое за бъдещето му?

И да предизвикваме подобен, надали някой ще се отзове сега или ще желае да ни чуе и да изясни какво се случва. Все отново черно на бяло, Тец-ът си извършва уговорките към клуба, въпреки и с лимитиран бюджет. Направена е селекция съгласно парите, отборът е на лагер, приготвя са интензивно за шампионата. Остава единствено да се молим, на по-късен стадий през сезона да няма разтърсвания. Като казвате ветераните, единственото, което ние сме създали в последните години е, че по наше предложение в клуба назначиха футболно име за шеф и хубавото е, че той е бероец в лицето на Валентин Грудев. Защото всеки може да дава пари, само че спортно-техническата част би трябвало да се ръководи от експерти.

Ако Берое се отдалечи от шестицата през другия сезон, ще има ли реакция от страна на почитателите?

Ако има такава, тя нищо няма да промени. Феновете ще освиркват, ще подвигат плакати, ще излязат с заявления. Ръководещите клуба пък ще кажат: Опитваме се да се оправяме по най-хубавия метод с парите, с които разполагаме. Знаете, че тази година са надалеч по-малко. И по този начин, до момента в който нещата утихнат.

Какви са Вашите упования от Берое през сезон 2021/2022?

Първо, поисквам на играчите да проведат пълноценна лятна подготовка, да нямат травми, да се пазят от пандемията. После, в мачовете ще ми е забавно да видя българските ни попълнения дали ще се впишат в колектива, в треньорската идея, дали ще дадат нещо друго и по-добро на Берое. Защото, в случай че е правилно, че са сменили метода на работа и отсега нататък ще се разчита главно на българи и на консолидиране към състава на беройци, това е похвална клубна политика. Но най-важното е Топлоелектрическа централа „ Мария Изток 2 “ да продължи да поддържа тима и в случай че в този момент е понижил бюджета по обясними аргументи, нека да е единствено краткотрайно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР