Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023

...
Тенденцията за повишаване на цените се запазва, за предстоящата 2023
Коментари Харесай

Консултант: Цените на новото строителство поскъпват още, но жилищата на зелено крият огромен риск

" Тенденцията за повишение на цените се резервира, за идната 2023 година чакаме по-малък %. Инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени планове. Това, което свързваме - покачването на цените, на работната ръка, води и до повишение на крайния артикул ", сподели консултантът по недвижими парцели Костадинка Канурова в студиото на " България заран " по.

Трудът през последните 2-3 години сензитивно е повишил цената си, а това е съществено перо от себестойността на продукта, посочи гостът.

" Купувачите са все по-информирани и се интересуват дали постройките са енергийно ефикасни, дали са " зелени ". Обръща се внимание дали новото строителство, купувайки още " на зелено ", какъв е типът или марката на влагания материал, надлежно индикаторите на материалите. Цените на електрическата енергия набъбнаха в пъти през последната година ", изясни консултантът по недвижими парцели.

По думите на Канурова доверието в хората пораства и вложителите и строителите през годините са се отсели.

" Предпочитат " на зелено ", тъй като трендовете бяха търсенето да изпревари предлагането. Купувайки " на зелено ", клиентът имам по-голям избор на парцел ", изясни консултантът по недвижими парцели пред Bulgaria ON AIR.

Търсенето на парцели в южните квартали на София продължава да господства, в част от тях има засищане на предлагането, стана ясно от думите ѝ.

" Целият сегмент там е над междинното за пазара. При южните квартали междинната цена е от 1800 до 2000 евро с Данък добавена стойност. В останалата част на София има подценени квартали, само че и търсене - междинната цена е сред 1500 - 1600 евро на кв.м ", разгласи още Канурова.

Тя изясни, че пандемията и повишението на наложените такси от банките са подтикнали търсенето.

" През 2022 година, както и в актуалната, пазарът се дефинира от купувача, търсещ парцел за лично прилагане. Намаляха покупко-продажбите с парцели, които са за инвестиция. Търсенето е устойчиво ", разяснява консултантът по недвижими парцели.

Канурова увери, че цените на част от строителните материали се връщат до равнищата на цените, които бяха при започване на предходната година. 

Експертът прикани да бъдем деликатни при договорните връзки при покупка на парцел " на зелено ".

" Винаги е добре да се ревизира каква известност има вложителят, както и обезпечено ли е финансирането на плана ", означи Канурова.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР