Тенденцията за пенсиониране годишно на около 5000 преподаватели вече дава

...
Тенденцията за пенсиониране годишно на около 5000 преподаватели вече дава
Коментари Харесай

Отново недостиг на учители на прага на новата учебна година

Тенденцията за пенсиониране годишно на към 5000 преподаватели към този момент дава резултат - има дефицит на учители за поредна година. 20 дни преди началото на образователната година се търсят 1000 учители за цялата страна, като 600 - единствено в София. Обяснението за това е, че в столицата има най-вече учебни заведения.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по непознати езици - най-много по британски, само че има оповестени места и за по-екзотични езици - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и осведомителни технологии.

От Министерството на образованието са безапелационни, че свободните бройки ще бъдат попълнени в точния момент и няма да има класове без преподавател, проблем няма и образователната година ще стартира умерено.

Нормален е огромният брой свободни места в огромните градове, защото учителите сменят учебните заведения, показват още от МОН. Някои учебни заведения оферират на преподавателите да работят на цивилен контракт или да работят единствено по няколко часа седмично. Именно неналичието на щатно предопределение и неналичието на финансова сигурност демотивира част от преподавателите.

През 2020 година държавното управление ще отпусне още 360 милиона за училищен заплати. Така до 2021 година възнаграждението би трябвало да стане двойно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР