Температурите в Алерт достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий. Това

...
Температурите в Алерт достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий. Това
Коментари Харесай

Светът е в опасност, топлинна вълна удари Арктика

Температурите в Алерт доближиха рекордните 21 градуса по Целзий. Това е най-северното непрекъснато обитаемо място на Земята. Намира се на 817 километра от Северния полюс.
" Това е много феноменално като статистика, само че е единствено един образец измежду стотици и стотици други такива, установяващи световното стопляне, " показва Армел Кастелан, метеоролог от канадското министерство на околната среда.

Температурата от 21 градуса по Целзий бе измерена в неделя в непрекъснатата военна база на 82-ия паралел. Там от 1950 година е ситуирана и метеорологична станция. В понеделник температурите още веднъж бяха над 20 градуса по Целзий.

Топлинната вълна е поредна за Арктика. В отдалечената на близо 3000 км Аляска тази година беше регистриран втория най-топъл юни в историята.

Такива температурни пикове, толкоз надалеч на север, са " изцяло зашеметяващи ", счита Кастелан, отбелязвайки, че " за една седмица и половина регистрирахме доста по-високи температури от нормалните. "

От 2012 година има няколко дни, когато температурата се е повишила до 21 градуса по Целзий край крайбрежията на Северния ледовит океан.

Средната дневна температура в Алерт през юли би трябвало да е към 10 градуса по Целзий.

" Не е пресилено да го назоваваме арктическа топлинна вълна ", акцентира Дейвид Филипс, старши климатолог в Канада.

Прогнозните модели на канадското държавно управление " демонстрират, че това ще продължи до началото на септември ", прибавя той.

Сегашната топлинна вълна се дължи на зона на високо атмосферно налягане, което се намира над Гренландия. Тя е " много необикновена " и изпраща южни ветрове над Северния ледовит океан.

" Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други елементи на планетата ", регистрира Кастелан, наблягайки нуждата от фрапантно понижаване на въглеродните излъчвания.

Ако ледът, покриващ Арктика се разтопи, това ще докара до повишение на нивото на международния океан със 70 метра. Последствията ще са апокалиптични, като огромна част от градските зони и обработваемите земи ще бъдат залети от водата.

Разтапянето единствено на глетчерите, покриващи Гренландия, ще увеличи морското ниво с към 7 метра, променяйки напълно климата на Земята.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР