Температурите падат и вече не можем да си позволим да

...
Температурите падат и вече не можем да си позволим да
Коментари Харесай

Лимончето вече не може да стои на терасата, но като го вкарате на топло, отново има условия

Температурите падат и към този момент не можем да си позволим да държим лимончето на терасата. Има разнообразни рекомендации за това на какъв брой градуса би трябвало да е красивото дръвче. Според някои под 12 градуса дръвчето към този момент не се усеща добре. Според други специалисти обаче лимонът може да издържи и под нулата, само че минус 5 градуса повреждат младите листа, минус 9 градуса повреждат изцяло короната. Според специалистите за най-умерените лимонът през зимата се усеща чудесно от 10 градуса нагоре, а през лятото до 25 градуса. 30 градуса към този момент му тежат.

Влага в листата

Другото значимо изискване, което би трябвало да се знае за този цитрус, е, че той може да издържи на суха почва, само че има потребност от влага в листата. Това го защищава от акари, които просто могат да съсипят листата му. Затова понякога тази влага би трябвало да му се обезпечава, като се пръска вода с разпръсквач. В същото време обаче, в случай че има влага в помещението, би трябвало наложително да се проветрява, тъй като това ще затормози дръвчето, написа " Телеграф ".

Акари

Когато внесете лимончето, е доста значимо да не е в съседство, а в случай че е допустимо, въобще да няма към него цветя от парник. Много постоянно цветята от оранжерии са инфектирани с акари и това безусловно може да съсипе дръвчето. Така че най-добре е въпросните саксии да ги сложите в друга стая или излекувайте цветята, в случай че сте в положение. Иначе няколкогодишен труд по развъждането на лимона ще отиде напразно.

Жасмин

Ако имате жасмин, само че здрав, можете да го сложите в съседство с лимона. Не е ясно за какво, само че любовта сред лимон и жасмин е удивителна. Жасминът стартира да се увива към лимона и двете растения се усещат дружно чудесно. Важно е също по този начин да подхраните дръвчето, най-добре е това да стане със примес за цитруси, която се продава в цветарските магазини. Специалисти считат, че на две-три години е добре да се сменя и саксията, въпреки всичко вие си преценявате какво да извършите. Добре е лимончето да не стои напряко на пода, а на подложка за цветя или просто да е на пода.

Пирони

Съветите да се поставят пирони в земята почиват на действителен опит и не са легенда. Причината е, че лимоните обичат желязо, ръждясалите пирони, забити в почвата, им го обезпечават. Трябва обаче да са ръждясали и деликатно да се слагат, с цел да не наранят кореновата система. Другото значимо нещо е, че дръвчето обича светлина, само че не и да е толкоз директно огряно от слънцето. Добре е да се съобразите с това негово условие.

Парно

Ако в този момент си внесете лимончето непосредствено на парно, след няколко дни ще сте очевидци на тъжната панорама по какъв начин вашето дръвче безусловно оплешивява. Листата му ще окапят от топлото и чак през пролетта ще стартират да се развиват нови. Така че най-добре изнесете го в студена стая или в коридора.

Успокоява нервната система и главоболие

Цитрусовите дръвчета внасят лятото, средиземноморския лъх и екзотиката в дома ни. Ароматът на разцъфналите цветове е необикновен, а има и удобно деяние над нервната система и успокоява главоболието. Плодовете на лимона са богати на органични киселини, минерали, в това число калиеви соли, витамини А, В1 (В2, РР, С), пектин, фитонциди, етерични масла. Всички тези субстанции играят значима роля в човешкия метаболизъм и способстват за по-доброто храносмилане. Твърди се, че един лимон обезпечава на човек дневната потребност от витамин С. Съвременната медицина счита тези плодове за класическо средство за лекуване и профилактика на скорбут, болести на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Според NI Kudryashova (1997) лимоновият сок убива до двадесет типа бактерии, в това число патогени на холера и дизентерия. Етеричното масло обезврежда коремен тиф за 15 минути, дизентериен микроб за 20 минути. Етеричното масло от лимон, сложено в дифузер, почиства въздуха от акари, а добавено във вода чисти съвършено прозорци, бани и огледала, и подове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР