Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса

...
Температурата в жилището трябва да бъде по-ниска от 32 градуса
Коментари Харесай

Предупреждение от СЗО: Не пийте парацетамол в жегите!

Температурата в жилището би трябвало да бъде по-ниска от 32 градуса денем и 24 през нощта, поучават във връзка на високите температури от Световната здравна организация (СЗО). Електрическите вентилатори могат да донесат облекчение в топлите дни, само че когато температурите са над 35 градуса, те не могат да предотвратят здравословни проблеми, свързани с горещините, споделят експертите.

Ако не е допустимо в дома да се поддържа хладна температура, е целесъобразно да се прекарват най-малко 2-3 часа от деня на хладно (например в социална постройка с климатик). Добре е да се заобикалят излизането на открито в най-горещите часове на деня, както и по-сериозните физически натоварвания. В горещините не се предлага използването на алкохол, тютюнопушенето, огромните количества захар и кофеин, както и храните, богати на протеини, предизвестяват лекарите. Желателно е за хидратиране на организма да се одобряват задоволително течности – вода или плодови сокове. В случай на изнемощялост, неспокойствие, мощна жадност и главоболие от здравната организация поучават да се отиде на хладно място и допустимо най-бързо да се премери телесната температура. При физическо натоварване през горещите дни е допустимо да се получат мъчителни мускулни конвулсии, най-често в краката, ръцете или корема. В този случай от СЗО поучават да се пият рехидратиращи разтвори, които съдържат електролити, и да се потърси здравна помощ, ако крампите, провокирани от топлото време, продължат повече от час.

Ако към вас се намира човек с гореща и суха кожа и делириум, спазми или безсъзнание, е значимо незабавно да се потърси доктор или да се извика кола за спешна помощ. До идване на здравната помощ потърпевшият би трябвало да бъде изместен на хладно и проветриво място и да се постави да легне с повдигнати крайници и бедра. Препоръчително е да се смъкват облеклата му и да се стартира външно изстудяване със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Мокренето на кожата става с вода с температура 25-30 градуса. От СЗО предизвестяват, че на хора, които усещат, че са слънчасали, не трябва да се дава ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

Кардиолозите предлагат в жегата да не се готви, с цел да не се отделя спомагателна топлота и да се затоплят още пространствата. Слънчевият удар се дължи на директната слънчева светлина. Затова би трябвало да се носят шапки, поучават лекарите. Също по този начин не трябва да се стои дълго на слънце. Спазването на рекомендациите е изключително значимо, когато става дума за деца, възрастни над 60 година и хора с хронични здравословни проблеми.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР