Теменужка Петкова на минния форум, сн. МЕ Напредъкът в развитието

...
Теменужка Петкова на минния форум, сн. МЕ Напредъкът в развитието
Коментари Харесай

Минната индустрия у нас расте като добив, заплати и концесионни приходи


Теменужка Петкова на минния конгрес, сн. МЕ

Напредъкът в развиването на минната промишленост у нас, приносът й в стопанската система и бъдещето на бранша в европейски мащаб посредством нови технологии и нововъведения, бе разискван по време на петото издание на Европейския минен конгрес, състояло се в петък, в София, в границите на българското европредседателство.

Конференцията бе открита от енергийния министър Теменужка Петкова, която подчертава върху основната роля на минния бранш като база за развиването на всяка промишленост. Тя уточни, че добивът на потребни изкопаеми, изчислен на глава от популацията, отбелязва резистентен растеж през последното десетилетие.

С създадена продукция за 2,7 млрд лв. за 2016 година, промишлеността стабилно взе участие в брутния вътрешен артикул с близо 5 %, регистрира форумът. Производителността на труда е близо 2.5 пъти по-висока от междинната за индустриалния бранш, а междинната годишна работна заплата е една от най-високите в България.

Министърът регистрира и растеж от приходите от концесии – от към 70 млн. лева преди няколко години до близо 100 млн. лева през 2017 година По думите й, това потвърждава, че секторът се развива устойчиво и стабилно.

Петкова означи, че това се дължи на актуализацията на минната тактика, която дава визия за развиването на бранша до 2030 година Принос има и инкриминирането на противозаконния рандеман на подземни благосъстояния по предложение на енергийното министерство.

Тя още веднъж уточни като идея на ведомството приемането на пролонгация от Европейска комисия за работа на въглищните ни централи макар новите по-строги еконорми за замърсяване на въздуха от тези съоръжения.

Фокус на конференцията е интелигентната минна промишленост и положителните практики в минното дело и геологията, означи в речта си пред форума Цоло Вутов, ръководител на Научно-техническия съюз по минно дело.

България продължава да бъде измежду водещите страни в европейската минерално-суровинна промишленост, включително и в рудодобива, бе маркирано на форума.

" Приложението на високи технологии, обвързаността на промишлеността с образованието, дейностите, които обезпечават действително действие на кръговата стопанска система, съдействието сред разнообразни браншове са измежду стъпките в проекта ни за деяние “ уточни Родриго Чанес, експерт Политики към Европейката комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР