Темата за здравословното хранене днес е една от най-противоречивите. Свидетели

...
Темата за здравословното хранене днес е една от най-противоречивите. Свидетели
Коментари Харесай

Обещах си да се храня по-здравословно, без крайности. Но какво всъщност означава “Здравословно хранене”?

Темата за здравословното хранене през днешния ден е една от най-противоречивите. Свидетели сме на непрекъснато сменящи се една след друга взаимоотричащи се моди. Тази липса на консенсус резултира, от една страна при експертите в ориентирането им към еклектични и либералистичен препоръки от вида на “яжте от всичко по малко ”. От друга страна, неналичието на ясни координати демотивира и дава съображение на редовия консуматор да се откаже от следването на каквито и да са насоки за здравословно държание.

Моето персонално разбиране, на база на опита е, че могат, за благополучие, да се дадат доста ясни и съответни насоки за създаване на здравословен жанр на хранене, който да бъде по едно и също време високоефективен и повсеместен. Това е по този начин, тъй като анатомията, физиологията и биохимията при всички хора са кардинално идентични, като вариациите касаят само количествените параметри и спецификите при обособени болести.

На първо място нашето тяло има естественото биологично условие за една огромна част (50-75%), формирана от сурова растителна храна, състояща се най-вече от плодове, зеленчуци и семена (в това число ядки,по предпочитание и кълнове), във допустимо по-голям подбор. Можем да използваме “правилото на светофара ” – ежедневно да разполагаме с жълти, зелени и червени артикули, като особено внимание обърнем на зеленолистните зеленчуци. Плодовете, с някои изключения, заради съдържащите се в тях захари, се употребяват преди или сред храненията (1/2 час преди или 2 часа след хранене).

От термично обработените храни, в 15-20% от нашето меню, могат да участват разнородни зърнени и бобени варива, които за обезпечаване на пълностоен хранителен състав, е желателно да съчетаваме посред им. Хлябът е добре да се заобикаля.

Животинските артикули са нужни, защото някои есенциални хранителни субстанции за индивида се набират само от тях. Тяхното количество не трябва да надвишава 10 (15)% от дневния хранителен рацион, като са целесъобразни интервали на отмора от тях (постни дни – 1-2 в седмицата). Основно предписание е да заобикаляме тяхната термична обработка, защото в това положение те образуват едни от най-токсичните субстанции, увреждащи нашето здраве. Традиционна е използването им  под формата на нискотемпературни застройки и дресинги, както и на сладки (плодови и други) кремове – за яйчния жълтък, както и на домашно маринована риба и домашно сушени меса. За предотвратяване от паразитни и микробни замърсявания черупката на здравото яйце се измива подробно с препарат, а рибата и месата се замразяват авансово за 2-3 денонощия в хладилна камера. Млечните артикули е желателно да се включват до 2(3) пъти седмично – най-вече обезсолено сирене и кисело мляко.Яйчният жълтък е универсално съвместим с други храни, само че рибата, месата и млечните артикули е желателно да се употребяват на едно хранене единствено със зеленчуци или да се одобряват поредно, директно след консумация на други храни (ориз, картофи и др). Киселото мляко се съчетава добре и с плодове.

Факторът, който най-вече дебалансира нашето хранене и поврежда здравето ни е използването на термично обработена лой – олио, зехтин и други Мазнините в изолиран тип е желателно изобщо да отсъстват, като дадем приоритет на интегралните такива – в ядки (смлени до паста за дресинги, сладкиши и др.), авокадо, домашно песто от обезсолени маслини, недопечен жълтък. Изключение прави млечното масло, което е потребно и  можем да го прибавяме във всички храни, само че постоянно след термичната им обработка (до 20-30г.дневно).

Не на последно място би трябвало да обърнем внимание на солта. Тя се съдържа в нужното за индивида количество и състав най-вече в суровите зеленчуци (селъри, цвекло, само че и доста други). Не е належащо да я прибавяме, защото 1 грам от нея задържа в тъканите ни към 1 литър течности (наддаваме с почти 1 кг!), а също така фрапантно трансформира нашата биохимия. Овкусявайте с подправки и лимон, като можете да употребявате ситно нарязани селъри, магданоз, боселек, рукола и други с лимон, (чесън), авокадо, като полученият дресинг добавяте директно преди консумация върху сервираните ястия. Компромисен вид е лимитираното прилагане на калиева сол (с 66% калий).

Разбира се, по този начин структурираният жанр на хранене може да се трансформира в безчет кулинарни предписания, които интересуващият се, ще откри.

Автор: Д-р Георги Гайдурков

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР