Темата за родината се оказа ябълката на раздора при консултациите

...
Темата за родината се оказа ябълката на раздора при консултациите
Коментари Харесай

Остър спор на тема родина на консултациите между ДПС и президента

Темата за родината се оказа ябълката на раздора при консултациите на Движение за права и свободи при президента Румен Радев. Освен, че и двете страни показаха съществуването на няколко типа рецесии пред страната ни и се съгласиха, че е значимо да се образува постоянен кабинет, тонът на диалога пое в друга посока, когато президентът укори водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, че си е тръгнал от съвещанието на КСНС, на което се обсъждаха финансовите ограничения при последваща вълна на ковид у нас и мигрантската рецесия.

Карадайъ отговори, че повода за напускането му е тематиката за актуализацията на бюджета е била повдигната без да е било планувано в дневния ред, а е било належащо да се разиска обстановката с ковид. Президентът отвърна, че финансовите ограничения за справяне с нова вълна на ковид, които е трябвало да се разискват на съвещанието на КСНС, минавали през актуализация на бюджета. 

Лидерът на Движение за права и свободи изясни на Румен Радев, че е желал да попита кога служебният министър на стопанската система Кирил Петков е подал заявление за отвод от канадското си поданство и дали към този момент има решение по тематиката, а президентът отвърна, че не е удачно тъкмо от Движение за права и свободи да повдигат тематиката.

" Въпросът за поданството и да си жител на Република България съгласно мен значи освен да имаш паспорт. Означава да носиш България в сърцето си. И когато избухна този скандал, аз незабавно се срещнах с Кирил Петков и го запитах: " Вие ще ми кажете ли коя е вашата татковина - България или Канада? " И получих безусловно еднопосочен отговор - " България ". Вие господин Карадайъ ще ми кажете ли коя е вашата татковина майка ", попита президентът Радев. 

" Да, господин президент, моята татковина е България и мисля, че за всичките 51 години, които ги имам, са безусловно и изрично доказателство на това. Но с изключение на татковина, в случай че погледнем и пра-пра-родината ни, тъй като на база исторически обстоятелства, тя се оказва обща ", отвърна Карадайъ. 

В диалога се включи и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който съобщи, че не може да остане безразличен, когато българският президент пита коя е родината майка на господин Карадайъ.

" Това можем да питаме и бесарабските българи. Всеки етнос, който не живее на териротията на страната си има татковина и страна по генезис. И да питаме тъкмо тази част от обществото, която е потвърдила, че носи България в сърцето си, скърбя, че тази лекция би трябвало да си я четем тук. В Конституцията усеща няма. Там написа, че човек с двойно поданство не може да бъде избиран за министър ", съобщи Йордан Цонев.

" Ще бъде извънредно безконтролно, в случай че и този парламент завърши без държавно управление и обновен бюджет. Така служебното ще е с вързани ръце ", сподели президентът Радев.

" На всички ни е ясно, че страната ни е изправена пред композиция от рецесии и тези рецесии желаят държавническо отношение, желаят проницателност, както и старания от всички парламентарно показани партии за сформиране на постоянен кабинет. На всички ни е ясно, че единствено постоянен кабинет с необятна парламентарна поддръжка може да изведе страната дейно и стабилно от задаващите се рецесии. Затова е нужно, несъмнено, разговор, компромис, консенсус. Това са все термини, които не са непознати на вашата партия. И за разлика от 45-ото Народно събрание, в 46-ото Народно заседание вашата партия към този момент беше поканена на подобен разговор за образуване на държавно управление. Базирайки се и на вашия парламентарен опит за нас е значимо да разберем вашето мнение и какъв съгласно вас би трябвало да бъде методът за намиране на решение на този значим за цялото ни общество въпрос - образуване на постоянен кабинет с ясни цели и цели и стратегия ", уточни при започване на консултациите президента Радев. 

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ удостовери думите на Радев, че страната ни е изправена пред голям брой рецесии - и здравна, и обществена, и икономическа. 

" Но сега е реалност и политическата рецесия. Освен това се обрисуват и спомагателни рецесии, които се провокират от държанието на разнообразни фактори в политическите процеси в страната. На изборите за 45-то Народно събрание българските жители обявиха смяна и още тогава ние казахме, че страната има потребност от непоклатимост, а жителите от сигурност. След предишните избори ние декларирахме безусловна поддръжка на новите партии, с цел да има постоянен кабинет. След новите избори за 46-то Народно събрание тези позиции се трансформираха. Днешната поръчка е, че безусловна и непотърсена поддръжка няма да има от наша страна ", заяви водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на днешните съвещания при президента Румен Радев. 

По думите му, Движение за права и свободи има едно изрично изискване, от което партията не би отстъпила - " възобновяване на нормалността в политиката и възобновяване на демокрацията в нашата страна ". Според Движение за права и свободи възобновяване на демокрацията в страната не може и не трябва да става с недемократични, противозаконни и противоконституционни принадлежности. Карадайъ беше безапелационен, че страната има потребност от постоянен кабинет. 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР