Темата за обезпаразитяването на нашите домашни любимци винаги става актуална

...
Темата за обезпаразитяването на нашите домашни любимци винаги става актуална
Коментари Харесай

Д-р Владимир Йорданов: Контролът на паразитите по домашните любимци – наша обща отговорност

Темата за обезпаразитяването на нашите домашни любимци постоянно става настояща в края на зимния сезон със стоплянето на времето.
Това е моментът, в който стартират да се усилват случаите на инфектирани кучета и котки с разнообразни типове външни и вътрешни паразити. Обяснението е просто – усъвършенстват се изискванията в околната среда за развиването и разпространяването им. Глобалното стопляне на климата съвсем отстрани сезонния темперамент на тези болести, за това от ден на ден и през студените месеци от годината диагностицираме и лекуваме рискови паразитози като бабезиоза и ерлихиоза. Списъкът с паразитни болести по животните е доста дълъг и би било прекомерно отекчително да ги изброяваме, само че е значимо да отбележим, че огромен % от тях са зоонози т.е. рискови са и за нас хората. 
 
Как и с какво да третираме домашният си любим, тъй че да съжителстваме дружно без непотребни терзания за неговото и нашето здраве?
Отговорът на този въпрос  може да бъде даден от ветеринарните лекари, експерти в профилактиката и лекуването на дребните животни. Прилагането на препарати без професионална консултация не е добра процедура. В множеството случаи това води до неудовлетворителен резултат и недоволства от слаба успеваемост на препарата. Пазарът изобилства от обезпаразитяващи, част от които даже не са ветеринарно-медицински препарати по смисъла на закона и можело да се продават свободно на всякъде. Това е реалност, само че дано се замислим да ли бихме си купили лекарство за детето от кварталната бакалия? Всички противопаразитни артикули са ефикасни в границите на техните показания и надлежно при вярно приложение. Тази информация обаче се съдържа в тези непотребни листчета с доста дребен шрифт, които доста малко от нас четат и още по-малко схващат, наречени листовки.
Нашият съвет е стопаните на домашни любимци да се доверят на своя ветеринарен доктор при избора на вярна противопаразитна стратегия. Трябва да бъдат регистрирани редица фактори, които оказват въздействие върху резултата от приложения антипаразитен артикул, като среда за отглеждате, периодичност и  място за разходка, предопределение – ловно куче, имащо ежеседмичен контакт с дивата природа и нейните жители или мини порода, предпочитаща разходка в мола. Възрастта, породата, тежестта, съществуването на съпътстващи болести също са от голяма важност при избора на обезпаразитяващи.
За управление на паразитната инвазия с изключение на повтарящото се обезпаразитяване от голяма важност е и постоянното разчистване на околната среда от фекалиите на домашните любимци. Навик, който занапред сътворяваме по нашите географски ширини, само че по този начин в действителност понижаваме концентрацията на паразитни форми (яйца и ларви) и вероятността за заразяване на хората. Грижите за козината  на домашните кучета (къпане, сресване, подстригване) и положителната ни персонална хигиена допълват ограниченията за надзор на паразитозите.
Във ветеринарни клиники " " всеки клиент преди закупуване на обезпаразитяващ артикул получава безвъзмездна професионална консултация. Работим с потвърдени препарати на световнопризнати марки. Ние осъзнаваме своята отговорност за запазване здравето на домашните любимци и това на самите нас, като техни стопани.

Д-р Владимир Йорданов, притежател на клиника за домашни любимци " Санте Вита "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР