Темата за мюсюлманските забрадки излезе на преден план в президентските

...
Темата за мюсюлманските забрадки излезе на преден план в президентските
Коментари Харесай

И забрадките влязоха в надпреварата за президент на Франция |

Темата за мюсюлманските забрадки излезе на напред във времето в президентските избори във Франция на фона на опитите на крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен да забрани носенето им в страната с най-многобройно мюсюлманско население в Западна Европа, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Както Льо Пен, по този начин и противникът ѝ Еманюел Макрон, които ще се изправят един против различен в оспорван балотаж на 24 април, имаха опция да се срещнат с дами със забрадки, които ги попитаха за какво изборът им на облекло би трябвало да бъде намесван в политиката. На пазар за селскостопански артикули в град Пертюи в Южна Франция жена, носеща синьо-бяла кърпа, застана пред Льо Пен, до момента в който кандидатката поздравяваше свои поддръжници.

" Какво прави забрадката в политиката ", попита тя. Льо Пен отбрани позицията си и назова забрадката " униформа, наложена с течение на времето от хора с радикални визии за исляма ".

Противопоставянето на френската крайнодясна кандидатка на забрадките е част от това, което съгласно критиците ѝ я прави рискова за единството на френския народ, защото тя жигосва милиони френски мюсюлмани. Льо Пен желае и доста да понижи имиграцията и да забрани ритуалното кръвопролитие на животни, което би породило някои ограничавания за френските евреи и мюсюлмани.

Макрон също влезе в оживена замяна на реплики с мюсюлманки със кърпа. Той се опита да се дистанцира от Льо Пен като съобщи, че няма да трансформира закони, само че отбрани към този момент наложена възбрана за носене на забрадки в учебните заведения, като я назова част от светските правила на Франция. Жената съобщи, че се е почувствала афектирана от предишни мнения на Макрон, в които той загатнал, че забрадките дестабилизират връзките сред мъжете и дамите. Сегашният президент се опита да се отбрани.

" За мен персонално въпросът за забрадките не е фикс идея ", сподели той.

Критиците му обаче настояват, че неговото държавно управление е помогнало за подклаждането на предубеждения против мюсюлманите с дейностите си против напъните на някои мюсюлмани, които съгласно френските управляващи са се опитвали да изградят във Франция пространства за по-строги тълкования на исляма, отбелязва АП. Правителството е подхванало ограничения и против някои учебни заведения, джамии и ислямски асоциации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР