Темата за енергийната криза и в следващите дни ще остане

...
Темата за енергийната криза и в следващите дни ще остане
Коментари Харесай

България поиска да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

Темата за енергийната рецесия и в идващите дни ще остане водеща за страната. Точно след 5 дни - на 19 август, изтича срокът, в който ръководещите би трябвало да решат желаят ли контрактуваните от предходната власт танкери с полутечен газ от Америка или не. За да завоюва още малко време за това решение, спешният щаб е изискал пролонгация от американската компания. Това потвърдиха за NOVA от Министерството на енергетиката. В същото време не престават и напъните да се пусне газовата връзка с Гърция, като в сряда следва още една инспекция на газовото трасе.

Още в средата на седмицата енергийният министър Росен Христов уточни, че още не са подготвени с решението за доставката на танкерите полутечен газ от Америка. „ За момента не отхвърляме нищо. Имах диалог с компанията и ги помолих за удължение на периода за приемане на тяхната оферта. Тя си е на масата, имаме я предвид”, съобщи той тогава.

5 дни преди този период да изтече, от спешния щаб в енергетиката потвърдиха пред NOVA, че такава пролонгация е поискана. Отговорът на американската компания към момента се чака.

За някогашния вицепремиер Асен Василев този ход на служебната власт е верен. „ Мисля, че това е добре. Най-важното за България, за българския бизнес и за хората е да имаме обезпечени доставки на газ и да дойдат на най-ниска цена. Всички дейности на служебното държавно управление ги одобрявам като парвилни”, сподели той.

За да пристигна втечненият газ от Съединени американски щати и крайната цена да е най-ниска, би трябвало да се договорят слотове за разтоварване в Гърция или Турция на конкурентна цена. „ Ако държавното управление изиска и удължение бъде обещано, въпросът е да не изпуснем питомното, до момента в който гоним дивото”, уточни Василев.

И до момента в който служебният кабинет не е отписал изцяло разновидността „ Газпром”, съгласно Асен Василев той може да породи спомагателни проблеми. „ Виждате, че „ Газпром” освен с България, а с безусловно всички европейски консуматори е нарушил договорите си и не подава газ. Ако могат да подадат на ниска цена газ, който ние да си сложим в „ Чирен” и по-късно да си го употребяваме - за какво не”, разяснява той.

Още преди дни от Енергийното министерство обясниха, че биха отказали танкерите, единствено в случай че намерят друга, по-евтина опция.

От „ Продължаваме Промяната” оповестиха, че след изборите, при работещ парламент, ще предложат стратегия за подкрепяне на потребителите на газ поради предстоящите високи сметки. Колкото до самите избори, до сряда партията ще реши, отиват ли на избори в коалиция с „ Демократична България”. Същевременно Асен Василев акцентира, че „ Продължаваме Промяната” е центристка, а не дясна партия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР