Темата за човешкото съществуване, връзката между хората и несъвършенствата на

...
Темата за човешкото съществуване, връзката между хората и несъвършенствата на
Коментари Харесай

Проект, засягащ темата за човешкото съществуване ще представя България на Венецианското биенале

Темата за човешкото битие, връзката сред хората и несъвършенствата на архитектурата са трите тематики, залегнали в плана " Ето къде си " на Михаил Михайлов и Ирина Недева, който ще показа България на 59-тото Венецианско биенале за модерно изкуство. То ще се организира от 23 април до 27 ноември 2022 година, откакто бе отсрочено с една година поради пандемията от ковид.

 Българското присъединяване ще бъде предствено в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, наоколо до моста Риалто.
© labiennale.org

Българското присъединяване ще бъде предствено в експозиционното пространство Спацио Рава (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция в квартал Сан Поло на Канал Гранде, наоколо до моста Риалто.

За повторно българското национално присъединяване в биеналето е резултат от конкурс, проведен от Министерство на културата, който се организира сред 29 ноември и 29 декември. Проектът бе определен от 7-членно жури с ръководител изкуствоведа проф. доктор Галина Лардева-Минкова в конкуренция с още 16 оферти. Останалите членове на комисията са били проф. доктор Красимир Русев - художник и учител във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ", Весела Ножарова - изкуствовед и куратор във Фондация " Кредо Бонум ",
доктор Боряна Вълчанова - организатор и куратор в Националната изложба, Ния Табакова - старши специалист в Държавен културен институт към Министерство на външните работи, Владия Михайлова - основен куратор в Регионален център за модерни изкуства " Топлоцентрала ", Десислава Дикова - представител на Министерство на културата, оповестява културното ведомство.

На конференция, на която бе показан плана и създателите му Боряна Вълчанова дефинира като подвиг работата на всички участници поради късото време, за което е трябвало да се приготвят и акцентира, че решението кой да бъде победител, е било взето съвсем единомислещо. По думите ѝ комисията е заключила, че планът " Ето къде си " е доста добре съгласуван с изложбеното пространство и кореспондира чудесно с тематиката на биеналето.

Тази година тя е " Млякото на фантазиите " и е взета от книга на британско-мексиканската художничка-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011), чиито истории разказват магическия свят, в който животът непрестанно се премисля през призмата на въображението - освободен свят, където всеки може да се преобрази, да стане нещо или някой различен. Макар че тематиката на интернационалния кураторски план на Венецианското биенале не е наложителна за националните участия, те постоянно се преценяват с нея.

И спечелилият е...

Михаил Михайлов и Ирина Недева са познати имена за българската и европейската художествена сцена. Това е първата им по-значима взаимна работа, макар че и преди са си сътрудничили по разнообразни планове. За присъединяване им във Венецианското биенале ги събира философският им метод към изкуството, споделя Михайлов, който този път се концентрира върху пресъздаването на концепцията за следите, които хората оставят след себе си и връзката сред човешките съзнания.

 Общото схващане също участва като тематика в плана.
© michailmichailov.bg

Общото схващане също участва като тематика в плана.

е роден през 1978 година във Велико Търново, където приключва факултета по образни изкуства, а по-късно се реалокира във Виена, с цел да следва История на изкуството във Виенския университет (2002-2007). Между 2007 и 2021г. работи главно в Париж и австрийската столица. Има над 100 участия и планове, както и 14 независими изложения в разнообразни градове по света. Една от последните му изложения - Self-Brainwashing, бе през лятото на 2021 година в София, в Галерия +359, известна като Водната кула в Лозенец.

Ирина Баткова е куратор и публицист. Била организатор в Софийската градска художествена изложба и шеф на още няколко галерии. В момента е артистичен шеф на Галерия +359, София. Основател на платформата за модерно изкуство Art Project Depot. Нейни планове са представяни в Künstlerhaus, Виена, Йеребатан сарнъджъ, Акбанк арт център и Gaia Gallery, Истанбул, Държавен музей за ориенталско изкуство, Москва и други Автор е на пет книги с лирика и прозаичност. В интервала 1991-1992 взе участие в основаването на Софийския офис на радио Свободна Европа и става негов пръв програмен шеф.

Нов опит след два следващи абсурда

Създадено през 1895 година Венецианското биенале е една от най-старите интернационалните платформи за изкуство. Освен главната кураторска галерия, в която по покана се включват обособени художници, в биеналето има и народен принцип на присъединяване. Всяка страна има собствен павилион и ръководи личното си показване. Повечето национални участия на България досега са спорадични като сред 1964-а и 2019-а са единствено три и са осъществени без финансиране от страната.

Последните две представяния на страната - през 2011 и 2019г. - минаха под знака на градиозни кавги. През 2011 година мотив за скандал стана неразбираемата процедура на избор на участниците в него. Тогава в уеб страницата на събитието се появи информация, че България ще бъде показана от художниците Павел Койчев, Греди Асса, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукас, без да е ясно по какъв начин, по кое време, от кого и по каква процедура е бил определен този куратор. Тогавашният министър на културата Вежди Рашидов пък се хвалеше, че България не била дала нито лев за това присъединяване.

През 2019 година българският план доби известност като " чашите от Икеа ". на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, с куратор Вера Млечевска, бе първото българско присъединяване, резултат от отворен народен конкурс, проведен от Министерството на културата. То обаче провокира доста рецензии и разногласия изключително откакто бе публикувана информацията, че е коствало на страната половин милион лв..

Тази година цената на плана възлиза на 60 хиляди лева, а сумата за наем на пространството, където ще бъде изложен той е 80 хиляди евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР