Темата със скъпия ток и трудностите да се плащат зимните

...
Темата със скъпия ток и трудностите да се плащат зимните
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград за тока: До вчера мислехме, че ще се справим, но фактурите са реалността

Темата със скъпия ток и компликациите да се заплащат зимните сметки е все по-актуална. Държавата към този момент даде обещание помощ на общините в това отношение - само че първо ще ревизира дали имат потребност от помощ. По-точно - финансови инспекции, с цел да се открият възможни злоупотреби при тези, които желаят помощ. Ако няма злоупотреби, помощ ще има, споделят от държавното управление.

По тематиката, както и поради мощния снеговалеж в община Ивайловград, който сътвори грижи, Actualno.com беседва с кмета на Ивайловград Диана Овчарова.

Г-жо Овчарова, по какъв начин ще коментирате вчерашните изказвания от страна на държавното управление, че общините, които имат потребност от финансови обезщетения и поддръжка за електрическите сметки, ще бъдат подлагани на инспекции? Как се оправя Община Ивайловград с високите сметки за електричество?

Няма по какъв начин да бъдем изключение. Всички общини сме сложени в една и съща обстановка. Цената на тока за месец декември, по информация, при нас е 9 000 лева за 2020 година За 2021 година, за месец декември сметката ни е 39 000 лева Разликата е голяма. Сами може да си визиите какво ще ни коства да успеем да платим тази цена. За месец януари сметките се чака да бъдат доста по-високи. На фона на това и съблюдаваме условието да не харчим повече от 1/12 (бел. ред. - поради неналичието на Закон за държавния бюджет за 2022 година), което е законова наредба. Трудно е.

До през вчерашния ден мислехме, че ще се оправим, само че фактурите са действителността, пред която сме изправени. В края на миналата година общината завърши със 150 000 лева.  преизпълнение на приходната част и тази година, безусловно за три месеца, тези икономии и доходи ще се стопят, а ние действително нямаме право да ги използваме. Ситуацията е сериозна. А дали ще бъдем проверявани… ние единствено преди няколко дни завършихме инспекция на АДФИ. Извършили сме всички процедури по Закона за публичните поръчки (ЗОП) за електрическа енергия, само че опитите да се сключат контракти с двама претенденти са несполучливи, тъй като те се отхвърлят. Следва нова процедура по Закон за обществените поръчки. И действително сме изпълнили всички законови рзпоредби, само че би трябвало и да се огледа от другата страна.

През последното денонощие в Община Ивайловгад снежната завивка стигна 35 – 40 сантиметра. Каква е ситуацията сега, има ли села, които са останали без електричество?

Екипите на EVN родължават да работят на терен от нощес. Към сегашния миг на територията на общината, във връзка с електроснабдяването, всичко е наред. Почистени са още през вчерашния ден всички съществени пътни артерии, общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия. Ситуацията е овладяна. В Ивайловград картината е друга по отношение на в крайните села на общината. В селата Конници и Розино надморската височина е 820 м., което почти е надморската височина на Банско, снеговалежът е бил по-обилен и има снегонавявания. Но тази заран обстановката е добра. Нямаме непочистени пътищата, като общинската компания свърши доста добра работа през последното денонощие.

Имате ли сигнали за възрастни хора, които не могат да излязат и обезпечат нужните си артикули, медикаменти?

Ние сме основали доста добра организация. Вече трети мандат като кмет на Община Ивайловград, създадохме доброволни екипи, които при положение, че постъпи сигнал за нуждаещи се хора на денонощния телефон на общината откликват. Тази информация се подава всяка година към кметове и по време на изнесените работни дни в обитаемоте места. Но желая да отворя една скоба. Община Ивайловград има 51 обитаеми места. Нареждаме се в челната тройко по брой на обитаеми места и в челната десетка по територия – 870 кв. км. Това е извънредно голяма територия и ние би трябвало да достигнем освен до всяко едно обитаемо място, само че и до всеки един човек. Дали ще има потребност от хранителни артикули, дали медикаменти, тази организация се прави от години и към сегашния миг нямаме сигнали за нуждаещи се. Кметовете, които извършват в това число и тази функционалност, доставят хората с нужните медикаменти. Предишния ден имахме случай на жена от с. Сирачи, която се обаади за антигенни проби. Създали сме една работеща машина и нямаме хора, които са останали без грижа. Вчера имахме случай на малко детенце с висока температура, което трябваше да бъде посетено от кола за спешна помощ, която е имала проблем. Но там получихме съдействието на кмета и направихме съответната организация с персоналния му автомобил и детето е превозено до колата за спешна помощ и от там до болнично заведение. На всеки един случай е реагирано бързо и съответно.

Реално кметът се търси за всичко…

В сегашната обстановка общините са мястото и моторът на всичко, което се сллучва в страната. Кметовете са всичко.

Интервю на Анна Борисова

Още от ХАСКОВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР